Atstatydinti J.Šimėną iš šio posto reikalauja prie Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) besijungiančios Tautos prisikėlimo partijos (TPP), delegavusios aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską, lyderis Arūnas Valinskas.

Neoficialiomis žiniomis, A.Valinskui nenustojus kelti J.Šimėno vadovavimo komitetui klausimo, konservatoriai svarsto galimybę klibinti TPP deleguoto Ekonomikos komiteto pirmininko Dainiaus Budrio kėdę.

A.Valinskas Seimo Aplinkos apsaugos komitetui vadovaujantį J.Šimėną yra apkaltinęs nuo dokumentų klastojimo iki suinteresuotų grupių protegavimo, be to, viešai yra pareiškęs, esą konservatorių lyderiai privačiuose pokalbiuose yra pripažinę, esą jų frakcijos kolega J.Šimėnas "gina kažkieno interesus".

A.Valinskas konservatorių lyderiams prieš savaitę yra įteikęs ultimatumą, pavadintą "Dėl AAK pirmininko J.Šimėno veiksmų". Rašte piktinamasi, kad komitetas į savo posėdį iškvietė aplinkos ministrą G.Kazlauską, taip pat tvirtinama, kad "šios problemos sprendimo atidėliojimas sukeltų nereikalingas interpretacijas dėl galimo konstruktyvaus bendro darbo koalicijoje".

Tuo tarpu TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma tvirtina, jog J.Šimėno likimo AAK pirmininko poste klausimas nėra svarstomas ir artimiausiu metu nebus. "Tokio klausimo darbotvarkėje nėra ir neplanuojama, kad būtų įrašytas", - BNS ketvirtadienį sakė J.Razma.

Pasibaigus pavasario sesijai Seimo pirmininkė Irena Degutienė, aptardama parlamento darbą, išsakė priekaištus dviejų komitetų - Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos - vadovams, ir frakcijos pasiūlė apsvarstyti jų galimybes toliau eiti šias pareigas. Tačiau vėliau parlamento vadovė viešai išsakė vertinimus, jog komitetų darbas pagerėjo, be to, esą paaiškėjo, jog įtarimai D.Budrį vilkinant kai kurių įstatymų priėmimą nepasitvirtino.

Konservatorių ir TPP ginčas dėl J.Šimėno pasiekė kulminaciją tuomet, kai Seimo AAK "prisikėlėlių" deleguotą aplinkos ministrą G.Kazlauską iškvietė pasiaiškinti dėl savo patarėjo Artūro Vaškevičiaus viešo kritiško ir sarkastiško straipsnio apie Seimo komiteto vadovą.

Ministras į komiteto posėdį neatėjo, o J.Šimėno vadovaujamas Aplinkos AAK tuomet oficialiai pareikalavo aplinkos ministro G.Kazlausko politinės atsakomybės, o patarėją apskundė valdininkų etikos sargams.

"Šis sveiku protu nesuvokiamas demaršas koalicijos partnerių deleguoto aplinkos ministro G.Kazlausko adresu peržengė bet kokias ribas. Oficialiai informuoju jus, kad nebematome jokių galimybių konstruktyviai bendradarbiauti aplinkosaugos srityje komiteto pirmininku ir toliau dirbant J. Šimėnui", - po šių įvykių yra pareiškęs A.Valinskas.

Pavasarį J.Šimėnas buvo kaltintas suklastojęs komiteto priimtą sprendimą, tačiau atsakomybę dėl parlamentui pateiktos klaidingos pataisos prisiėmė Aplinkos apsaugos komiteto biuro darbuotoja.