Šviesos Kryžių kalne užgeso prieš dešimt metų, kai susidėvėjo čia stovėjusi įranga, o naujus šviestuvus susiruošta pastatyti tik praėjusį rudenį. Archeologams ištyrinėjus kalną, čia darbuotis ėmė statybininkai ir prieš kelias dienas kryžiai nušvito, praneša „Panorama“.

Kryžių kalną apšvies per pusšimtis šviestuvų. Jie tik sutemus įsijungs automatiškai ir švies iki ryto.

Apšvietimo darbai ir archeologiniai tyrinėjimai kainavo apie pusę milijono litų, jie skirti iš popiežiaus Jono Pauliaus II piligrimų kelio programos. Tačiau rajono savivaldybei dar kasmet teks ieškoti apie 20 tūkstančių elektros sąskaitoms apmokėti.

„Savivaldybė nepajėgi šitą naštą nešti. Ir kalno tvarkymas, ir priežiūra, tai vis dėl to reikalauja pinigų. Jeigu valstybė, Vyriausybė, finansų ministerija neparems, tai iš tikro... jau ir taip kalnas yra pavirtęs sąvartynu. Jį reikia išvalyti, sutvarkyti, pastatyti kryžius“, – sako Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros paveldo tarnybos vedėja Sigita Tauterienė.

Nemažu galvos skausmu paveldo specialistams tapo ir žmonių savivalė. Keletą pastarųjų mėnesių Kryžių kalne vos ne kasnakt vyksta įvairios statybos.

Prieš kelis mėnesius čia nugriauta ne vienerius metus stovėjusi Marijos statula, jos vietoje atsirado lentelės su 10 Dievo įsakymų. Tačiau jos ilgai neužsibuvo. Ketvirtadienį Kryžių kalne pastebėta nauja Marijos statula.

Bandydama suvaržyti įvairių paminklų statytojus jau šį mėnesį Šiaulių rajono savivaldybės taryba ruošiasi patvirtinti sugriežtintas Kryžių kalno taisykles.

Šį rudenį į kultūros vertybių registrą įtraukta Kryžių kalno koplyčia, kurioje meldėsi popiežius Jonas Paulius II, ateityje prie šio unikalaus paminklo turėtų iškilti ir bažnyčia.