Neoficialiomis DELFI žiniomis, S. Šedbaro kandidatūra jau turi didelės dalies Seimo konservatorių palaikymą, ir premjerui gali būti siūloma jį, o ne vieną iš Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) kandidatų, siūlyti į R. Palaičio vietą.

J. Razma to nei patvirtino, nei paneigė.

„Tai yra premjero pasirinkimo teisė. Konkrečių pavardžių nenorėčiau minėti. Bet jūsų paminėtas Seimo narys (S. Šedbaras – DELFI), manau, būtų puikus kandidatas. Jis yra buvęs vidaus reikalų ministru ir jam nebūtų sudėtinga pradėti tą darbą“, - DELFI sakė TS-LKD frakcijos vadovas.

Pasak jo, oficialiai S. Šedbaro kandidatūra dar nebuvo aptarta Seimo frakcijoje ar pasiūlyta premjerui Andriu Kubiliui. „Tą mintį aš tikrai palaikau, kad premjeras turi moralinį pagrindą rinktis nebūtinai iš LiCS kandidatų“, - pridūrė J. Razma.

Paklaustas, ar S. Šedbaras, kaip potencialus vidaus reikalų ministras turi kitų TS-LKD frakcijos narių palaikymą, politikas teigė, jog tai būtų bene geriausias konservatorių kandidatas į šį postą. „Jis turi autoritetą, vadovaudamas Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Aš neabejoju, kad mūsų frakcija.... Bet neetiška seniūnui, frakcijai nesvarsčius skelti kažką. Nenorėčiau pats iš karto teigti, kaip frakcija ką svarstytų. Galiu tik asmeninę nuomonę, palankią kandidatui, išsakyti“, - tęsė konservatorius.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė yra minėjusi, kad galbūt derėtų peržiūrėti koalicijos įtakos sferas ir dalį LiCS postų atiduoti Liberalų sąjūdžiui. Tuo tarpu J. Razma mano, kad 7 iš 14 šios Vyriausybės ministrų – per mažas skaičius konservatoriams, taigi yra pagrindas iš LiCS perimti vidaus reikalų ministro postą.

„Teikimo teisė yra premjero. Aišku, yra galimybė pasižiūrėti į koalicijos sutartį, pasižiūrėti į tas proporcijas, kurios yra dar išlikusios iš tų laikų, kai buvo atskira Tautos prisikėlimo partija (ji pernai įsiliejo į LiCS – DELFI), kai buvo didesnė jų frakcija. Situacija nuo to laiko yra gerokai pasikeitusi. Vyriausybėje šiaip mūsų frakcija galėtų turėti ir didesnį atstovavimą negu tik pusė ministrų. Pagalvokim: 45 (Seimo nariai – DELFI) yra mūsų, o tik 25 – koalicijos partnerių. Primityviausiai skaičiuojant, akivaizdu, kad pusė ministrų yra per mažai, net jeigu ir premjerą skaičiuosi su dvigubu koeficientu“, - reziumavo TS-LKD frakcijos vadovas.

S. Šedbaras vidaus reikalų ministro pareigas ėjo 1998-1999 m. ir dirbo tuometinėje A. Kubiliaus vyriausybėje.

S.Šedbaras rimtai svarstytų galimybę vadovauti VRM

Pats S. Šedbaras DELFI teigė dar negavęs „oficialaus pasiūlymo“ vadovauti Vidaus reikalų ministerijai (VRM). Tačiau jeigu toks pasiūlymas bus, galimybę perimti VRM vairą konservatorius teigia svarstysiąs labai rimtai.

„Dar negirdėjau jokio oficialaus pasiūlymo. Kolegos man sako, kad yra kolegos Jurgio (Razmos – DELFI) tokia mintis. O aš iš tų asmenų, kurie gali spręsti, kol kas jokio pasiūlymo nesu gavęs. O jeigu bus toks pasiūlymas – žinoma, svarstytinas dalykas“, - kalbėjo S. Šedbaras.

Politikas pažymėjo, kad viskas priklausys nuo tolesnių politinių sprendimų dėl koalicijos. Vis dėlto jis laikosi nuomonės, kad sprendimus reikia rasti greitai.

„Reikia galvoti apie ateitį. Ir tą reikia daryti greitai. Nes nėra ko delsti – Vyriausybei reikia pradėti dirbti normaliai“, - pridūrė pašnekovas.

Beje, S. Šedbaras – vienas iš būrio politikų, kurių galvų sekmadienį reikalauta prie Seimo surengtame mitinge „Už teisingumą“. Vienas mitingo organizatorių Darius Kuolys pareiškė, kad „broliai konservatoriai“ turėtų atšaukti Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką, mat šis esą netinkamai vykdo savo pareigas ir prastai kontroliuoja prokurorų darbą.

A.Čaplikas: su A.Kubiliumi ir E.Masiuliu sutarėme, kad koalicijos sutartis tebegalioja

Tuo tarpu LiCS pirmininkas Algis Čaplikas DELFI teigė, kad teisę deleguoti vidaus reikalų ministrą tebeturi jo vadovaujama partija.

„Yra galiojanti koalicijos sutartis, mes ja vadovaujamės. Niekas jos nenutraukė. Tokiu būdu, deleguoti asmenį turime mes. Mes deriname kandidatūrą su premjeru ir su prezidente“, - sakė A. Čaplikas.

Pasak jo, koalicijos sutartis tebegalioja – esą tai patvirtino ir A. Kubilius, ir Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

„Galioja, ir pagal koalicijos sutartį dirbame toliau. Su premjeru ir E. Masiuliu vakar tą aptarėme. Buvome susitikę vakar. Koalicijos sutartis galioja. Ir viskas. Abejonių jokių kaip ir nekyla, jeigu jinai galioja“, - reziumavo A. Čaplikas.

Vidaus reikalų ministro posto praradimas LiCS būtų jau antras smūgis per labai trumpą laikotarpį. Šią savaitę kultūros ministras Arūnas Gelūnas pareiškė nebesiejantis savo politinės ateities su LiCS, o Liberalų sąjūdis oficialiai pareiškė, kad šis ministras Vyriausybėje nuo šiol atstovauja jų partijai.