"Mes šitą notą galėtume ir dabar išsiųsti, bet laukiame notos iš Baltarusijos", - žurnalistams Vyriausybėje sakė vidaus reikalų ministras.

Jo teigimu, dabar svarstoma, kad Lietuva atitinkamą notą galėtų parengti per mėnesį.

"Vyriausybės pasitarime buvo išsakyta tokia data, kad galbūt kovo pirmąją būtume paruošę notą. Tačiau procesas yra dvišalis ir mūsų vien notos neužtenka, turi būti ir baltarusių nota apie pasirengimą judėjimui per sieną", - tvirtino ministras.

Pasak R.Palaičio, su Baltarusija taip pat dar reikėtų susitarti "koks dar vienas pasienio punktas turi tapti tarptautiniu, per kurį būtų ne tik piliečių, bet ir prekių judėjimas", tačiau šis klausimas esą "nėra kritinis stabdis ir neturėtų trukdyti bendram procesui".

Susitarimas dėl paprastesnės sienos kirtimo tvarkos pasirašytas 2010 metų spalį prezidentei Daliai Grybauskaitei lankantis Minske, o Lietuvos Seimas jį ratifikavo pernai vasarą.

Pagal sutartį, specialius leidimus gavę gyventojai, kurie gyvena pasienio teritorijoje ne trumpiau kaip vienus metus, galėtų kirsti sieną be vizų ir būti 50 kilometrų pločio Baltarusijos pasienio teritorijoje iki 90 dienų per pusmetį. Leidimai nesuteiks teisės dirbti kaimyninėje valstybėje.

Susitarimui pradėjus veikti į leidimus lengviau kirsti sieną teoriškai pretenduoti galėtų apie 800 tūkst. Lietuvos gyventojų ir 600 tūkst. baltarusių. Į sutartas teritorijas Lietuvos pusėje patenka Vilnius, Ignalina Varėna, Druskininkai, Baltarusijos - Gardinas, Lyda, Ašmena.