Tai DELFI patvirtino Generalinė prokuratūra.

„Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius informuoja, kad ikiteisminio tyrimo dėl buvusiam ūkio ministrui D. Kreiviui ir Viešųjų pirkimų tarnybai galimai daromo spaudimo terminas (buvęs nustatytas iki lapkričio 3 d.) yra pratęstas iki š. m. gruodžio 3 d.“, - teigiama DELFI atsiųstame prokurorų komentare.

Tyrimas pradėtas paviešinus vadinamąją D. Kreivio pažymą, kurią eksministras parengė tuomet, kai kilo skandalas dėl jo paties viešųjų ir privačių interesų, susijusių su viešaisiais pirkimais. Daug atgarsio sukėlusiame dokumente pasakojama apie įvairių verslo ir politinių grupių esą darytą spaudimą, minėti grasinimai ir siūlymai paimti kyšį.

Vienas garsiausių epizodų susijęs su Tautos prisikėlimo partijos (TPP) deleguoto Gedimino Kazlausko vadovaujama Aplinkos ministerija ir mirties taške įstrigusiu jos renovacijos viešinimo konkursu už maždaug 9 mln. litų. Žiniasklaidai nutekintame vadinamosios D. Kreivio pažymos tekste nurodoma, esą dėl šio konkurso Aplinkos ministerijos atstovai rengė specialius susitikimus, paties ministro G. Kazlausko patarėjas (jo pavardė nenurodyta) skambino Ž. Plytnikui.

TPP lyderiui Arūnui Valinskui išreiškus pasipiktinimą dėl tokių teiginių, premjeras Andrius Kubilius tuomet suskubo pareikšti, kad tai buvo ne spaudimas, o „kietos darbinės diskusijos“.

Vadinamojoje pažymoje taip pat minimos ir įvairios verslo organizacijos: Vladimiro Romanovo valdoma Ūkio banko investicinė grupė, Panevėžio statybos trestas, koncernas „Icor“ (buv. „Rubicon Group“), žlugiosios avialinijos „flyLAL“.

Kurie konkrečiai dokumente minimi epizodai yra ikiteisminio tyrimo objektas – prokurorai neatskleidžia.

Vadinamoji pažyma D. Kreiviui kėdės išsaugoti nepadėjo. Iš ūkio ministro posto konservatorius atsistatydino kovo pradžioje, kuomet Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) konstatavo, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus, pasirašydamas po dokumentu, kuriuo skirta parama dviejų Vilniaus mokyklų renovavimo projektams. Tuo metu viešieji pirkimai jau buvo įvykę ir buvo žinoma, kad konkursus laimėjo D. Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdoma bendrovė „Specializuota komplektavimo valdyba“ su partneriais. Šių mokyklų renovacijai ministras skyrė apie 6 mln. litų.