Norvegijos lenkų sąjunga išplatino pranešimą, kuriame smerkia sausio 26 dieną Vilniuje lenkų tautybės jaunuolį sumušusius asmenis. Rašte, skirtame Lenkijos vyriausybės vadovui Donaldui Tuskui, kalbama apie augančią Lietuvoje neapykantą lenkų tautybės asmenims.

"Jono Pauliaus II gimnazijos mokinys buvo sumuštas iki sąmonės netekimo už tai, kad su kolegomis bendravo lenkų kalba. Prieš jį smurtavę suaugę asmenys per išpuolį vartojo lenkus žeidžiančius žodžius. Lenkų persekiojimas Vilniaus krašte tapo stabilia praktika, kurios atsiradimą paskatino lenkiškų pavardžių, gatvių pavadinimų, švietimo sistemos netoleravimo atmosferos kūrimas", - teigiama rašte.

Dokumentas taip pat pasakoja ir apie atvejį, esą Lietuvoje vienuolikai geležinkelininkų buvo atimti atlyginimų priedai už tai, kad šie darbo metu tarpusavyje bendravo gimtąja lenkų kalba.

Norvegijos lenkų sąjunga pareiškė pageidaujanti, kad Lietuvos Vyriausybė užkirstų kelią bet kokiam lenkų tautybės asmenų persekiojimui Lietuvoje ir šioje srityje padarytus nusikaltimus griežtai baustų. Šios šalies lenkai taip pat kreipėsi ir į Norvegijos bei kitų Skandinavijos valstybių gyventojus su prašymu atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje pažeidžiamos žmogaus teisės.

"Kreipiamės taip pat į Norvegijos valdžios bei Skandinavijos pilietinės visuomenės atstovus ir raginame susidomėti Lietuvos Respublikoje laužomų pamatinių žmogaus teisių bei europinių standartų naikinimo problema", - teigė Norvegijos lenkai.

Lietuvos lenkų sąjungos sekretorius Edvardas Trusevičius sakė, kad yra susipažinęs su Norvegijos lenkų kreipimusi. Politikas patikino, kad nei jis, nei Lietuvos lenkų organizacijos jokios informacijos rašto rengėjams neteikė.

"Mes bendraujame su jais, tačiau po to įvykio nebuvo progos susisiekti. Informacija, kuria jie naudojosi rašydami kreipimąsi, pasiekė juos ne iš mūsų, o iš viešosios erdvės, žiniasklaidos", - tvirtino pašnekovas.

Lenkų sąjungos atstovas teigė esąs dėkingas tautiečiams už išsakytus paramos žodžius. Šis politikas neabejoja, kad incidentas įvyko tautiniu pagrindu, tačiau nei jis, nei Lietuvos lenkų politinės organizacijos kištis į policijos tyrimą neketina.

Sostinės 2-ojo policijos komisariato viršininkas Arūnas Paulauskas sakė, kad šiuo metu vyksta intensyvus incidento tyrimas. Tautinis nusikaltimo motyvas dabar nesvarstomas.