Ministro pirmininko vertinimu, norint įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) nurodymus keisti reguliavimą, pašalintiems per apkaltą draudžiantį kandidatuoti į parlamentą iki gyvos galvos, būtina keisti Konstituciją, nepakanka Seimo rinkimų įstatymo pataisų.

"Čia yra konstitucinė problema, ne keturi metai problema, ir nežinau, ar toks, koks yra, siūlymas atitinka Lietuvos konstitucijos raidę ir dvasią, ir Konstitucinio Teismo išaiškinimus. Vyriausybė buvo pateikusi Seimui keletą pasiūlymų, dirbo darbo grupė, kaip turėtume reaguoti į EŽTT pastabas šiuo klausimu, ir visi siūlymai rėmėsi tuo, kad turi būti taisoma Konstitucija, pagal kurią KT ir buvo kažkada pritaikęs sankciją Rolandui Paksui, uždraudęs dėl sulaužytos priesaikos dalyvauti prezidento rinkimuose visam laikotarpiui", - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

"Man kyla abejonių, ar nekeičiant Konstitucijos yra galima problemas išspręsti. Aš tikrai norėčiau matyti priėmus tokį įstatymą ir KT analizę", - pridūrė premjeras.

Parlamentas ketvirtadienį planuoja galutinai balsuoti dėl Seimo rinkimų įstatymo pataisos, kad po apkaltos kandidatuoti į Seimą politikui būtų draudžiama ketverius metus. Toks Seimo rinkimų įstatymo pataisos projektas, kuriam po svarstymo pritarta antradienį, įrašytas į ketvirtadienio plenarinio posėdžio darbotvarkę priėmimui.

Antradienį po svarstymo už 4 metų draudimo laikotarpį numatančias pataisas balsavo beveik visų parlamentinių frakcijų atstovai, išskyrus valdančiuosius konservatorius, jų didžioji dalis susilaikė ir buvo prieš.

Pirminiu projektu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas buvo numatęs 8 metų draudimo terminą, tačiau pagrindinis projektą svarstęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas nusprendė jį trumpinti iki 4 metų.

Šiuo metu Seimo rinkimų įstatymas numato, kad asmuo, kurį parlamentas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, iš viso daugiau niekada negali kandidatuoti į parlamentą. Tokį reguliavimą keisti nurodė Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), konstatavęs, kad ribojimas kandidatuoti į parlamentą visam gyvenimui esantis neproporcingas.

Lietuvoje dabartinio įstatymo pakeitimai kol kas būtų aktualūs tik dviem asmenims - per apkaltą prezidento posto 2004 metais netekusiam opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderiui, europarlamentarui Rolandui Paksui ir iš Seimo per apkaltą 2010 metais pašalintam Linui Karaliui.

Europos Žmogaus Teisių Teismas sausį paskelbė, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją, uždrausdama iš prezidento pareigų per apkaltą pašalintam R.Paksui visą gyvenimą būti renkamam į parlamentą. EŽTT pareiškė, kad įstatyme įtvirtintas nuolatinis ir neatšaukiamas draudimas yra neproporcingas.

EŽTT paskelbus sprendimą, kad Lietuva neproporcingai nustatė draudimą kandidatuoti į parlamentą sulaužius priesaiką, premjeras Andrius Kubilius sudarė darbo grupę, kad ši pasiūlytų teisines išeitis. Teisininkų grupė pateikė tris variantus, tačiau jie visi siūlė keisti Konstituciją. Pagal Seimo pasiūlytą variantą, Konstitucija nekeičiama.