„Pasikeitėme nuomonėmis. Tokių precedentų nėra buvę, nuomonių, ir teisinių nuomonių, yra įvairių. Jokių sprendimų šiuo klausimu nepriėmėme“, - žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Anot jo, Vyriausybė vienbalsiai sutarė reorganizuoti FNTT ir siūlyti R. Palaičiui stabdyti konkursą FNTT vadovo pareigoms užimti.

Pats R. Palaitis užsiminė, kad konkursas veikiausiai bus stabdomas „jeigu šita pertvarka vyks pakankamai greitai. Tačiau V. Giržadas ir V. Gailius į darbą nebus sugrąžinti. „ Oi, ne. Pagal jokius įstatymus, pagal jokius nutarimus to neįmanoma padaryti“, - sakė R. Palaitis.

Pasak jo, jei konkursas bus sustabdytas, iki FNTT reorganizacijos įgyvendinimo tarnybai vadovaus laikinas vadovas. Dabartinis laikinasis FNTT vadovas esą nesutinka tiek ilgai dirbti šiame poste, tad reikėtų ieškoti naujo laikino vadovo.

Paklaustas, ar laikinojo FNTT vadovo kandidatūrą derins su premjeru, ministras išliko diplomatiškas, pareikšdamas, kad „teisės aktai nenumato tokio derinimo“.

R.Šukys: konservatoriams pritrūko balsų

Kitas liberalcentristų ministras Raimondas Šukys žurnalistams pareiškė manantis, kad Vyriausybė dėl R. Palaičio įsakymų naikinimo trečiadienį nebalsavo tik todėl, kad dalyvavo ne visi ministrai. Posėdyje nebuvo ūkio ministro Rimanto Žyliaus.

R. Šukys taip pat nurodė, kad jeigu Vyriausybė vis dėlto sumanys kitame posėdyje naikinti R. Palaičio įsakymus dėl FNTT vadų atleidimo, toks sprendimas „anksčiau ar vėliau atsidurtų Konstituciniame Teisme“.

„Manau, kad toks Vyriausybės nutarimas akivaizdžiai prieštarautų Konstitucijai“, - sakė ministras, duodamas suprasti, kad gaisras koalicijos stovykloje dar toli gražu neužgeso.

E.Masiulis: ligonis dar serga

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis ėmėsi sau jau įprasto taikdario vaidmens. Paklaustas, ar įtampa koalicijoje po trečiadienio sprendimų nuslūgo, susisiekimo ministras buvo linkęs ir pašmaikštauti.

„Ligonis dar labai labai serga, bet yra vilčių, kad po truputį gali pradėti sveikti“, - sakė E. Masiulis.

Pasak jo, priimti sprendimai dėl FNTT – „kelias, vedantis į santykių įtampos mažėjimą“.

Liberalų lyderis taip pat užsiminė palaikantis nuomonę, jog reorganizuoti FNTT ir tuo pat metu grąžinti jos buvusius vadovus į darbą būtų nelogiška – esą tai „prieštarautų sveikam protui“.

„Kada ši institucija yra reorganizuojama, daryti kažkokius sprendimus, veiksmus dėl būsimų vadovų paskyrimo arba buvusių vadovų atstatymo tikrai būtų neprotinga ir neracionalu. Todėl visi tikrai turėtume sulaukti sprendimų priėmimo Seime ir tada, įstatymų numatyta tvarka, turėtų būti paskiriami nauji vadovai šitos institucijos“, - aiškino E. Masiulis.

Vis dėlto politikas teigė neatmetantis jokių ateities scenarijų.

„Viskas yra koalicijos partnerių rankose. (...) Manau, kad artimiausios dienos bus lemiamos“, - sakė E. Masiulis.

Jei suirutė tęsis, Liberalų sąjūdis „nebematys prasmės“ tolesniam koalicijos egzistavimui

„Jeigu vėl toliau būtų dangstomasi įstatymais, išnaudojamos valstybinės institucijos savo interesams ginti ir t.t., tai tikrai nebematytume prasmės tokios koalicijos egzistavimui. Ir iš tikrųjų reikėtų spręsti klausimą arba toliau dirbant mažumos vyriausybėje, arba organizuojant priešlaikinius rinkimus“, - pridūrė E. Masiulis.

Paklaustas, be kokios partijos – liberalcentristų ar konservatorių – Liberalų sąjūdis norėtų dirbti mažumos vyriausybėje, ministras atsakymo išvengė.

„Neužduokit visų klausimų, nes kitą dieną nebeturėsim ką kalbėti. Manau, kad šiandieną nereikėtų detalizuoti šito klausimo. Manau, kad šiandien prioritetas išlieka tas pats – koalicijos tolimesnis gyvavimas tam, kad būtų padaryti pagrindinai darbai, suplanuoti pavasario sesijoje“, - reziumavo E. Masiulis.

Beje, jeigu vis dėlto būtų priimtas Vyriausybės sprendimas naikinti R. Palaičio įsakymą dėl FNTT vadovų atleidimą, jis negalėtų apsieiti be paties R. Palaičio parašo. Ar bent jau taip nurodoma Vyriausybės įstatyme.

„Vyriausybės nutarimus, kuriais keičiami, pildomi ar pripažįstami netekusiais galios anksčiau priimti nutarimai, pasirašo Ministras Pirmininkas ir tos valdymo srities ministras, kuris buvo pasirašęs ankstesnį nutarimą, nepaisant to, kas pateikė Vyriausybei svarstyti naują nutarimo projektą“, - teigiama įstatyme.

Premjeras A.Kubilius anksčiau sakė, kad Vyriausybė galėtų atšaukti ministro sprendimus atleisti FNTT vadovą Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą, taip pat imtis priemonių, kad būtų sustabdytas naujo FNTT vadovo konkursas.

Įstatymas numato, kad Vyriausybė turi teisę pripažinti netekusiais ministrų teisės aktus, jeigu šie prieštarauja Lietuvos Konstitucijai ar įstatymams, prezidento dekretams, Vyriausybės nutarimams ar premjero potvarkiams.

Tiesa, konstitucinės teisės specialistai abejoja, ar tokios Vyriausybės galios atitinka Konstituciją. Mat teisės aktų atitikimą įstatymams vertina teismai, o jokio teismo sprendimo, kuriuo būtų konstatuojama, kad R. Palaičio įsakymai neteisėti, nėra.