Buvęs Lenkijos vadovas A.Kwasniewskis su kadenciją baigusiu Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi šeštadienį diskutuos apie prezidento profesiją.

"Abu skirtingų šalių kaimynių vadovai dalinsis įspūdžiais, kas atsitinka, kai tavo kadencija baigiasi, kai nebesi formalus prezidentas. Kas vyksta tada, kiek galima, reikia, norisi dalyvauti politiniame gyvenime, kokios čia patirtys žmogiškos ir politinės", - BNS sakė Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė.

Anot jos, A.Kwasniewskį norėta pasikviesti į V.Adamkaus knygos "Paskutinė kadencija" pristatymą kaip šios knygos įžangos autorių. Bet į knygos pristatymą lapkritį buvęs Lenkijos vadovas atvykti negalėjo, tad jis buvo pakviestas į platesnę diskusiją Knygų mugėje.

"Prezidentų diskusija išaugs iš vienos knygos formato", - tikina L.Varanavičienė.

Kitos svarbios mugės viešnios - lietuvių kilmės amerikietė rašytoja Rūta Šepetys ir pasaulinio garso antropologė, orangutanų tyrinėtoja Birutė Marija Galdikas, kurios abi pristatys savo knygas.

Penktadienį bus pristatyta B.Galdikas knyga "Rojaus atspindžiai: mano gyvenimas Borneo saloje su orangutanais" ir R.Šepetys romanas apie lietuvių tremtinius "Tarp pilkų debesų", pelnęs Prancūzijos literatūros apdovanojimą.

"R.Šepetys - turbūt toks fenomenas: pirma lietuvių, nors ne Lietuvoje gyvenanti, autorė, kai yra tiek daug dėmesio susilaukta iš aplinkos todėl, kad tyrinėjama istorinė, Sibiro tema. Mes labai džiaugiamės, kad ji atvyksta į mugę ir bus mūsų viešnia", - sakė Tarptautinių kultūros programų centro (TKPC) koordinatorė Kotryna Pranckūnaitė.

Pasak jos, tarp svarbių ir garsių Knygų mugės svečių - ir prancūzų autorius Davidas Foenkinosas, parašęs romanus "Subtilumas" bei "Ištikus laimei".

"Jo knygos irgi labai populiarios, pagal vieną iš jų - "Subtilumas" - yra pastatytas filmas, jis kaip irgi bus rodomas "Vingio" kino teatre mugės metu. Tokia sintezė išeina, išsiplečiama į kitus žanrus", - teigė K.Pranckūnaitė.

Mugėje taip pat apsilankys romano "Mirtininkės dienoraštis" apie įvykius Šiaurės Kaukaze autorė - Rusijos žurnalistė, rašytoja Marina Achmedova iš Rusijos, viešnia iš Alžyro Yasmina Khadra (Jazmina Chadra), žymus britų kasdienybės filosofas Robertas Rowlandas Smithas (Robertas Raulandas Smitas), pristatysiantis savo knygą "Prie vairo su Platonu".

"R.R.Smithas siūlys diskutuoti ir apie tai, kiek mus reikalinga filosofija kasdieniniame gyvenime", - teigė L.Varanavičienė.

Lankytojai galės susitikti ir poetu Antanu A.Jonynu, prozininku Audriumi Jakučiūnu, poetu, eseistu Eugenijumi Ališanka, menininke Nomeda Marčėnaite, žurnaliste Edita Mildažyte, teatrologe Rūta Oginskaite, aktoriumi Vladu Bagdonu, televizijos radijo laidų vedėja Bernadeta Lukošiūte - Teta Beta.

K.Pranckūnaitė sako, kad daugiau dėmesio Knygų mugėje šiemet ketinama skirti diskusijoms įvairesnėmis temomis, ne tik apie literatūrą.

"Diskutuos šiemet, kaip ir visada, ir Alvydas Jokubaitis su Vytautu Radžvilu tema "Ar demokratija reiškia moralės nuosmukį", istorinė diskusija bus skirta R.Šepetys knygai apie tai, kaip istorinės temos atvaizduojamos literatūroje. Vaidas Jauniškis moderuos diskusiją apie meno kritikus, dar viena diskusija bus apie baltus - apie tai, ar išlikę yra baltai ir kokia ateitis laukia", - teigė ji.

Knygų mugėje tradiciškai bus paskelbti įvairių literatūros konkursų nugalėtojai ir vyks jų apdovanojimai: Metų knygos, Kūrybiškiausios metų knygos, Knygos meno, bus teikiamos rašytojos Jurgos Ivanauskaitės ir Patriotų premijos.

Vilniaus knygų mugė vyks nuo ketvirtadienio iki sekmadienio Lietuvos parodų centre "Litexpo".