Tokią nuomonę „Taip“ vadovas DELFI išsakė komentuodamas penktadienį paskelbtas Seimo Antikorupcijos komisijos išvadas dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado atleidimo.

Pirmalaikiai rinkimai – geriau nei mažumos vyriausybė

„Mes diskusijos tokios nevedėme ir neturėjome, - sakė A. Zuokas, paklaustas, ar jo politinei jėgai priklausantys parlamentarai sulaukė pasiūlymų prisidėti prie valdančiosios koalicijos, jeigu pasitrauktų LiCS. - Iki Seimo rinkimų nėra daug. Net jeigu LiCS, kuri yra gana agresyvią poziciją užėmusi, paliktų šią koaliciją, aš manyčiau, kad mažumus vyriausybė galėtų dirbti likusių laikotarpį. (...) Taip buvo praeitoje kadencijoje. Kita vertus, tas mažumos vyriausybės laikotarpis nebuvo pats geriausias Lietuvai. Todėl galbūt yra galimybė svarstyti apie priešlaikinius rinkimus. Tam kad nereikėtų laukti ir nebūtų paralyžiuotas nei Vyriausybės, nei parlamento darbas.“

Paklaustas, kurį variantą – mažumos vyriausybę ar pirmalaikius rinkimus – rinktųsi pats, „Taip“ lyderis pasisakė už Seimo paleidimą ir rinkimus anksčiau laiko.

„Aš palaikyčiau priešlaikinių Seimo rinkimų variantą. Nes daugelis politinių partijų yra ne kartą pasisakę, kad rinkimai rudenį yra blogai. Dėl to, kad atėjusi nauja vyriausybė turi iš naujo peržiūrėti biudžetą ir tada... visi mes gerai prisimenam tas naktines reformas. Taigi jeigu būtų priešlaikiniai rinkimai šį pavasarį, pavyzdžiui – gegužės mėnesį, tokiu būdu įvyktų tai, apie ką kalbėjo daugelis politinių partijų. Rinkimai persikeltų į pavasarį. Manau, kad tai būtų sveika ir valstybei, ir bendrai politinei situacijai“, - aiškino A. Zuokas.

Pasak jo, dėl „Taip“ prijaučiančių ar priklausančių parlamentarų palaikymo galimai R. Palaičio interpeliacijai ar mažumos vyriausybei kalbų dar nebuvo. „Visi laukė komisijos išvadų. Tame tarpe – ir mes“, - aiškino meras.

DELFI pasiteiravus, ar pats asmeniškai būtų linkęs palaikyti mažumos vyriausybę be LiCS, jis teigė turįs tokį variantą apgalvoti ir aptarti. „Čia reikėtų daugiau diskusijų su kolegomis. Bet abejočiau, kad šiandien tai būtų svarbu. Nes tai, ką daro ir vykdo šiandien konservatoriai Lietuvos politikoje – daugeliu atvejų mūsų nuomonės ir pozicijos labai nesutampa. Ypač tai, kas daroma, pavyzdžiui energetikos srityje. Todėl abejoju, kad šiandien mes norėtume prisiimti kažkokią atsakomybę už tai, ką šiuo metu diktuoja konservatoriai“, - svarstė „Taip“ lyderis.

Patį Antikorupcijos komisijos darbą A. Zuokas vertina labai palankiai.

„Gerai, kad komisijos nariai, būdami skirtingų politinių partijų ir pažiūrų, priėjo prie bendros nuomonės. Kiekvienos institucijos ar valstybės pareigūnų veiksmus vertino atlikę prieš tai gana gerą tiriamąjį darbą. Išvada, manau, labai aiški – kad visa šita šiandieninė krizė susiformavo dėl to, kad įstatymus pakeitė telefoninė teisė, ir politikai, tame tarpe – valstybės pareigūnai, peržengė savo kompetencijos ribas“, - sakė politikas.

Pasak jo, padėtis tokia, kai laimėtojų nėra. O didžiausia atsakomybė esą tenka buvusiai A. Zuoko partijai – LiCS.

„Man labai keista LiCS pozicija. Manau, kad LiCS ir konkrečiai R. Palaičio pozicija ir įstūmė visas institucijas į tokią keblią padėtį. Nes jeigu ministras R. Palaitis būtų realiai ir adekvačiai suvokęs situaciją, ar jis būtų sukėlęs tokią sumaištį visoje valstybėje?“ - retoriškai klausė A. Zuokas.

L.Kernagis į partiją „Taip“ dar nepriimtas

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis neseniai paliko Krikščionių partiją, tiesa, likdamas jos frakcijoje Seime. Paklaustas, ar šis politikas priimtas į „Taip“, A. Zuokas teigė, jog L. Kernagis priklauso to paties pavadinimo visuomeniniam judėjimui, bet ne partijai.

„Jis yra judėjimo „Taip“ narys, bet nepriklauso sąjungai „Taip“. Aišku, galima vertinti tikrai, kad šitoje situacijoje komisijos pirmininkas elgėsi labai solidžiai. (...) Tai yra sveikintinas ir geras pavyzdys, kaip reikia vadovauti komisijai“, - pridūrė Vilniaus meras.

Paklaustas, ar toks palankus L. Kernagio vadovavimo Antikorupcijos komisijai gali pagreitinti jo priėmimą į partiją „Taip“, pašnekovas teigė apie tai su komisijos vadovu dar nekalbėjęs.

Partijai „Taip“ priklauso vienas Antikorupcijos komisijos narys – Žilvinas Šilgalis. Į šią partiją perėjo ir buvusi „prisikėlėlė“ bei „krikščionė“ Donalda Meiželytė. Seime dirba ir Vilniaus mero žmona Agnė Zuokienė – būtent jai atiteko Seimo nario mandatas, kurio atsisakė pats A. Zuokas.

Padėtis valdančiojoje koalicijoje turėtų spręstis artimiausiu metu. LiCS ir Liberalų sąjūdis ragina sušaukti koalicijos politinę tarybą, tačiau konservatoriai neskuba. DELFI primena, kad Antikorupcijos komisija ragina premjerą Andrių Kubilių atstatydinti R. Palaitį, o generalinį prokurorą Darių Valį – atleisti iš posto savo pavaduotoją Darių Raulušaitį. Tuo tarpu FNTT vadovai V. Gailius su V. Giržadu, komisijos nuomone, turi būti grąžinti į darbą. Prezidentei Daliai Grybauskaitei „Kernagio aštuntukas“ siunčia šešis klausimus. Šalies vadovė žadėjo atsakyti į visus klausimus, kuriuos jai užduos parlamentinės komisijos.