Tokios nuomonės laikosi Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius Vytautas Nekrošius, kurio teigimu prieš rinkimus politikai paprasčiausiai pradėjo rinkti sau balus, o patogiausias taikinys pasirodė esanti teisminė valdžia, kurios atstovai politikuoti negali.

„Prasidėjo rinkimai. Žmonės bando rinktis balus visomis įmanomomis ir neįmanomomis priemonėmis, kas yra labai liūdna. Nors prieš kažką darydami Seimo nariai, politikai turėtų suvokti, kad yra toks dalykas kaip Konstitucija, kad ten yra įtvirtinti teisinės valstybės principai ir kad jie pirmi privalo juos gerbti. O tie dalykai, kurie dabar vyksta, su pagalba Konstitucijai nieko bendro neturi. Galiu tai įvardinti tik kaip valstybės pamatų griovimą, kas tai bebūtų – ar Darbo partija, ar konservatorių profesorius V. Landsbergis, ar dar kas nors kitas“, - teigė teisininkas.

Prieš praėjusius rinkimus – isterija dėl I.Rinau dukters

V. Nekrošius priminė, kad prieš praėjusius Seimo rinkimus Lietuvą drebino Ingos Rinau kova su Vokietijos piliečiu dėl dukters, tačiau jiems pasibaigus ši istorija nugrimzdo užmarštin.

„Ar ne tas pats buvo? Baigėsi rinkimai, baigėsi problemos“, - sakė profesorius.

„Tačiau yra vertybių, kurių sąskaita rinkimų kampanijos vykdyti negalima“, - pridūrė V. Nekrošius, kalbėdamas apie pastarojo meto politikų įniršį, besiliejantį teismų sistemos pusėn.

Jo nuomone, kadangi teisėjai negali politikuoti, tai teismus ir visą teismų sistemą galima talžyti ir negauti jokio atsako.

„Gali mušti ir negauti jokio atsako, nes tai žmonės, kurie veikia absoliučiai profesiniu pagrindu, kuriems draudžiama politikuoti ir kurie yra kaip bokso kriaušė. Kas netingi pila pamazgas, o jie gali tik tylėti ir klausyti“, - piktinosi V. Nekrošius.

Teisininko nuomone, tokiu būdu yra griaunami valstybės pamatai, o Lietuva panašėja su bet kuria degradavusia Afrikos valstybe.

„Pasižiūrėkime paskutinius mitingus, kur visi kaltinami korupcija neturint nei įrodymų, nei iš viso nieko neturint. Tiesiog kažkam pasirodė, kad, pavyzdžiui, prokuratūra yra nusikalstama organizacija, kad teismai kažkokie pedofiliški, keliama visuotinė isterija. Tai elementarus politinės kultūros neturėjimas arba norėjimas visuomenėje sukelti neramumus ir tokiu būdu pasiekti kažkokių tikslų“, - svarstė mokslininkas.

„Jeigu konservatorių garbės pirmininkas šaukia, kviečia žmones ir partijos narius eiti kovoti su teismų sprendimais ir priešintis jėga, tai apie ką mes šnekame? Kur mes gyvename – kokioje Etiopijoje? Ar mes kuriame normalią valstybę?“ - pridūrė V. Nekrošius.

Politikai – prieš teismus

Partijos tarybos posėdyje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) patriarchas V. Landsbergis teismus vadino degradavusiais, teismų sistemą – ydinga bei neginančia žmonių, teisėjus apkaltino savivaliavimu bei paragino reikšti savo poziciją Kedžių istorijoje, kurioje, kelių žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio dukra negrąžinama mamai Laimutei Stankūnaitei, nors teismo sprendimas jai buvo palankus.

Maža to, Seimo pirmininkė Irena Degutienė trečiadienį pasiūlė L. Stankūnaitei gera valia palikti dukrą Kedžių rankose, konservatorių frakcijos narys Saulius Stoma ir tautininkas Kazimieras Uoka ketina budėti Garliavoje bei trukdyti vaiką perduoti motinai.

Prieš teisminę valdžią užsimojo ir Darbo partija. Jos atstovai prie Seimo neseniai protestavo prieš teismus, kuriuose nagrinėjama „juodoji buhalterijos“ byla, o dalis politikų ir „visuomenininkų“ surengė protestą prieš vidaus reikalų ministro sprendimą atleisti du FNTT pareigūnus, nors jie yra kreipęsi į teismą ir laukia sprendimo.

Savo ruožtu Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijos valdyba pareiškė, kad „visuomenėje kaitinamos aistros dėl teisinių institucijų veiklos bei kai kurių asmenų raginimai nevykdyti teismų sprendimų“ kelia nerimą.

„Teismų sprendimai yra privalomi visiems, nepriklausomai nuo socialinės padėties ar užimamų pareigų. Teismo sprendimus privalo vykdyti ir teisėjai. Priešingu atveju visuomenėje kiltų pagrįstų abejonių, kad prieš įstatymą lygūs ne visi“, - teigiama asociacijos valdybos pranešime.