"Savo iniciatyva pradėjome tyrimą. Vakar gavome nurodymą ir iš Žmogaus teisių komiteto, bet mes ir patys ryte buvome susipažinę su tuo straipsniu, tikrai tokiais atvejais mes visada savo iniciatyva tyrimą pradedame", - BNS ketvirtadienį sakė kontrolierės patarėja Danguolė Grigolovičienė.

A.Burniekienė BNS yra sakiusi, jog lenkų kalbos mokėjimas kaip papildomas reikalavimas galėtų būti pagrįstas, jei tarnautojas dirbtų gyventojų priėmimo skyriuje. Kontrolierės teigimu, panašų atvejį Vilniaus rajono savivaldybėje tarnyba tyrė 2008 metais.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka trečiadienį paskelbė kreipęsis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, prašydamas ištirti, ar Vilniaus rajono savivaldybės reikalavimai naujai į darbą priimamiems buhalteriams mokėti lenkų kalbą yra pagrįsti.

Valdančiųjų Liberalų sąjūdžio atstovas A.Lydeka taip pat prašo ištirti, ar tokie reikalavimai "neprasilenkia su lygiateisiškumo principu".

Politikas paragino Valstybės tarnybos departamentą išnagrinėti, ar Vilniaus rajono savivaldybės vadovybė, keldama reikalavimus darbuotojams mokėti lenkų kalbą, nepiktnaudžiavo savo padėtimi ir ar užtikrino lygias galimybes gauti darbą visiems pretendentams.

Apie Vilniaus rajono savivaldybės nustatytą reikalavimą mokėti lenkų kalbą norint įsidarbinti buhalterinės apskaitos ar statybų specialisto pareigose trečiadienį paskelbė portalas lrytas.lt.

Vilniaus rajone gyvena apie 100 tūkst. žmonių, apie 61 proc. iš jų yra lenkų kilmės.