Kreipimesi teigiama, kad Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos siūlymas Seimo kovo 29d. rytiniame posėdyje išbraukti iš tos dienos darbotvarkės projekto „Seimo diskusiją dėl brutalaus elgesio su vaiku kovo 23d. Garliavoje ir dėl giluminės krizės Lietuvos teisėsaugoje“ ir Seimo narių daugumos balsavimas pažeidė Seimo statuto 92str. 4 dalyje nustatytą Seimo narių teisę į „diskusiją dėl ypač svarbios problemos“.

Seimo narių Gintaro Songailos ir Ryto Kupčinsko teigimu, pirmininkaujantis Seimo posėdžiui ir Seimo dauguma „negali gniaužti Seimo narių mažumos teisių į diskusiją“, kurias nustato Seimo statutas.

Jeigu Seimas daugumos balsavimu tokią diskusiją iš tikrųjų galėtų išbraukti iš posėdžio pradžioje tvirtinamo dienos darbotvarkės projekto, tai Seimo statuto 94str. nustatytos Seimo narių teisės dėl privalomo įtraukimo į Seimo dienos darbotvarkę negalėtų būti užtikrintos ir „neturėtų jokios prasmės“.

Jų manymu, Seimas daugumos balsavimu gali atmesti bet kokius projektus ar siūlymus, tačiau negali neįtraukti klausimo į dienos darbotvarkę tais atvejais, kai Statute yra nustatytos aiškios privalomo įtraukimo į darbotvarkę sąlygos ir kai šios sąlygos yra įvykdytos.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas informavo Seimo narį Gintarą Songailą, kad komisija šį kreipimąsi apsvarstys kitą trečiadienį, balandžio 11 dieną.