„Kalbant apie mūsų įsipareigojimus Europai, šie įsipareigojimai nesikeičia. Jie tokie pat, kokie buvo pastaruosius 63-ejus metus“, - tiesioginėje vaizdo konferencijoje tarp Vilniaus, Rygos, Talino bei Briuselio sakė I. Daalderis.

„Europoje mes paliksime tokius karinius pajėgumus, kurie bus būtini įgyvendinti mūsų įsipareigojimus. Dėl branduolinio ginklo, tai nėra jokių planų pakeisti dabartinę jų dislokavimo vietą. Mes esame suinteresuoti didinti skaidrumą, taip pat ieškome būtų sumažinti Rusijos pranašumą šioje srityje, bet mūsų įsipareigojimas apima ir branduolinių ginklų dislokavimą“, - pridūrė JAV ambasadorius prie NATO.

DELFI primena, kad Pentagono vadovas Leonas Panetta paskelbė, jog Jungtinės Valstijos planuoja išvesti apie 7 tūkst. savo karių arba dvi kovines brigadas iš Europos, kur iš viso Amerikos kontingentą sudaro apie 81 tūkst. karių.

Šis pajėgų mažinimas atliekamas pagal dešimtmečio gynybos strategijos planą, kurį JAV prezidentas Barackas Obama pristatė sausio 5 dieną, suteikdamas strateginius prioritetus Azijos ir Ramiojo vandenyno bei Artimųjų Rytų regionams.

„Reikia suvokti, ką reiškia toks pokytis. Tai nėra nusigręžimas nuo Europos ir dėmesio sutelkimas tik Azijai, tai tiesiog kapstymasis iš dešimtmetį trukusių karų Irake ir Afganistane, kur reikėjo didelių karinių pajėgų, ir tokių pat įsipareigojimų įgyvendinimas Azijoje, išlaikant mūsų įsipareigojimus Artimiesiems Rytams, Europai ir kitoms pasaulio dalims“, - antradienį tiesioginėje vaizdo konferencijoje kalbėjo I. Daalderis.

„Tai nereiškia, kad mes susikoncentravome tik į Aziją. JAV ir taip yra galinga jėga Azijoje, mūsų šalis yra galinga jėga visame Ramiojo vandenyno regione ir taip buvo dar nuo konfederacijos sukūrimo bei tikriausiai bus ateityje. Ką mes darome, tai tiesiog siekiame užsitikrinti, kad mūsų investicijos Azijoje, kurios nusėdo regione per karų dešimtmetį, nenueitų veltui. Tačiau tai tikrai nebus daroma kitų mūsų įsipareigojimų sąskaita“, - reziumavo ambasadorius.
Ivo Daalderis

DELFI primena, kad dar nuo Šaltojo karo laikų Europoje yra likęs dislokuotas amerikiečių taktinis branduolinis ginklas – neoficialiais duomenimis, atominiai užtaisai glaudžiasi Olandijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Turkijoje.

Didžioji Britanija yra oficialiai paskelbusi, kad 110 JAV branduolinių ginklų dislokuojami Karališkųjų oro pajėgų bazėje (RAF) Leikenhite, už maždaug 30 km į šiaurės rytus nuo Kembridžo.

2007 m. JAV nevyriausybinė aplinkosaugos organizacija, pasivadinusi Gamtinių išteklių apsaugos taryba, parengė ataskaitą, kurioje nurodoma, kad Europoje yra 480 Amerikos branduolinių užtaisų.

Branduolinį nusiginklavimą Europoje labiausiai remia Vokietija, tačiau tam nepritaria Prancūzija, Vengrija ir Lietuva.