Tai pačiai verslo grupei priklausančios kompanijos „Liforė Technika“ bei „Liforė“ – vienitelės įmonės, šiemet finansiškai parėmusios TPP. Be šių dviejų bendrovių, pirmąjį ir antrąjį šių metų ketvirtį Arūno Valinsko partiją kukliomis sumomis rėmė tik fiziniai asmenys, daugiausiai – tos pačios partijos nariai.

Parėmė partiją ir išsiregistravo

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, „Liforė Technika“ kovo 8 d. TPP parėmė 20 tūkst. litų suma, o diena vėliau „Liforė“ partijos iždą papildė dar 19 tūkst. Lt.

Beje, pastaroji įmonė nustojo egzistavusi nepraėjus nė savaitei po to, kai „prisikėlėliams“ atseikėjo solidžią sumą. „Liforės“ interneto svetainėje skelbiama, kad ji išregistruota šių metų kovo 15 d.

Urėdijų pirkimuose sekėsi puikiai

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, nuo 2008 m. lapkričio, kai prisiekė dabartinės kadencijos Seimas, viešuosiuose pirkimuose puikiai sekėsi ir „Liforei“, ir „Liforė Technikai“. Abi bendrovės dirbo išimtinai su urėdijomis, kurias prižiūri G. Kazlausko vadovaujama Aplinkos ministerija.

CVPP pateikiama statistika rodo, kad abi TPP rėmusias įmones urėdijų viešuosiuose pirkimuose lydėjo sėkmė. „Liforė“ laimėjo 20 iš 40 konkursų, kuriuose dalyvavo, „Liforė Technika“ - 14 iš 24. „Liforės“ per šį laikotarpį sudarytų sutarčių vertė – 12,85 mln. litų, o „Liforė Technika“ su urėdijomis sudarė sutarčių už 13,45 mln. Lt.

Beje, kovą išregistruota „Liforė“ įvykdė ne visas jai patikėtas sutartis. CVPP duomenimis, „Liforė“ Prienų miškų urėdijai medienos ruošos ir kitas miškų ūkio paslaugas įsipareigojo teikti iki 2013 m. pabaigos. Tačiau, kaip skelbiama „Liforės“ tinklapyje, jos turtą ir įsipareigojimus perima bendrovė „Timbex“ – jai turėtų atitekti ir nebaigtos vykdyti sutartys su urėdijomis.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, bendrovė „Timbex“ yra vienintelė „Liforės technikos“ ir nebeegzistuojančios „Liforės“ akcininkė. Pastaroji įmonė prie „Timbex“ buvo prijungta reorganizavimo būdu. „Timbex“ vadovauja verslininkas Gintautas Zinkevičius.

Pinigų daugiau nei per ankstesnę Seimo kadenciją

DELFI kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) su prašymu pateikti informaciją apie „Liforės“ ir „Liforės Technikos“ laimėtus viešųjų pirkimų konkursus ankstesnės Seimo kadencijos metu, nuo 2004 m. lapkričio iki 2008 m. lapkričio.

VPT pateiktais duomenis, abi šios bendrovės gana sėkmingai konkursuose dalyvavo ir per ketverius ankstesnės Seimo kadencijos metus. Tiesa, ne taip sėkmingai, kaip per pastaruosius trejetą metų.

„Liforė“ 2004-2008 m. laimėjo 47 konkursus, „Liforė Technika“, įregistruota tik 2007 m. pabaigoje, laimėjo 8. Bendra abiejų įmonių per ketverius metus sudarytų sutarčių vertė sudaro 24,93 mln. litų. Per šią Seimo kadenciją, t.y. per metais trumpesnį laikotarpį, „Liforė“ ir „Liforė Technika“ jau viršijo savo pasiekimus iš 2004-2008 m.

Beje, VRK tinklapyje skelbiamais duomenimis, nė viena iš šių dviejų įmonių nerėmė jokių kitų partijų – tik TPP. Tiesa, VRK skelbia partijų finansavimo duomenis nuo 2006 m. Šias kompanijas valdanti bendrovė „Timbex“ šiemet birželį parėmė ir socialdemokratų partiją – jai pervesta 5 tūkst. litų. Kitų partijų, VRK duomenimis, „Timbex“ nefinansavo.

G. Kazlauskas: partijos finansais nesidomiu

Aplinkos ministras G. Kazlauskas DELFI teigė negirdėjęs apie urėdijų pirkimuose sutarčių už 26 mln. susirinkusių TPP rėmėjų paramą partijai, kuri jį delegavo į ministro postą. Be to, politikas tikino nesidomintis partijos, kuriai nepriklauso, finansais.

„Kadangi nesu TPP narys, tikrai nesidomiu jos finansavimu ir panašiais reikalais. Apie tai, kad partiją parėmusios bendrovės dalyvauja miškų urėdijų skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose, dalį jų laimi, girdžiu pirmą kartą“, - kalbėjo G. Kazlauskas.

Kaip ir daugelis kitų valdančiųjų, aplinkos ministras akcentuoja, kad verslas paprastai neapsiriboja parama vienai partijai.

„Mano nuomone, faktas, kad bendrovė paremia vieną ar kitą partiją, neturi tapti pretekstu eliminuoti įmonę iš viešųjų pirkimų konkursų. Svarbiausia - viešieji pirkimai turi būti skaidrūs. To siekiant jau daug padaryta, kita vertus, pirkimus prižiūri nemažai įvairių institucijų. Tikiu, kad jos savo darbą atlieka tinkamai“, - tęsė pašnekovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad urėdijų pirkimams Aplinkos ministerija „ne tik nedaro, bet net neturi galimybės daryti jokios įtakos“.

Paklaustas, ar jam neatrodo keista, jog „Liforė“ prieš pat savo išregistravimą TPP parėmė solidžia suma, ministras nepanoro to vertinti: „Pasikartosiu: partijos finansiniais reikalais bei jos rėmėjais nesidomiu“.

Aplinkos ministerijos vadovas taip pat pridūrė, kad kuklūs kitų partijos rėmėjų pasiekimai viešuosiuose pirkimuose byloja jo paties bei jį delegavusios partijos naudai. „Manau, šis faktas akivaizdžiai demonstruoja, jog nei ministerija, nei partija neužsiima jokiais protegavimais ir dirba skaidriai“, - reziumavo G. Kazlauskas.

Kitiems rėmėjams sekasi prasčiau

CVPP duomenimis, kiti 2008 m. gimusios, o dabar jau nykstančios partijos rėmėjai tokia sėkme viešuosiuose pirkimuose pasigirti negali.

Būtų galima išskirti nebent statybų kompaniją „Merko statyba“, kurioje iki tapdamas ministru dirbo G. Kazlauskas. Bet ir buvusios ministro darbovietės nepavadinsi itin sėkminga viešųjų pirkimų dalyve.

CVPP duomenimis, „Merko statyba“ per pastaruosius trejus metus laimėjo tik 3 iš 77 konkursų, kuriuose dalyvavo. Sudarytų sutarčių vertė – 14,67 mln. litų. Minėtos 3 sutartys sudarytos su perkančiosiomis organizacijomis, kurios su TPP neturi nieko bendra: 8,09 mln. litų buvusiam aplinkos ministro darbdaviui atseikėjo Vilniaus savivaldybė, 6,46 mln. – bendrovė „Šiaulių vandenys“, dar 111 tūkst. Lt – Ignalinos atominė elektrinė.

Kitos TPP rėmėjos viešuosiuose pirkimuose iš esmės nefigūruoja. Pastebėtina, kad verslas dar 2009 m. beveik nustojo remti šią politinę jėgą, o fizinių asmenų aukos buvo kuklios.

VRK duomenimis, 2008 m. TPP iš viso suaukota beveik 400 tūkst. litų. 2009 m. šis skaičius aptirpo iki 61,3 tūkst. Lt, pernai – iki 21,6 tūkst. Lt. Šiemet, daugiausiai „Liforės“ ir „Liforės Technikos“ dėka, per 9 mėnesius TPP paaukotų lėšų suma siekia jau 42,7 tūkst. Lt.

Artimiausiomis savaitėmis DELFI pateiks ir kitas politines partijas remiančių įmonių pasiekimus viešuosiuose pirkimuose atspindinčią statistiką.