V. Urbonavičius „Toksikoje“ nebedirba nuo lapkričio 29 d. Tai DELFI patvirtino bendrovės direktoriaus pavaduotojas komercijai Mindaugas Liogė. Tačiau paklaustas, kokiomis sąlygomis ir kokio dydžio išeitinę kompensaciją gavo „Toksikos“ direktoriaus pavaduotojo posto netekęs V. Urbonavičius, M. Liogė teigė negalįs to atskleisti.

„O koks jums, atleiskit, DELFI, skirtumas – šalių susitarimu ar ne? Juk čia jau darbdavio ir darbuotojo reikalai. Tokie dalykai turbūt nelabai komentuotini, - kalbėjo M. Liogė. - Man jisai buvo darbuotojas, nes jis dirbo įmonėje. O kai ne įmonėje – gal viešas asmuo, politikas. O įmonėje jam galiojo įmonės taisyklės. Mes neprivalome komentuoti įvairių įmonės vidaus reikalų. Nežinau, (kokio dydžio išeitinė kompensacija buvo išmokėta V. Urbonavičiui – DELFI) ne aš mokėjau. Reikia klausti vadovo.“

DELFI tiek V. Urbonavičiaus, tiek „Toksikos“ vadovų prašė patvirtinti arba paneigti, jog išeitinės kompensacijos suma siekia 49 tūkst. Lt. Bet tiek pats politikas, tiek įmonės vadovai atsisakė tai padaryti, aiškindamiesi konfidencialumo susitarimais.

Išeitinę gavo, bet suma – paslaptis

Pats V. Urbonavičius DELFI kiek atviriau pasakojo apie savo ir „Toksikos“ skyrybas.

„Šalių sutarimu. Jie pasiūlė man išeiti. Aš pasirinkau jų pasiūlymą“, - sakė politikas.

Jis patvirtino gavęs solidžią išeitinę kompensaciją, tačiau teigė negalįs atskleisti, kokią sumą jam atseikėjo valstybės valdoma bendrovė.

„Tai yra konfindenciali informacija. Reikėjo prieš išeinant pasirašyti konfidencialumo sutartį. (...) Man „uždėjo“ metus laiko nekomentavimo su konfidencialumo sutartimi. Tai nelabai galiu pasakyti. Ten surašyta, kas yra konfidencialu. Bet kokios įmonės finansinės informacijos atskleidimas – irgi“, - tvirtino V. Urbonavičius, pridurdamas, kad už konfidencialumo sutarties pažeidimą jam gresia didelė bauda.

Pasak jo, išeitinės kompensacijos dydį atskleisti galėtų nebent pati „Toksika“.

Valstybės pinigai – įmonės vidaus reikalas

Tačiau laikinai „Toksikos“ direktoriaus pareigas einantis Žilvinas Čenkus DELFI tvirtino negalįs nurodyti, kokio dydžio išeitinę skyrė V. Urbonavičiui.

„Susitarimai tarp įmonės ir įmonės darbuotojų yra konfidenciali informacija. Galiu pasakyti tiktai tai, kad buvo daryta reorganizacija įmonėje, kuriai pritarė valdyba. Ir po reorganizacijos tiesiog neliko to etato, kurį užėmė V. Urbonavičius“, - teigė Ž. Čenkus.

93 proc. „Toksikos“ akcijų valdo Ūkio ministerija. Išeitinė kompensacija V. Urbonavičiui – taip pat valstybės pinigai. Tačiau įmonės vadovas teigė, jog tai padėties nekeičia, ir išeitinės kompensacijos dydžio įmonė neskelbs.

Kas mėnesį uždirbdavo po 9,6 tūkst. Lt

Kandidatuodamas šiemet vykusiuose savivaldos rinkimuose, V. Urbonavičius deklaravo dvi darbovietes – „Toksikos“ direktoriaus pavaduotojo bei Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos vykdomojo sekretoriaus patarėjo pareigas.

Politikas nurodė per metus iki mokesčių gavęs 115,78 tūkst. Lt pajamų – vidutiniškai po 9,6 tūkst. Lt per mėnesį. Kiek pajamų gauta iš partijos, o kiek – iš „Toksikos“, politiko anketoje nenurodoma.

Išeitinė – 49 tūkst. Lt?

Neoficialiomis DELFI žiniomis, V. Urbonavičiui „Toksika“ šalių susitarimu išmokėjo išeitinę kompensaciją už 7 mėnesius darbo. Už kiekvieną mėnesį – po 7 tūkst. litų. Iš viso – 49 tūkst. Lt.

Paprašytas patvirtinti arba paneigti šį skaičių, konservatorius teigė negalįs to padaryti.

„Aš sakau, aš turiu konfidencialumo sutartį pasirašęs. Tai jie („Toksikos“ vadovybė – DELFI) turi pakomentuoti. Aš negaliu nei patvirtinti, nei paneigti to skaičiaus. Dėl to, kad yra konfidencialumo sutartis pasirašyta“, - sakė V. Urbonavičius.

Paklaustas, ar konfidencialumo sutartis apima ir išeitinės kompensacijos dydį, politikas teigė, jog tai liečia visus įmonės finansus.

„Dėl visų finansinių rodiklių. Tame tarpe – kiek ir kam įmonė yra mokėjusi, ar turi įsiskolinimų, ar turi įsipareigojimų“, - tvirtino V. Urbonavičius.

49 tūkst. litų sumos patvirtinti ar paneigti negalėjo ir „Toksikos“ valdybos pirmininkas Paulius Martinkus.

„Aš negaliu komentuoti. Nes čia saisto konfidencialumo įsipareigojimai. Čia yra įmonės ir darbuotojo santykiai, kurie yra konfidencialūs“, - sakė P. Martinkus.

Pagal Darbo kodeksą, jei darbuotojas atleidžiamas darbdavio iniciatyva, nesant jo kaltės, nuo 12 iki 36 mėnesių įmonėje išdirbusiam asmeniui mokama dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė kompensacija.

Ūkio ministerija reikalauja paaiškinti situaciją

Ūkio ministerija, didžiausia „Toksikos“ akcininkė, informacijos apie V. Urbonavičiaus išeitinės kompensacijos dydį neturi. Tačiau priimtas sprendimas reikalauti bendrovės valdybos paaiškinimo.

„Ūkio ministerija kreipėsi į „Toksikos“ valdybą su prašymu išaiškinti situaciją. Mes lauksime išaiškinimo iš valdybos, jie turi mums paaiškinti“, - DELFI sakė ūkio ministro patarėja Vytautė Šmaižytė.

V. Urbonavičius „Toksikos“ direktoriaus pavaduotoju tapo 2009 m. balandį. Įmonėje jis išdirbo kiek daugiau kaip pustrečių metų.