Anot vieno iš iniciatorių, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario Miroslavo Monkevičiaus, siūloma referendumui pateikti klausimą dėl Seimo narių sumažinimo nuo 141 iki 101.

Taip pat siūloma balsuoti dėl to, kad Seimo nariai negalėtų parlamente dirbti ilgiau negu dvi kadencijas iš eilės.

"Be to, norime pasiūlyti Seimo rinkimus iš rudens perkelti į pavasarį", - BNS sakė M.Monkevičius.

Dėl minėtų trijų pasiūlymų būtina keisti Konstituciją.

Tarp referendumui teikiamų iniciatyvų yra ir idėja mažinti Seimo narių padėjėjų skaičių.

M.Monkevičiaus teigimu, ketvirtadienį referendumo iniciatoriai planuoja kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl iniciatyvinės grupės užregistravimo.

Tam, kad referendumas būtų skelbiamas minėtais klausimais, iniciatoriai privalo surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių.

Referendumas dėl atominės ir referendumų

Seime taip pat svarstomas nutarimo projektas surengti referendumą dėl Visagino atominės statybos bei užregistruotas projektas skelbti referendumą dėl referendumų rengimo.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį įregistravo iniciatyvinę grupę dėl privalomojo referendumo surengimo. Juo iniciatoriai sieks Lietuvos teritorijoje uždrausti branduolinę energetiką.

Referendumą siekia surengti daugiausia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai. Tarp iniciatorių yra šios partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, parlamentarai Rima Baškienė, Antanas Baura, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė, Ukmergės rajono meras Algirdas Kopūstas, Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis ir kiti.

Jie referendumui nori pateikti Draudimo projektuoti, statyti ir eksploatuoti branduolines (atomines) elektrines Lietuvos teritorijoje įstatymo projektą.

Šio įstatymo paskirtis - uždrausti projektuoti, statyti ir eksploatuoti branduolines (atomines) elektrines.

"Mūsų tikslas – paklausti Lietuvos žmonių, ar jie norėtų, kad Lietuvoje būtų statoma branduolinė elektrinė. Jeigu žmonės atsakytų "taip" į mūsų teikiamą klausimą, tas draudimas galiotų ir dabar projektuojamai elektrinei, ir būsimoms elektrinėms", - sakė vienas iš iniciatorių Tomas Tomilinas.

Tam, kad referendumas minėtu klausimu būtų surengtas, iniciatoriai privalo surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Parašų rinkimų lapai iniciatoriams bus išduoti balandžio 17 dieną, juos grąžinti reikės liepos 17 dieną.

Referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių.

Seime taip pat svarstomas nutarimo projektas surengti referendumą dėl Visagino atominės statybos.