Tačiau pasiektą susitarimą ji vertina teigiamai keliais aspektais: nereikės rengti priešlaikinių rinkimų, performuoti Vyriausybės, o prezidentė atsisakė vienos pusės gynybos ir ėmėsi konflikto sprendimo.

„Pagaliau prezidentė pasielgė taip, kaip turi elgtis prezidentė. Tai yra, ji turi būti aukščiau politikų ir moderuoti politinių partijų ginčus, o ne palaikyti vieną asmenį, antrą ir taip toliau. Aš manau, kad ji sudarė tam tikras prielaidas toliau dirbti“, - sakė J. Novagrockienė.

Politologės nuomone, pasiektas susitarimas naudingas ir valstybės biudžetui, nes neteks rengti priešlaikinių rinkimų arba iš naujos formuoti Vyriausybės, o postus paliekantiems asmenims – nereikės mokėti išeitinių kompensacijų.

Paklausta, ar Liberalų ir centro sąjungai nebuvo naudingiau prieš rinkimus kaip tik palikti koaliciją, J. Novagrockienė sakė nematanti tokios elgsenos naudos. Jos teigimu, liberalcentristų reitingai šiaip ar taip yra maži, tad jų galimybės patekti į kitos kadencijos Seimą gana mažos.

„Kaip tik jiems geriau likti koalicijoje“, - svarstė J. Novagrockienė.

Mokslininkė taip pat sako, kad konflikte dėl atleistų Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnų, kurie buvo įtariami nutekinę informaciją apie planus nacionalizuoti banką „Snoras“, liberalcentristai daug nelaimėjo, nes priešininkai sugebėjo suburti didesnę visuomenės dalį.

„Visada yra šantažo veiksnys. Tai šiuo atveju šantažistai yra ne liberalcentristai, o koalicijos partneriai – konservatoriai ir Liberalų sąjūdis, nes jie gali sudaryti valdančią mažumą. Šia prasme liberalcentristai turėjo iš anksto pagalvoti“, - sakė politologė.

„Liberalcentristai nelabai sugebėjo įvertinti realios savo situacijos“, - pridūrė J. Novagrockienė.

DELFI primena, kad pas prezidentę Dalią Grybauskaitę susitikę tarpusavyje konfliktuojantys koalicijos partneriai galiausiai paskelbė sutarę, kad vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis savo noru atsistatydina, o FNTT pareigūnų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado grįžimas į pareigas bus sprendžiamas ne politinėmis, o teisinėmis priemonėmis – tai yra tik teismo keliu.