J. Antanavičius į seksualinį skandalą pateko prieš keletą metų po Katalikų bažnyčios hierarchus pasiekusio pasvaliečio D. Č. skundo. Šis laiškuose Panevėžio vyskupijai ir Šventajam Sostui papasakojo, kad jį, dar paauglį, artimu laikytas dvasininkas apsvaigino, išprievartavo ir dar nufilmavo.

2010 m. kunigų lytinių nusikaltimų bylas tirianti Šventojo Sosto Tikėjimo mokymo kongregacija J. Antanavičių nušalino nuo visų pareigų ir apribojo jo kunigiškas teises. J. Kauneckas tuomet 80-mečiam kunigui rekomendavo atgailos gyvenimą ir dėl šio skandalo atsiprašė tikinčiųjų.

Dalį panevėžiečių nustebino, kad nusidėjęs kunigas vėl eina į viešumą ir skaitys paskaitą trečiadienį Panevėžio kraštotyros muziejuje vyksiančioje konferencijoje, skirtoje 67-osioms A. Lipniūno mirties metinėms. A. Lipniūnas (1905 – 1945) – kunigas, pamokslininkas, Štuthofo kalinys, gimęs Panevėžio apskrityje, čia kurį laiką dirbęs ir palaidotas. Panevėžyje A. Lipniūno vardu pavadinta vidurinė mokykla, rūpinamasi, kad kunigas būtų paskelbtas palaimintuoju.

Į DELFI kreipęsi panevėžiečiai kėlė klausimus, kodėl subliuško J. Antanavičiaus D. Č. iškelta byla ir ar jau baigėsi dvasininko atgailos laikas. Laišką parašiusius žmones taip pat stebina, kodėl J. Antanavičius tebetituluojamas monsinjoru.

„Po dviejų metų, per kuriuos pilietis J. Antanavičius neatgailavo, o bylinėjosi teigdamas, kad buvo šantažuojamas, bet galiausiai bylą pralaimėjo, jam be jokios atgailos vėl leidžiama eiti į viešumą paties vyskupo ir kalbėti apie pati švenčiausią vyskupijos kunigą A. Lipniūną. Tyrimas buvo vilkinamas beveik du dešimtmečius, o atleido kaltes per kelis mėnesius“, – piktinamasi panevėžiečių laiške.

J.Kauneckas: konferencijoje jis kalbės kaip liudininkas

„Jis apribotas tik nuo kunigiškų viešų pareigų. Kadangi jis parvežė A. Lipniūno palaikus iš Lenkijos, konferencijoje apie tai kalbės kaip liudininkas. Jis gi nėra įkalintas, gali kur nori važinėti, dalyvauti. Tokie dalykai jam neapriboti“, – DELFI aiškino Panevėžio vyskupas J. Kauneckas.

Pasak vyskupo, J. Antanavičius negali viešai laikyti Mišių ir net individualiai klausyti išpažinčių. J. Kauneckas sakė tikėjęsis, kad Šventasis Sostas iš J. Antanavičiaus atims ir monsinjoro titulą, tačiau praėjusių metų sausį iš Vatikano gautame laiške J. Antanavičius toliau vadinamas monsinjoru.

„Reiškia, Vatikanas jam to titulo neatėmė, jis tokio rašto neturi ir mes neturime“, – kalbėjo J. Kauneckas. Anot jo, jei monsinjoro titulas iš J. Antanavičiaus ir buvo atimtas, apie tai nebuvo pranešta.

Beje, J. Antanavičius jam nepalankų Šventojo Sosto kongregacijos sprendimą apskundė.

„Nors buvau parašęs dekretą remdamasis Tikėjimo mokymo kongregacija iš Romos, praėjusių metų kovo 7 gavome dekretą, kuriuo mano baudžiamasis dekretas atšaukiamas ir priimamas Tikėjimo mokymo kongregacijos kitas dekretas, kuriuo jam apribojama net teisė individualiai klausyti išpažinčių dviem metams, o viešoj kunigiškos tarnystės veikloj nurodyta laikytis vyskupo nurodymų“, – kalbėjo J. Kauneckas.

Šventojo Sosto skirta nuobauda dvasininkui galios iki kitų metų kovo 7-osios, tad už metų jis galės grįžti į bažnyčią.

J.Antanavičius: jeigu kam labai skauda – ne mano problema

Šiuo metu J. Antanavičius gyvena savo namuose Panevėžyje.

„Ne aš tą dalyką sugalvojau. Gulėjau ligoninėje, grįžau prieš porą dienų ir nežinojau, kad čia kas vyksta. Net kvietimo neturiu, tačiau paskelbta yra ir visa kita“, – apie A. Lipniūno minėjimą DELFI kalbėjo J. Antanavičius.

Monsinjoras tvirtino nesąs nuteistas jokio teismo ir tikino jau turįs teisę laikyti Mišias, tik dar negalintis klausytis išpažinčių.

„Jeigu kam labai skauda – jo problema, ne mano. Jei kažkoks žmogus dega neapykanta, ne mano problema. Mane gyvenimas sudirbo, bet jokios neapykantos niekam nerodau“, – pokalbį baigė J. Antanavičius.

Konferencijoje – ir J.Antanavičiaus gynėjas

Viešosios įstaigos „Lipniūno kultūros centras“ direktorė Jolita Šarkaitė aiškino, kad renginys organizuojamas kartu su arkivyskupijos kurija.

„Mūsų iniciatyvos nebuvo, kad kalbėtų būtent J. Antanavičius. (...) Direktorės pareigas perėmiau šią savaitę, kai kunigas J. Antanavičius jau buvo pakviestas, tad negaliu pasakyti, kam tokia idėja kilo“, – teigė J. Šarkaitė.

Sutapimas ar ne, tačiau apie A. Lipniūną konferencijoje kalbės ir buvęs Panevėžio vyskupijos generalvikaras Robertas Pukenis. Šis dvasininkas nesėkmingai tyrė skundą dėl J.Antanavičiaus lytinių santykių ir buvo įsitikinęs monsinjoro nekaltumu.

Prieš porą metų žiniasklaidai R. Pukenis atmetinėjo J. Kaunecko priekaištus dėl neištirto skundo, o nukentėjusį vyrą vadino nestabilios psichikos žmogumi ir aiškiu ligoniu.

Turto prievartavimo neįrodė

Prieš porą metų gavęs antausį iš Vatikano, J. Antanavičius savo teisybę bandė įrodinėti teisinėmis priemonėmis. Dvasininkas kreipėsi į pareigūnus pareikšdamas, kad lytiniu nusikaltimu jį apkaltinęs jaunuolis siekia finansiškai pasipelnyti. D. Č. už patirtą skriaudą iš J. Antanavičiaus reikalavo jo namo bei 6 mln. Lt.

2010 m. gegužę Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto prievartavimo. Kadangi monsinjoras kažkada buvo Panevėžio pataisos namų kapelionas, siekiant nešališkumo bylą perėmusi apygardos prokuratūra ją persiuntė Šiaulių prokurorams.

Praėjusių metų birželį Šiaulių apygardos prokuratūra ikiteisminį tyrimą nutraukė. Teisėsaugininkai nenustatė nusikalstamų veikų – turto prievartavimo ir savavaldžiavimo – sudėties.