„Ministrui R. Palaičiusi nepasitraukiant iš pareigų, mes nebegalėsime vadinti Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) koalicijos partneriais. Kaip jau ir vakar buvo sakyta, tokiu atveju teks konstatuoti, kad de facto koalicijos sutartis nebeveikia. Mes, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai ir Liberalų sąjūdis, toliau tęsiame konsultacijas, planuojame bendrą darbo perspektyvą, ar mažumos koalcijoje, ar kokiose nors kituose formatuose. Vyksta konsultacijos su respublikos prezidente“, - sakė premjeras po Vyriausybės pasitarimo.

Pasak premjero, jei koalicijos sutartyje nelieka vieno partnerio, sprendžiamas to partnerio ministrų klausimas, o ne visos Vyriausybės: „Tikrai manau, kad ministras R. Palaitis pats galėjo ir gali padaryti sprendimą. Neturiu problemų dirbti su kitais ministrais, šiuo metu atstovaujančiais LiCS Vyriausybėje“.

Paklaustas, iki kada R. Palaitis gali atsistatydinti, A. Kubilius sakė: „mes minučių neskaičiuojame“.

Premjeras primena, jog Permainų koalicija 2010 m. rudenį iš valdančios koalicijos perėjo „į beveik mažumos koaliciją“, kai suskilo Arūno Valinsko vadovaujama partija ir išėjo dalis Artūro Zuoko žmonių.

„Iš 85 parlamentarų mes likome su 70. Dėl to nesugriuvo Vyriausybė ir neturėjome formuoti naujos Vyriausybės“, - sako jis.

Vertindamas A. Gelūno apsisprendimą dirbti Vyriausybėje, premjero nuomone, jis yra „svarbus ir garbingas“.

„Turime problemų su vienu ministru, vienu koalicijos partneriu, ir tenka apgailestauti, kad tą vieną problemą taip yra sudėtinga išspręsti“, - sakė premjeras.

Pasak jo, bus svarstoma, kaip tęsti darbą, - esą neatmetama galimybė, kad bus dirbama su atskirais opozicijos nariais, kurie pasisako už konstruktyvų darbą.

„Jeigu taip jau susiklostytų, kad valdančiąją koaliciją paliktų LiCS 11 ar 12 narių, mes savo tolesnę veiklą - Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų koalicijos veiklą - derindami kartu su koalicijai nepriklausančiais, opozicijoje esančiais nariais, kurie sutinka konstruktyviai prisidėti prie valstybės institucijų veiklos stabilumo, galėtumėme sėkmingai tęsti toliau“, - mano premjeras.

Jis pabrėžė, kad formuojasi nerimą kelianti praktika, kai ministro negali atleisti nei premjeras, nei prezidentė, o koalicijos partneriai elgiasi chuliganiškai.

„Lietuvos Konstitucija yra parašyta vakarietiškai demokratijai, visoms demokratinės politikos institucijoms, partijoms, veikiant pagal vakarietiškas tradicijas. Jeigu kas nors nebesilaiko tų vakarietiškų tradicijų ir pradeda šiokį tokį cirką, tai, be abejo, kad iškyla problemų. Konstitucija neaprašo tokių atvejų. Aš nemanau, kad galėtumėme, na, galvoti, kad gali susidaryti Lietuvoje tokia situacija, kad tik ministro paties asmeninis apsisprendimas atsistatydinti gali būti vienintelė priežastis kai ministras traukiasi, - dėstė premjeras. - Aš matau pakankamai nerimą keliančią perspektyvą, kad tokiu atveju galime turėti ir būsimose koalicijoje, na, taip drįsčiau sakyti, pakankamai chuliganiškai nusiteikusių partnerių, kurie esant tokiai situacijai galvotų, kad niekas jų negali iš užimamų postų atleisti.“

Paklaustas, kada galėtų būti apsispręsta dėl koalicijos sutarties, premjeras sakė „artimiausiu metu“.

R. Palaitis trauktis neketina

Savo ruožtu vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis teigia neketinąs atsistatydinti.

„Aš visada elgiausi pagal įstatymus, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė R. Palaitis. - Dėl atsistatydinimo aš nepersigalvojau, aš tikrai nesiruošiu pats atsistatydinti, nes esu įsitikinęs, kad elgiausi teisėtai ir teisingai.“

Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis sako, kad apsisprendimo dienomis galima pavadinti pirmadienį ir antradienį.

„R. Palaičiui nepasitraukus iš vidaus reikalų ministro posto, mes nebematome galimybių LiCS laikyti koalicijos partneriais, - sakė jis. - Aš manau, kad formalumai bus sprendžiami artimiausiu metu ir tas aiškumas, kaip jau sakiau, jis turi labai greitai atsirasti, nes toliau tokios pakabintos situacijos tikrai nereiktų laikyti. Man atrodo, kad šiandien rytoj bus tos dienos, kada ne tik de facto, bet ir de jure bus išsiaiškinta situacija iki galo.“

E. Masiulis patvirtino, kad oficialiai koalicijos sutartis dar nėra nutraukta.

„Mano galva, LiCS ministrų patraukimas iš Vyriausybės būtų tas kelias, kuris užtikrintų greitesnį ir efektyvesnį Vyriausybės darbų testinumą“, - sako Liberalų sąjūdžio vadovas.

Pasak jo, būtų apmaudu, jei darbo netektų A. Gelūnas, todėl jis yra kviečiamas jungtis prie Vyriausybės darbo, kokia ji bebūtų. Jo atsakymo, ar jungsis prie Liberalų sąjūdžio, laukiama artimiausiu metu.

Planuoja derybas

Du iš trijų buvusių Permainų koalicijos partnerių – konservatoriai ir Liberalų sąjūdis pirmadienį Seime turėtų pradėti tartis su opozicija dėl mažumos Vyriausybės ar naujos koalicijos. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime pirmininkas Jurgis Razma yra sakęs, kad tikėtinas scenarijus - liberalcentristų ministrų perviliojimas mainais už palikimą poste.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas pranešė nebedalyvausiąs Seimo rinkimuose su Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) ir atmetęs ultimatyvų liberalcentristų vicepirmininko bei buvusio „prisikėlėlių“ vadovo Arūno Valinsko raginimą atsistatydinti iš ministro posto. Koalicijai priklausantis Liberalų sąjūdis pakvietė ministrą likti dirbti Vyriausybėje.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas į pareigas yra deleguotas Tautos prisikėlimo partijos, o socialinės apsaugos ir darbo ministras Raimondas Šukys, kaip ir vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, yra deleguoti LiCS.

Skelbta, kad valdančiosios koalicijos partneriai konservatoriai, liberalai ir liberalcentristai per savaitgalį nepasiekė sutarimo, kaip išspręsti valdžios krizę. LiCS pirmininkas Algis Čaplikas DELFI sakė, jog jo vadovaujama partija neketina nusileisti ir atšaukti savo deleguotą vidaus reikalų ministrą iš Vyriausybės, tuo tarpu konservatoriai preliminariai svarsto galimybę vienašališkai nutraukti koalicijos sutartį.

DELFI primena, kad įtampa koalicijoje kilo R. Palaičiui atleidus Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą, kuriuos stojo ginti konservatoriai. Pareigūnus ginti ėmėsi ir Seimo Antikorupcijos komisija, kurios išvadomis iš dalies rėmėsi premjeras Andrius Kubilius pasiūlęs prezidentei atleisti R. Palaitį. 

D. Grybauskaitė premjero siūlymo netenkino, liberalcentristai atsisakė atšaukti savo ministrą, todėl konservatoriai koalicijos partneriams suformulavo ultimatumą, kuriuo pareikalavo R. Palaičio atsistatydinimo, FNTT pertvarkos, pareigūnų grąžinimo į darbą bei konkurso nutraukimo FNTT direktoriaus pareigoms užimti. Liberalcentristai sutiko tik reorganizuoti FNTT.