Atsakymai į interpeliacijos klausimus R. Palaičiui paviešinti eksministro partijos, Liberalų ir centro sąjungos (LiCS), interneto svetainėje.

Pirmuoju klausimu parlamentarai teiravosi, kokiais „kitais duomenimis“, be tyrimo poligrafu išvadų, ministras rėmėsi atimdamas iš V. Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado leidimus dirbti su slapta informacija. Interpeliacijos iniciatoriai taip pat teigė, esą Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina paneigė, jog saugumiečių ministrui pateikti duomenys leidžia manyti, kad tai FNTT vadai nutekino informaciją apie „Snoro“ banko tyrimą.

R. Palaitis teigia turėjęs pakankamai duomenų, tačiau jų neatskleidžia. O VSD vadovas, anot eksministro, nė vieno iš jo teiginių nepaneigė.

„Tokį sprendimą priėmiau įvertinęs visą man žinomą informaciją: kieno atžvilgiu ir dėl kokių įvykių buvo atliekamas tyrimas, kodėl kai kuriems ir būtent tiems asmenims buvo atliekamas tyrimas poligrafu ir pan. Pagaliau ir minėtų asmenų elgsena sausio ir vasario mėnesiais man leido susidaryti nuomonę apie jų asmenines ir dalykines savybes. Paskutinis ir pagrindinis argumentas priimant sprendimus buvo 2012 m. vasario 14 d. Valstybės saugumo departamento atsiųstas raštas Nr. (K)-19-230KF „Dėl informacijos pateikimo“ su išdėstytais argumentais bei siūlymu skubiai spręsti klausimą dėl leidimų dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija panaikinimo V. Gailiui ir V. Giržadui. To VSD direktorius viešojoje erdvėje nepaneigė, atvirkščiai, - patvirtino. Atskleisti detalesnės informacijos, įslaptintos 2012 m. vasario 14 d. Valstybės saugumo departamento atsiųstame rašte Nr. (K)-19-230KF „Dėl informacijos pateikimo“, neturiu teisės“, - teigiama LiCS svetainėje patalpintuose R. Palaičio atsakymuose.

Eksministras taip pat paaiškino, ką turėjo omeny sakydamas, kad antrasis, V. Gailiui palankus buvusio FNTT vadovo tyrimas poligrafu pirmojo rezultatų nepaneigia. Anot R. Palaičio, prie V. Gailiui palankių rezultatų galimai prisidėjo A. Kubilius.

„Teigdamas, kad antrojo V. Gailiaus tyrimo teigiama išvada nepanaikina pirmojo tyrimo neigiamos išvados, rėmiausi žinodamas abiejų tyrimų turinį, t.y. užduotus klausimus. Darau prielaidą, kad V. Gailiaus antrojo tyrimo klausimai pasikeitė dėl konfidencialaus Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus 2012 m. sausio 11 d. rašto Nr.S(KF)-40-1KF, kuris buvo siųstas man ir Krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei, kuriai pavaldus antrąjį tyrimą poligrafu atlikęs Antrasis operatyvinių tyrimų departamentas“, - teigia R. Palaitis.

A. Kubilius minėtą savo raštą jau yra išslaptinęs. Jame prašoma ištirti, ar V. Gailius pateikė informaciją dienraščio „Lietuvos rytas“ redaktoriams ar žurnalistams. Šį dienraštį valdžiusio „Snoro“ banko vadovai ar akcininkai premjero rašte neminimi.

„Atkreipiu dėmesį, kad VSD buvo žinomi abiejų V. Gailiaus tyrimų poligrafu rezultatai, tačiau siūlymas skubiai spręsti klausimą dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija panaikinimo pateiktas ne tik V. Giržado, bet ir jo atžvilgiu. Atsakydamas konkrečiai į Jūsų klausimą pažymiu, kad jokie teisės aktai nereglamentuoja, kokio - pirmojo ar pakartotinio - tyrimo poligrafu rezultatu reikia naudotis. Spręsdamas rėmiausi ne kažkurio vieno tyrimo rezultatu, o visa man žinoma informacija ir minėtu VSD 2012 m. vasario 14 d. siūlymu“, - savo atsakymą papildo R. Palaitis.

Jis taip pat neigia, kad V. Gailiaus atleidimo motyvas tebuvo tai, kad jis atsisakė atleisti savo pavaduotoją V. Giržadą. Eksministras tvirtina atsižvelgęs ir į premjero raginimus neskubėti spręsti FNTT vadų likimo.

„Tai, kad V. Gailius buvo atleistas už nepaklusnumą tėra Seimo Antikorupcijos komisijos interpretacijos. V. Gailiui leidimas dirbti su įslaptinta informacija panaikintas remiantis 2012 m. vasario 14 d. Valstybės saugumo departamento atsiųstame rašte Nr. (K)-19-230KF „Dėl informacijos pateikimo“ išdėstytais argumentais bei siūlymu skubiai spręsti klausimą dėl leidimų dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija panaikinimo V. Gailiui ir V. Giržadui, taip pat - Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 16 straipsnio 2 dalies 17 punktu ir 18 straipsnio 2 dalimi. Sprendimą priėmiau ne iš karto gavęs tyrimo poligrafu išvadas dėl to, kad buvau davęs pažadą Ministrui Pirmininkui A. Kubiliui sulaukti tiek V Gailiaus, tiek V. Giržado antrųjų patikrinimų rezultatų ir tik tada priimti sprendimus. Kaip žinote, antrojo tyrimo rezultatų teko gerokai palaukti - tai užtruko dėl pareigūnų vengimo atlikti tyrimą ir nuolatinio išsisukinėjimo. Tuomet gavau minėtą VSD raštą su siūlymu ir turėjau priimti sprendimą“, - aiškina R. Palaitis.

Paklaustas, kodėl V. Giržadas iki šiol nėra supažindintas su savo antrojo patikrinimo poligrafu rezultatais, buvęs ministras teigia, jog pareigūnas pats to nepanoro.

„Šiuo atveju tyrimo subjektas buvo Antrasis operatyvinių tyrimų departamentas prie KAM, tad jo vadovai geriausiai atsakytų į šį klausimą. Mane Antrasis operatyvinių tyrimų departamentas prie KAM raštu informavo, kad V. Giržadas atsisakė susipažinti su tyrimo rezultatais“, - tvirtina R. Palaitis.

Eksministras taip pat teigia neatskleidęs tyrimo poligrafu duomenų. „Priminsiu, kad poligrafo tyrimo rezultatus sudaro garso ir vaizdo įrašai, tyrimo metu užduoti klausimai, konkrečios tyrimo išvadų formuluotės ir pan. Tokių duomenų viešai neatskleidžiau“, - rašoma R. Palaičio atsakymuose.

Buvęs ministras taip pat nurodo, kuo rėmėsi, sakydamas, kad dėl informacijos nuotėkio iš „Snoro“ „išplaukė“ milijardas litų. Šių žinių šaltinis esą buvo A. Kubilius.

„2011 m. lapkričio 17 d., po kelių dienų, kai „Lietuvos ryte“ pasirodė informacija, ministras pirmininkas Andrius Kubilius tiesioginėje „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“, o vėliau ir kitoms žiniasklaidos priemonėms, pasakė tokį teiginį: „Galimai „Snoro“ banke trūksta milijardo litų vertės turto“.  Jis taip pat pažymėjo, kad po straipsnio pasirodymo iš „Snoro“ banko „buvo stebimas didelių pinigų pajudėjimas“ bei tai, kad „nemaži pinigai buvo siunčiami į ofšorines sąskaitas pastarosiomis dienomis“. Ministrui pirmininkui taip pasakius viešai, neturėjau pagrindo juo netikėti. Tik žymiai vėliau atsirado V. Vasiliausko, Lietuvos banko valdybos Pirmininko, patikslinimas. Nuo tada rėmiausi jo skaičiais“, - atsakymus interpeliacijai baigia R. Palaitis.

Kadangi politikas pasitraukė iš vidaus reikalų ministro posto, interpeliacijos procedūra jam nebus rengiama. Tačiau atsakymus vienas LiCS lyderių vis dėlto paskelbė.