Parlamento vadovės nuomone, yra didelis pagrindas svarstyti, ar Vidaus reikalų ministerija (VRM) gali ir toliau priklausyti LiCS.

„Šiandien dienai, matydama tą situaciją, kuri tęsiasi jau beveik mėnesį, (...) mano giliu įsitikinimu, mes tikrai pirmiausiai turime pasižiūrėti, su kuo galime dirbti ir su kuo negalime. Ir dar kartą peržiūrėti koalicijos sutartį, ar iš tikrųjų VRM turi priklausyti LiCS“, - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdyje šeštadienį kalbėjo I. Degutienė.

Anot jos, tokią iniciatyvą palaiko ir TS-LKD frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

Beje, savo kreipimosi į partiečius pradžioje I. Degutienė pareiškė, kad „Dievas myli TS-LKD“, mat Dievas tiems, kuriuos myli, siunčia išbandymus, o konservatoriams jų pastaruoju metu tikrai netrūksta.

Seimo pirmininkė taip pat kvestionavo dabartinę koalicijos sutartį – esą du ant jos sudėti parašai jau nebeaktualūs. Mat 2008 m. LiCS vadovavo Artūras Zuokas, o sutartis sudaryta ir su Arūno Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija, kuri nunyko ir pernai įsiliejo į LiCS.

„Šiandien dienai tokių žmonių nėra – nėra A. Zuoko ir nėra A. Valinsko. Todėl man ir kyla tas klausimas. Manau, kad tikrai mes turėtume pirmiausiai susėsti ir peržiūrėti koalicijos sutartį. Neproporcingai LiCS turi postų. TS-LKD galėtų turėti daugiau ir ministrų postų Vyriausybėje“, - teigė I. Degutienė.

A.Kubiliaus apie posto atėmimą nekalba

Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius partiečiams iš esmės kartojo vakarykštę savo poziciją – kad konfliktas su LiCS parodė dideles „takoskyras“ tarp koalicijos partnerių. Tačiau konkrečiai apie koalicijos sutarties peržiūrėjimą ar VRM atėmimą iš LiCS Vyriausybės vadovas neužsiminė nė vienu žodžiu.

Abu konservatorių lyderiai vieningai teigė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadus atleidęs ministras Raimundas Palaitis padarė klaidą, o jo premjero teikimu neatleidusi prezidentė Dalia Grybauskaitė esą taip pat buvo suklaidinta.

„Ministras padarė klaidą ir toliau lieka toje klaidoje. Buvo turbūt ir prezidentė suklaidinta, kuomet neatleido ministro R. Palaičio“, - sakė I. Degutienė.

V.Landsbergis: koalicijos jau nebėra

Vytautas Landsbergis
Idėjinis TS-LKD lyderis Vytautas Landsbergis ragino apskritai nebežiūrėti į LiCS kaip į koalicijos partnerius. Esą nėra reikalo paisyti pareiškimų, kad dabar konservatoriai griauna koaliciją.

„Neva mes dabar griausim koaliciją. Mes negriausim koalicijos, ji jau sugriauta. Nėra tos koalicijos. Bet yra pagrindinis tikslas – marsiečių politika. Tai yra sumaištis ir ardymas“, - kalbėjo V. Landsbergis.

Jis partiečius ragino priešintis „dezintegracinei“ politikai, bet nestoti prieš prezidentę. „Nes mes padėsim marsiečiams“, - sakė V. Landsbergis.

Anot jo, informacija apie konservatorių ėjimą prieš prezidentę pasiekia ir Prezidentūrą. „Ir taip marsiečių darbas dirbamas“, - savo pastaruoju metu pamėgto „marsiečių“ akcento nepamiršo europarlamentaras.

LiCS lyderius V. Landsbergis atvirai vadino „politiniais banditais“.

Jis taip pat pridūrė, esą LiCS gretose būtų sunku rasti gerą vidaus reikalų ministrą.