Faktas, jog MPT vicekancleris vadovavo projekto „Valdymo, orientuoto į rezultatus, tobulinimas“ (VORT) Priežiūros grupei, kuri palaimino komandiruotą į Naująją Zelandiją, išaiškėjo ketvirtadienio Seimo Audito komiteto posėdyje. Šią žinią komiteto nariams pranešė ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis, detaliai nupasakojęs visą projektą, kurio vertė – apie 8 mln. litų: apie 1 mln. Lt – kofinansavimo lėšos iš valstybės kišenės, likusi dalis – europiniai pinigai.

Anot D. Matulionio, VORT yra vienas geriausių vadinamųjų „minkštųjų projektų“, o valstybei pavyks sutaupyti – esą jam bus išleista 1,4 mln. Lt mažiau nei planuota. Tuo tarpu Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė abejoja tiek VORT reikalingumu, tiek G. Kazakevičiaus etika.

Be to, ore tebekabo ir 40 tūkst. litų, išleistų G. Kazakevičiaus ir E. Rimkutės komandiruotei. Projektui skirtas europinės lėšas administruojanti Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) šiuo metu sprendžia, ar šie pinigai panaudoti tinkamai. Jei bus nuspręsta, kad lėšos naudotos netikslingai, šiuos pinigus iš savo kišenės veikiausiai turės krapštyti MPT.

D. Matulionis: paslydome kaip ant banano žievės

MPT vadovas D. Matulionis po Audito komiteto posėdžio žurnalistams teigė teigiamai vertinantis VORT projektą, bet ne kelionę į pasaulio kraštą. Anot jo, dėl vicekanclerio G. Kazakevičiaus kol kas niekas nenuspręsta.

„Man tiktai įdomu, kodėl visiems taip rūpi G. Kazakevičiaus likimas, - stebėjosi MPT vadovas. Jeigu pamatysime, kad kas nors neteisėtai padaryta, jeigu vidaus audito ataskaita tą parodys, žiūrėsim. Bet šiaip tai mes nemanome, kad kompetentingi žmonės turėtų (būti atleisti - DELFI) dėl šios klaidos, kurią iš tikrųjų pripažįstu... Galbūt ir jis pats, ir aš paslydau ant tos komandiruotės kaip ant banano žievės. Dabar pasakyti „išeik iš darbo“ – argi tai būtų korektiška? Tada dėl kiekvienos klaidos turėtume valstybės tarnautojus taip ir mėtyti.“

Paklaustas, kaip vertina faktą, jog G. Kazakevičius – kelionę palaiminusios Priežiūros grupės vadovas, D. Matulionis teigė nenorįs daryti jokių skubotų išvadų.

„Na, aš negaliu to komentuoti, nes detalių nežinau. Iš tiesų, prieš metus (Priežiūros grupėje – DELFI) buvo svarstyta ir buvo nuspręsta, kad Naujoji Zelandija, Kanada – tai yra tos valstybės, kurių patirties reikėtų pasižiūrėti giliau. Kaip, kas priėmė kokį sprendimą – negaliu pasakyti. Nežinau iš tikrųjų, ar jisai pats nusprendė“, - sakė pašnekovas.

MPT pateikiamais duomenimis, vykdant VORT projektą, komandiruotėms jau išleista apie 115 tūkst. Lt. Valdininkai valstybės valdymo paslapčių mokėsi Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Danijoje, Olandijoje, Suomijoje, Ispanijoje ir jau minėtoje Naujojoje Zelandijoje. Numatyta ir kelionė į Kanadą.

Audito komiteto posėdyje kancleris taip pat teigė asmeniškai pritariantis lėšų vadinamiesiems „minkštiesiems“ projektams apkarpymui, kad už europines lėšas būtų galima atlikti daugiau aiškiai apčiuopiamų darbų.

Pinigai kabo ore

D. Matulionis taip pat pažymėjo, kad komandiruočių tvarka MPT jau sugriežtinta. Be to, MPT atliekamas vidaus auditas dėl kelionės į Naująją Zelandiją. Tuo tarpu lėšas administruojanti ESFA esą dar nenusprendė, ar pinigai panaudoti tikslingai, ir paprašė papildomos medžiagos. Anot D. Matulionio, ESFA jau gavo visus dokumentus, kurių prašė.

ESFA direktorius Povilas Česonis žurnalistams teigė, jog šiuo metu yra vertinamas kelionės į Naująją Zelandiją išlaidų pagrįstumas. Sprendimą ESFA turėtų priimti per maždaug dvi savaites.

„Arba pateisintos bus išlaidos ir bus apmokėta, arba nepateisintos ir neapmokėta“, - situaciją paprastai išaiškino P. Česonis.

Jeigu ESFA nuspręs nekompensuoti išlaidų G. Kazakevičiaus ir E. Rimkutės komandiruotei, MPT veikiausiai negaus planuotų 40 tūkst. litų.

L. Graužinienė abejoja milijoninio projekto tikslingumu

Audito komiteto vadovė L. Graužinienė teigė nemananti, jog valstybės valdymo tobulinimui reikėjo tokių didelių išlaidų.

„Man kelia abejonių pats tikslingumas šio projekto. (...) Man iš esmės kyla klausimas, ar reikėjo šio projekto už 8 milijonus. Tikrai pritariu prezidentės nuomonei, kad šios projekto lėšos galėjo būti nukreiptos į kitus socialinius projektus“, - kalbėjo politikė.

Paklausta, kaip reaguoja į G. Kazakevičiaus dalyvavimą sprendžiant dėl komandiruočių tikslingumo, ji teigė tame matanti nemažas etikos problemas. „Tai yra neetiška, bet aš tikiuosi visų atsakymų vidaus audito ataskaitoje“, - pridūrė L. Graužinienė.

VORT projektas palaimintas dar socialdemokratų Vyriausybės, sprendimai dėl jo vykdymo priimti dar 2007 m. Tačiau realus projekto įgyvendinimas prasidėjo jau prie dabartinės valdžios, 2009 m. kovą. Projektą numatyta baigti įgyvendinti iki kitų metų kovo.