Praėjusią ir šią savaitę televizija ir spauda pranešė apie galimą ryšį tarp konservatorių sąraše į Seimą išrinkto buvusio bendrovės "Kauno energija" vadovo patarėjo Ramūno Garbaravičiaus ir partijos finansavimo iš energetikos sektoriaus.

"Atliksime savo partinį tyrimą, ar yra pagrįstų priekaištų Garbaravičiui", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

Jis sako įtariąs, kad žiniasklaidos pranešimai apie R.Garbaravičių susiję su ūkio ministru norinčio tapti V.Uspaskicho ketinimais keisti "Lietuvos energijos" vadovus.

"Negalime atsikratyti įspūdžio, kad prieš V.Uspaskichui tampant ūkio ministru, yra ruošiama dirva "Lietuvos energijos" vadovybės pakeitimui. Kad V. Uspaskichas į "Lietuvos energijos" vadovybę galėtų įvesti savo žmones", - sakė A.Kubilius.

"O mes ir R.Garbaravičius esame tik tam tikro scenarijaus dalis", - teigė A.Kubilius.

R.Garbaravičius "Kauno energijos" generalinio direktoriaus patarėju dirbo nuo 2000 metų, nuo 1998 metų jis - konservatorių prezidiumo narys, partijos iždininkas.

Žiniasklaida pranešė, kad R.Garbaravičiaus sūnus Jonas Garbaravičius bendrovėje "Lietuvos energija" dirba elektros prekybos skyriaus viršininku. Taip pat teigiama, kad Ignalinos atominės elektrinės gaminamą elektros energiją eksportuojančios bendrovės "Energijos realizacijos centras" (ERC) vadovas Giedrius Balčiūnas - R.Garbaravičiaus svainis.

Tuo tarpu pats Ramūnas Garbaravičius atmeta pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus apie jo sąsajas su elektros energijos eksporto į Rusiją procesais.

"Nesu susijęs su minėtais procesais, man nepriklauso jokios akcijos jokioje su energetika susijusioje įmonėje, negavau jokių pajamų ar finansinės paramos iš įmonių ar asmenų, susijusių su elektros energijos prekyba. Visai neseniai esu Seimo nariu, bet jau supratau, kad juo būnant nuolat reikia įrodinėti, kad nesi kupranugaris", - pareiškė Seimo narys R. Garbaravičius.

"Iš girdėtų informacinių pranešimų negaliu paneigti tik to, kad turiu sūnų Joną ir brolį Arvydą, o jų "suvėrimas" į vieną bendrą schemą galimas tik genealogijos medžio sudarymo tikslais", - teigė R. Garbaravičius.

Parlamentaras mano, kad jis ir jo artimieji atsidūrė didelio ir neskaidraus žaidimo, kuriuo suinteresuotos ne tik svetimos valstybės specialiosios tarnybos, bet ir joms tarnaujančios politinės jėgos, taikiklyje.

R. Garbaravičius supranta, kad vakarietiška ir antipopulistinė konservatorių pozicija labai nepalanki valdžią ir ekonominę galią uzurpuoti pasiruošusioms jėgoms, tad jo kompromitavimas labai palankus tiems, kurie norėtų dar labiau juodinti tradicines partijas, užčiaupti burnas tvirtą poziciją ir stuburą turintiems politikams bei žurnalistams.

"Tikiuosi, kad mes gyvename teisinėje ir demokratinėje valstybėje, ir aš galėsiu apginti savo bei savo šeimos garbę ir orumą", - įsitikinęs politikas.