Teisės skyriuje dirba daugiau nei 20 specialistų, tačiau miesto savivaldybė ne pirmus metus samdo privačius teisininkus. Teigiama, kad jų reikia išskirtinėms byloms. Dar praėjusių metų rugsėjo 9 dieną savivaldybė vėl buvo paskelbusi teisinių paslaugų viešojo pirkimo konkursą, tačiau dėl jo kilo nemenkas šurmulys.

Konkurso rezultatai apskųsti Kauno apygardos teismui, o pastarasis pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir savivaldybei uždraudė sudaryti sutartį su laimėtoju. Savivaldybės komisija, kuriai vadovavo administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Skilandis, konkurso laimėtoju buvo paskelbęs Žilvino Stašaičio advokatų kontorą "Stašaitis & Partners ", veikiančią jungtine sutartimi su advokatų profesine bendrija "Vaičiūnas ir Vaičiūnas" bei advokatais Edita Gruodyte, Aurelijumi Gruodžiu ir Jurgita Spaičiene.

Savivaldybės sudarytai viešųjų pirkimų komisijai įtarimų dėl Z.Stašaičio advokatų kontoros nekilo.

Dar sausį tas pats Kauno apygardos teismas pripažino, kad dalyvaudamas savivaldybei pavaldžios viešosios įstaigos "Kauno klinikinė ligoninė" organizuotame teisinių paslaugų pirkimo konkurse Z.Stašaitis su partneriais - advokatų profesine bendrija "Vaičiūnas ir Vaičiūnas" ir advokate Edita Gruodyte - elgėsi nesąžiningai pateikdamas informaciją ligoninės viešųjų pirkimų komisijai. Šio konkurso preliminarūs rezultatai paaiškėjo praėjusių metų rugsėjo 26 dieną.

Istorija prasidėjo, kai Z. Stašaičio laimėjimas sukėlė įtarimų minėtai komisijai - per derybas nurodyta kaina nuo pirminio pasiūlymo skyrėsi daugiau nei 63 proc. ir tapo mažesnė 40 proc. už kitų konkurso dalyvių kainos vidurkį. Komisija paprašė pagrįsti kainą konkrečiais skaičiais. Z.Stašaičio pateiktuose skaičiavimuose nurodytas mažiausias įkainis. Argumentuota, kad advokatai gali konsultuoti ir nemokamai. Komisija išbraukė Z.Stašaičio ir partnerių pasiūlymą, dėl to pastarasis kreipėsi į Kauno apygardos teismą.

Teismas konstatavo, kad viešųjų pirkimų komisija elgėsi teisingai, o pats advokatas pateikė melagingą informaciją, norėdamas laimėti konkursą. Teismo teigimu, Z.Stašaitis atliko nesąžiningus veiksmus, kurie "galėtų būti pripažinti net melagingos informacijos pateikimu". Analogišką melagingą informaciją advokatas pateikė, kai nurodė, kad jo padėjėjai galės atstovauti teismuose - tuo metu jie net neturėjo tinkamos kvalifikacijos. Teismas konstatavo, kad Kauno klinikinės ligoninės komisija pagrįstai atmetė Z.Stašaičio kontoros kandidatūrą konkurse.

Dienraščio teigimu, šiuo metu "Lietuvos advokatūroje" yra svarstomas drausmės bylos iškėlimo advokatui Z.Stašaičiui klausimas.

Pralaimėtas teisminis ginčas dėl ligoninės konkurso nesukliudė šiai advokatų kontorai laimėti savivaldybės administracijos paskelbto konkurso. Jo komisijai vadovavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas R.Skilandis. Ir jis, ir kiti komisijos nariai kovo viduryje nedvejodami nusprendė, kad savivaldybė teisines paslaugas pirks būtent iš advokato Z.Stašaičio kontoros. Nors kai kurie konkurso dalyviai prašė savivaldybės atstovų patikrinti, ar šis advokatas nėra pateikęs melagingos informacijos.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas R.Skilandis tvirtino, kad komisija tikrino visų dalyvių kvalifikacinius reikalavimus, bet faktų, kad kažkas negerai su konkursą laimėjusia kontora, nerado. Paklaustas, kodėl jau po viešo pateikimo Z.Stašaičio advokatų kontorai buvo leista pakeisti advokatų sąrašą, R.Skilandis puolė teisintis, esą tiksliai nieko nepamenantis, ir pasiūlė kreiptis į Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėją Raimundą Mačikėną.

"Nežinau, ar jie ten keitė, ar ne. Negaliu visko prisiminti, kai viešųjų pirkimų per dieną būna ir trisdešimt. Su šiais advokatais gyvenime nesu susidūręs, ir nelabai galėčiau vertinti, ar jie sugebėtų teikti kokybiškas paslaugas savivaldybei. Nežinau, ar jie geri, ar blogi", - sakė R.Skilandis.

Klausimas apie teisinių paslaugų konkursą suerzino R.Mačikėną, tačiau jis puolė neigti, kad "Stašaitis & Partners" buvo leista pakeisti savo advokatų sąrašą.

"Niekas jokio sąrašo nekeitė. Man yra keista, kad tokie dalykai yra nagrinėjami spaudoje. Pirkimo procedūros dar nebaigtos, šita informacija konfidenciali ir tai tikrai nėra susiję su kažkokiais nešvariais dalykais", - dėstė R.Mačikėnas.