Kiekvieną rugpjūčio savaitgalį poilsį Neringoje bei Palangoje mėgstančių poilsiautojų suvažiuoja tiek, kad tie, kurie nerezervavo kambarių iš anksto, rizikuoja likti be nakvynės.

Už lovą - 50 litų

Neringoje vienu metu gali ilsėtis apie 10 tūkstančių žmonių. Tiek yra nakvynės vietų privačiame sektoriuje, poilsio namuose bei kempinguose. Nepaisant to, kad poilsis čia - brangiausias Lietuvoje, žmonės taip pamėgo ramų poilsį vandens apsuptame pajūrio kampelyje, kad per vasaros karščius - liepos pabaigoje, rugpjūčio pradžioje - būna sudėtinga susirasti laisvą kambarį ar netgi lovą nakvynei.

Vasarą už lovą Neringoje prašoma 30 litų, o per karščius ši kaina pakyla net iki 40-50 litų. Vieno kambario buto nuoma kainuoja nuo 150 iki 200, dviejų kambarių - nuo 180 iki 250, o trijų - nuo 250 iki 350 litų už parą. Brangiausiai kambarių nuoma kainuoja Nidoje, pigiau - Pervalkoje ir Preiloje.

Apsigyvenę viešbutyje arba poilsio namuose už paprasčiausią numerį su bendru dušu ir tualetu turi mokėti nuo 45 litų per parą. Norintiems prabangos už dvivietį kambarį gali tekti pakloti netgi 400-500 litų. Neringos viešbučių aikštelėse už vietą automobiliui mokėti nereikia, o apsigyvenusieji privačiai automobilius turi laikyti mokamose aikštelėse, kur už vietą reikia mokėti nuo 10 litų. Palikę mašinas gyvenamųjų namų kiemuose, poilsiautojai rizikuoja rasti užblokuotus ratus. Pasak Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ specialistės Viktorijos Katėnaitės, Neringos policija poilsiautojų automobilių ratus šiemet blokavo itin aktyviai.

Plūdo užsieniečiai

V.Katėnaitė pasakojo, kad šiemet Neringoje ilsėjosi itin daug turistų iš Italijos, Prancūzijos, Lenkijos. Anksčiau, iki įstojimo į Europos Sąjungą, jų nebuvo. Kaip ir kasmet, nemažai poilsiautojų buvo iš Latvijos bei Vokietijos, tačiau, įvedus vizas kaliningradiečiams, atvyko mažiau turistų iš Rusijos. Neringoje viešėjo ir poilsiautojai iš egzotiškų šalių: Naujosios Zelandijos, Japonijos, buvo ir kanadiečių. Iš Lietuvos daugiausiai Neringoje buvo vilniečių bei kauniečių.

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkas Kęstutis Andrijauskas teigė, kad kasdien nuo liepos mėnesio Palangoje ilsėdavosi turistų daugiau kaip iš 20 šalių. Daugiausiai poilsiautojų buvo iš Vokietijos, Suomijos, Čekijos, Lenkijos, Estijos ir Latvijos. Čia taip pat, kaip ir Neringoje, šią vasarą poilsiavo labai daug italų, prancūzų bei švedų. Iš Lietuvos Palangoje dažniausiai ilsėjosi panevėžiečiai, šiauliečiai bei kauniečiai.

Nakvynė už 6 litus

Palangoje nakvynė yra žymiai pigesnė nei Neringoje. Čia lovą galima rasti už 18-25 litus, o labai paieškojus, anot K.Andrijausko, palėpėje galima rasti nakvynę ir už 6-15 litų. Tiesa, už tokią kainą kambarėlį gali tekti dalintis su kitais poilsiautojais. Kempinguose vieta palapinei kainuoja apie 7 litus. Palangos poilsio namuose dviviečiai kambariai kainuoja nuo 90 iki 160 litų už parą. „Vietas čia reikėtų rezervuoti iš anksto - mažiausiai prieš dvi savaites, o liepą ir rugpjūtį, kai būna poilsiautojų antplūdis, kambarį reiktų užsisakyti jau pavasarį“, - patarė K.Andrijauskas.

Pašnekovas teigė, kad kiekvieną savaitgalį, nepriklausomai nuo oro, Palanga būna pilna poilsiautojų. Per karščius į šį kurortą suvažiuoja apie 300 tūkstančių žmonių. Tokiu antplūdžiu naudojasi kambarius nuomojantys privatininkai, pakeliantys kainas.

Ieško ramybės

Vasarą, kai visi važiuoja ilsėtis į pajūrį, pajūrio gyventojai stengiasi pabėgti nuo šurmulio ir vyksta prie ežerų. Itin daug klaipėdiečių pamėgo poilsį Aukštaitijoje. „Iš pajūrio atvažiavę žmonės ieško ramybės, todėl klausia, kur prie ežerų rasti kuo atokesnę vietelę, kad aplink nebūtų daug žmonių“, - išdavė Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro vadybininkas Karolis Balčiūnas. Pasak jo, dažniausiai pajūrio gyventojai ilsisi palapinėse, kurias kempinguose galima pasistatyti už 20, o privačių namų kiemuose - už 5 litus. Už lovą Molėtų rajone prašoma nuo 10 iki 30 litų.

Nemažai klaipėdiečių ilsisi ir Ignalinos rajone ant Lūšių ežero kranto esančiame Palūšės kaime. Čia poilsis - gerokai pigesnis nei pajūrio kurortuose: vienvietį kambarį galima išsinuomoti ir už 27, o lovą gauti už aštuonis litus.

Klaipėdiečiai renkasi poilsį ir prie Platelių ežero, kur vieta palapinei kainuoja apie penkis litus. Taip pat jie ilsisi Plungės rajone esančiose kaimo turizmo sodybose, kur kambarių nuomos kaina svyruoja nuo 20 iki 120 litų.

Maljorka įkyrėjo

Turizmo agentūrų darbuotojai pastebėjo, jog pastaruoju metu itin daug klaipėdiečių pamėgo ilsėtis užsienyje. „Šiemet buvo parduota net apie 60 procentų daugiau kelionių bilietų nei anksčiau“, - teigė turizmo agentūros „Krantas Travel“ direktorius Putinas Bielskis. Agentūros „West Express“ vadybininkė Danguolė Gintautaitė pastebėjo, kad šiemet padaugėjo į užsienį, ypač į Turkiją, Kretą ir Kroatiją vykstančių jaunavedžių.

Kaip ir kasmet, šiemet labai daug lietuvių ilsėjosi Turkijoje, nes šioje šalyje skiriamas didžiausias dėmesys turistams, yra graži gamta bei prieinamos kainos. D.Gintautaitė neslėpė, kad dėl galantiškųjų turkų poilsį čia itin pamėgo Lietuvos moterys, kurios neretai vyksta pramogauti vienos. Savaitės trukmės poilsis Turkijoje kainuoja nuo 900 iki 4 tūkst. litų.

Nemažai klaipėdiečių šiemet atostogavo ir Kretoje, kur savaitės trukmės poilsis kainuoja nuo 1200 iki 6 tūkst. litų. Taip pat daug kas šiemet vyko į Tunisą, tapo labai madinga aplankyti egzotiškąją Kubą, tačiau atslūgo susidomėjimas Ispanija ir Maljorka. Rudenį daug kas vyksta į egzotiškus kraštus - Dominiką ir Šri Lanką.

D.Gintautaitė pastebėjo, kad pastaruoju metu pasikeitė lietuvių požiūris į atostogas. „Anksčiau mūsų žmonės pageidaudavo, kad kelionė būtų kuo pigesnė. Dabar susirūpino ir komfortu, todėl atostogoms nepagaili daugiau pinigų. Šiemet poilsiautojams netgi siūlome poilsį Kretos penkių žvaigždučių „Elunda Beach Hotel“ viešbutyje, kur vienam žmogui dešimties dienų atostogos kainuoja 14 849 litus“, - atviravo D.Gintautaitė.