Tai žurnalistams patvirtino Antikorupcijos komisijos narys Naglis Puteikis. Pasak jo, dėl siūlymo atstatydinti R. Palaitį komisija apsisprendė vieno balso dauguma.

Tuo tarpu komisijos posėdį paliko R. Palaičio partijos, Liberalų ir centro sąjungos frakcijai priklausantis Valdemaras Valkiūnas. Anot jo, komisija dirbo tendencingai, o išvadas ruošė „į vienus vartus“.

Naglis Puteikis
Anot N. Puteikio, vidaus reikalų ministras komisijos išvadose kaltinamas pažeidęs Konstituciją, FNTT įstatymą bei kitus teisės aktus. Jis esą FNTT vadovus atleido remdamasis tik poligrafo tyrimo rezultatais, kas nesudarė pakankamo teisiniu pagrindo pareigūnų atleidimui.

„Komisija, atsižvelgdama į tai, kad iki šiol buvusių nepriekaištingos reputacijos, gerai dirbančių FNTT vadovų skubotas atleidimas nėra teisiškai įtikinamas. Ministras galėjo turėti tam asmeninių-partinių priežasčių, nesusijusių su nurodytais atleidimo motyvais. Tokie ministro veiksmai sukėlė didelį neigiamą rezonansą visuomenėje ir padarė moralinę žalą valstybei bei jos teisėsaugos institucijoms. Ministras be išsamaus tyrimo ir teismo viešai kaltindamas pažeidė Konstituciją, Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, liudydamas komisijai nebuvo nuoširdus“, - teigiama N. Puteikio žurnalistams pacituotame komisijos sprendime.

Komisijos nario žodžiais, tvirtinant sprendimą dėl R. Palaičio, kai kurie komisijos nariai grasino sugriauti kvorumą, tačiau padėtį suvaldė parlamentinės komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.

Antikorupcijos komisija taip pat siūlo grąžinti V. Gailių su V. Giržadu į darbą, o jau vykstantį konkursą FNTT vadovo pareigoms užimti esą derėtų nutraukti.


A.Kubilius apsispręsti neskubės

Vyriausybės vadovas A. Kubilius neskubės vertinti Antikorupcijos komisijos siūlymų.

Premjeras ketvirtadienį baigia savo komandiruotę Briuselyje. A. Kubiliaus patarėjas Virgis Valentinavičius DELFI teigė, jog Vyriausybės vadovas dar nėra susipažinęs su komisijos medžiaga ir siūlymo atleisti R. Palaitį kol kas nekomentuos.

D.Valį ragina atleisti D.Raulušaitį

Komisija taip pat nutarė siūlyti generaliniam prokurorui Dariui Valiui atstatydinti savo pavaduotoją Darių Raulušaitį. Mat jis esą nuslėpė, kad jo žmonos dėdė Algimantas Budrys yra vienas "Lietuvos ryto" savininkų ir vadovų.

Tiesa, kad būtent D. Raulušaitis nutekino informaciją dienraščiui, komisija netvirtina.

Dėl generalinio prokuroro pavaduotojo komisija taip pat nutarė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, mat parlamentarams kilo abejonių, ar taip su "Lietuvos rytu" esą susijęs prokuroras galėjo dalyvauti "Snoro" tyrime.

V.Valkiūnas: buvo „varoma į vienus vartus“

Valdemaras Valkiūnas
Apie 18.30 val. komisijos posėdį paliko liberalcentristas V. Valkiūnas. Jis žurnalistams teigė nepritariantis komisijos darbo metodams.

„Prasidėjo įžeidinėjimai asmeniškai. Apšaukiama, kad, pavyzdžiui, aš „šakalinu“ ir panašiai. Todėl nusprendžiau palikti posėdį. Beveik visuose klausimuose turėjau pastabų ir pasiūlymų“, - sakė V. Valkiūnas, aiškindamas, kad komisija į jo pasiūlymus neatsižvelgė.

„Mano buvo užduotis, kad objektyviai viskas būtų apsvarstyta. (...) Matėsi, kad blogai paruoštas posėdis ir kad teisiškai ne visur pagrįsta. (...) Aš – už objektyvią peržiūrą ir analizę. Todėl pateikiau savo argumentus, kaip tirti R. Palaičio veiklą, ką daryti. Nebuvo atsižvelgta. Matosi, kad buvo, taip lietuviškai sakant, varoma į vienus vartus“, - reziumavo parlamentaras.

DELFI primena, kad premjeras A. Kubilius Antikorupcijos komisijos išvadas vadina labai svarbiu FNTT istorijos momentu. Tuo tarpu R. Palaitį į ministro postą delegavusi Liberalų ir centro sąjunga pabrėžia nekeisianti savo pozicijos ir palaikysianti savo ministrą nepriklausomai nuo komisijos išvadų.