Tačiau Lietuvos institucijos merginai atsako, jog eiliniam piliečiui turėti du galiojančius lietuviškus pasus neįmanoma. Antrą pasą – diplomatinį arba tarnybinį – gali turėti tik diplomatai, Seimo nariai, valstybės tarnautojai.

„Aš dirbau Ispanijos nevyriausybinėje vystomojo bendradarbiavimo organizacijoje, kuri įgyvendino projektus Izraelyje ir Palestinos autonomijoje. Turėjau Izraelio išduotą darbo vizą, tačiau jeigu darbo reikalais man būtų tekę lankyti palestiniečių pabėgėlių stovyklas Libane, kaip kad teko mano kolegoms, aš į šią šalį nebūčiau patekusi, nes Libanas neįsileidžia žmonių, kurių pasuose yra Izraelio antspaudas“, - pasakojo E. Valainytė, pridūrusi, jog jos kolegos ispanai turėjo du pasus ir keliaudami po skirtingas valstybes pateikdavo skirtingus dokumentus.

Kaip DELFI pasakojo buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, anksčiau būta iniciatyvų sudaryti sąlygas Lietuvos piliečiams, be paprasto paso, įsigyti ir tarnybinį, tačiau, anot jo, bandymai žlugo po to, kai imta svarstyti, jog tarnybiniai pasai vis tik susiję su valstybės tarnyba.

Izraelio antspaudas – trukdis keliauti Artimuosiuose Rytuose

Musulmoniškose šalyse dažnai besilankantis Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Egdūnas Račius pasakoja, kad asmuo, turėdamas Izraelio vizą savo pase, negali patekti į tokias musulmoniškas valstybes kaip Libanas, Sirija ar Iranas, nes pastarosios arba nepripažįsta Izraelio egzistavimo teisėtumo, arba laiko šią valstybę priešiška šalimi.

Iš šių šalių keliauti į Izraelį įmanoma, tačiau tuomet reikia nusiteikti ilgoms apklausoms, mat Izraelio pareigūnai domisi, ką asmuo jose veikė, kokie buvo jo tikslai.

„Izraelio valstybė yra priėmusi tokį sprendimą, kad žmonės, kurie laikinai atvyksta į Izraelį, gali gauti išimtinę paslaugą, kai antspaudas nededamas į pasą – tiesiog įdedamas lapelis su antspaudu, tačiau įeinant į valstybę tas lapelis oro uoste iškart paimamas ir tada išvykstant iš valstybės būna klausimas: „Neturite antspaudo? Prašėte, kad neįdėtų? Kodėl?“ Tada turi pasiaiškinti pareigūnams, kodėl tu nenori, jog tavo pase būtų šios valstybės įspaudas“, - pasakojo E. Račius.

„Tačiau jeigu turi ką nors, susijusio su Izraeliu, tai į Iraną, Siriją ar Libaną bei dar kelias valstybesįvažiuoti nebeįmanoma. Man pačiam teko matyti, kaip buvo deportuotas Prancūzijos pilietis, kuris mėgino patekti į Siriją, bet kadangi jo pase buvo, jog jis lankėsi Jeruzalėje, tai atitinkamai tuo pačiu reisu ir deportavo, net nesigilino“, - pridūrė pašnekovas.

Jo teigimu, dalis žmonių šią problemą sprendžia turėdami keletą pasų – vieną rodo vykdami į Izraelį, kitą – į musulmoniškas šalis.

Vienas pasas yra musulmonams arabams, kitas – žydams. Ta perskyra labai dažnai praktikuojama“, - pasakojo profesorius, pridūręs, kad neturintieji galimybės turėti du pasus, juos tiesiog kaitalioja: vieną „pameta“, kitą išsiima.

„Aišku, tai baisingas nepatogumas, ypač verslininkams ir kitiems žmonėms, kurie turi daug keliauti. Tokiu atveju tai virsta absurdu“, - teigė E. Račius.

Pasitarnautų ir verslininkams

Ispanų nevyriausybinėje organizacijoje dirbusi E. Valainytė taip pat stebisi, kad globaliame pasaulyje Lietuvos valstybė neprisitaiko prie kintančių sąlygų ir nesudaro galimybių savo piliečiams turėti du galiojančius pasus.

Jos nuomone, tai būtų aktualu ne tik keliautojams, bet ypač verslininkams ar įvairių tarptautinių organizacijų darbuotojams – net nebūtinai dirbantiems su Artimųjų Rytų šalimis.

„Du pasai būtų labai patogu tais atvejais, kai vykstant į kurią nors ne Europos Sąjungos valstybę tvarkomi dokumentai gauti vizai, pasas paliekamas ambasadoje, tačiau per tą laiką tenka trumpai išvykti dar kur nors, kur taip pat reikia paso. Juk verslininkams tai kasdienybė, jie nuolat kur nors išvyksta, tai kodėl nepalengvinus jų padėties?“ - stebėjosi mergina.

„Kodėl to paties nepadarius Lietuvoje?“ - klausia mergina.

Iniciatyvų buvo

Buvęs vidaus reikalų ministras R. Palaitis DELFI pasakojo, kad paprastai žmonės, kurie dirba valstybės tarnyboje, šią problemą sprendžia išsiimdami tarnybinį pasą.

„Tarnybinis pasas išduodamas tik valstybės institucijų darbuotojams. Verslininkams ir kitiems žmonėms reikėtų suktis jau kažkaip kitaip. Mes čia bandėme inicijuoti, kad tarnybinius pasus galėtų išsiimti ir kiti piliečiai arba verslo subjektai, bet per Seimą nelabai praėjo tokia idėja“, - teigė R. Palaitis, pridūręs, kad tokiam pasiūlymui nepritarė ir Užsienio reikalų ministerija.

Paklaustas, ar, jo nuomone, tai problema, R. Palaitis svarstė, jog jei tai ir problema, ji nelabai didelė: „Lietuviai ne taip jau dažnai po pasaulį bastosi, kad reikėtų dviejų pasų“.

„Iniciatyva buvo tik idėjų lygmenyje, nes tų tarnybinių pasų blankų nupirkta tikrai nemažai. Būtų visai racionalu juos duoti platesniam ratui. Bet čia kyla tokie klausimai: jeigu tarnybinis pasas, tai turi būti valstybės tarnautojas ir taip toliau“, - pridūrė buvęs ministras.

VRM: turėti dviejų pasų negalima

Vidaus reikalų ministerija DELFI informavo, kad Lietuvos teisės aktuose nenumatyta galimybė piliečiui vienu metu turėti du vienodus asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančius dokumentus. Lietuvoje galima turėti tik pasą ir asmens tapatybės kortelę.

„Pagal Lietuvos Respublikos paso įstatymo ir Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelės įstatymo nuostatas, Lietuvos Respublikos piliečiui suteikta teisė pasirinkti vieną jam reikalingą asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantį dokumentą (asmens tapatybės kortelę ar pasą) arba turėti abu šiuos dokumentus“, - sakoma ministerijos atsakyme.

Diplomatams, Seimo nariams taip pat išduodami diplomatiniai pasai, valstybės tarnautojams – tarnybiniai pasai.