"Ekstremalią situaciją dabar galima skelbti valstybės arba savivaldybių lygiu. Savivaldybėje tokia situacija skelbiama tik administracijos direktoriaus. Ekstremalių situacijų skelbimo tvarką įmanoma koreguoti tik minimaliai, todėl siūloma keisti Civilinės saugos įstatymo nuostatas", - BNS sakė Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamento vedėjas Darius Vasaris.

Siūloma ekstremalią padėtį savivaldybėje skelbti tik tuomet, kai gelbėjimo, paieškos ir kiti neatidėliotini darbai gali užtrukti ilgiau nei 24 valandas arba reikalinga valstybės bei kitų įstaigų pagalba.

Vidaus reikalų ministerija siūlo Vyriausybei aiškiai nustatyti savivaldybės lygio ekstremalios padėties paskelbimo terminą ir atšaukimo tvarką. Be to, siūloma atsisakyti nuostatos, kad valstybės lygio ekstremali padėtis atšaukiama, tik pašalinus jos padarinius.

Ministro pirmininko tarnybos Teisės skyriaus vedėjas Rimantas Pilibaitis pernai spalį tarpžinybiniame pasitarime sakė, jog šiuo metu nepakanka saugiklių ir normų, kurios leistų suvaldyti savivaldybės administracijos direktoriaus veiksmus, skelbiant ir atšaukiant ekstremalią padėtį

D.Vasaris tuomet teigė abejojantis tokia pozicija, nes gali kilti nesusipratimų dėl savivaldybių diskrecijos ir savarankiškumo. Anot jo, jei Vyriausybės institucija reguliuotų ekstremalios padėties trukmę, savivaldybės vadovas, ją nutraukus, prisidengdamas padėtimi, paskelbtų ją pakartotinai, todėl tai neišspręstų problemos.

Nuo 2010-ųjų rugsėjo ekstremali padėtis Lietuvoje yra paskelbta vienintelėje savivaldybėje - Ukmergėje, kai rajono savivaldybė nutraukė sutartį su privataus kapitalo šilumos tiekimo bendrove "Miesto energija" ir perėmė šilumos ūkį į savo rankas.

Ekstremali padėtis leido rajono valdžiai vienintelei tiekti šilumą, o Kainų komisija tuomet laikinai sustabdė "E energijos" valdomos įmonės "Miesto energija" licenciją. Šiuo metu šilumą Ukmergės rajono gyventojams tiekia savivaldybės įmonės.

Įmonių grupę "E energija", kuriai priklauso "Miesto energija", valdo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) ir verslininkas Virginijus Strioga."E energija" Lietuvai yra pateikusi 29 mln. litų pretenziją ir ketina kreiptis į arbitražą dėl pažeistų investuotojų teisių Lietuvoje.

Ukmergės rajono savivaldybė ir įmonė "E energija" yra įklimpusios į teisinius ginčus Lietuvos teismuose. Vilniaus apygardos administracinis teismas šiemet sausio viduryje nesutiko su "Miesto energijos" reikalavimu panaikinti ekstremalią padėtį Ukmergėje ir nepriteisė bendrovei iš Ukmergės rajono savivaldybės 427 tūkst. litų. Savo ruožtu "Miesto energija" pernai neskundžiamu Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimu atgavo licenciją tiekti šilumą Ukmergėje ir aplinkinėse teritorijose.