„Šį sprendimą net pavadinčiau kriminaline pornografija, nes Seimas visiškai nušlavė visus galiojančius įstatymus ir prisitaikė sau kaip partijoms išimtį, nors Europos Sąjungoje praktika yra visai kitokia: daugelyje šalių partijos yra perkančiosios organizacijos, jos dalyvauja viešuosiuose pirkimuose ir to nebijo. Galima daryti vieną išvadą, kad mūsų partijos, Seimas, žinodamas, kad Viešųjų pirkimų įstatymas yra minų laukas, į kurį patekęs sprogsi, nusprendė tą lauką apeiti – pasidarė sau išimtį“, – teigė G. Duoblys.

Kad padarytos išimtys partijoms gali prieštarauti ES teisei patvirtino ir buvęs viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Jakštas. Tai gali vesti į galimas ES sankcijas, sakė jis.

Jo esą neįtikino išsakomi argumentai, kodėl partijų vykdomiems pirkimams viešųjų pirkimų procedūrų taikyti nereikėtų.

„Argumentai yra visiškai lėkšti, kvaili ir labai manipuliatyvūs“, – sakė G. Duoblys.

Jis atkreipė dėmesį, kad, balsuodamas už šias įstatymo pataisas, Seimas pademonstravo gebėjimą prireikus dirbti operatyviai.

„91 Seimo narys balsavo už. Tai neįtikėtina vienybė. Praktiškai – Baltijos kelias. Be to, ši įstatymo pataisa, išimtis partijoms buvo parengta per kosmiškai trumpą laiką. Vadinasi, Seimas gali operatyviai dirbti, galima viską padaryti, bet priklauso nuo noro. Kadangi šis sprendimas naudingas tik partijoms, bet – noriu labai aiškiai pasakyti – ne Lietuvos žmonėms, Seimas buvo labai operatyvus“, – sakė G. Duoblys.

Primename, kad vakar Seimas priėmė Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kuriomis nutarta netaikyti šio įstatymo nuostatų politinių partijų vykdomiems pirkimams.