„Patarinėsiu premjerui visuomeniniais pagrindais. Ir lieku diplomatinėje tarnyboje kaip ambasadorius ypatingiems pavedimams“, - DELFI ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

Pasak jo, premjerui jis daugiausia patarinės NATO klausimais. Klausiamas, kodėl, jo nuomone, pasirinktas būtent toks bendradarbiavimo būdas, L. Linkevičius svarstė, jog tai tikriausiai buvo patogiausias variantas atsižvelgus į politinį kontekstą.

DELFI primena, kad svarstymai skirti socialdemokratą L. Linkevičių konservatorių lyderio ir premjero A. Kubiliaus patarėju sukėlė pasipiktinimo bangą valdančiojoje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje.

Neoficialiai kalbama, kad planams skirti L. Linkevičių patarėju labiausiai priešinosi artimiausia A. Kubiliaus sąjungininke laikoma krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir iš pareigų besitraukiantis jos patarėjas Jonas Kronkaitis.

Nepritarimą tam yra išsakęs ir konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma, neoficialiais duomenimis, tokio A. Kubiliaus sprendimo prasmės nesuvokia ir kai kurie premjero patarėjai.

Pats L. Linkevičius nuo pat grįžimo į Lietuvą DELFI kartojo premjero patarėju planuojantis pradėti dirbti nuo rugsėjo 1 d., bet nieko daugiau pasakyti negalėjo. Tokius planus jis puoselėjo dar trečiadienį – klausiamas, ar eis kitą dieną į darbą, sakė eisiąs, nors koks bus jo oficialus statusas pasakyti negalėjo.

Kalbama, kad krašto apsaugos ministrės R. Juknevičienės patarėjas bei buvęs Lietuvos kariuomenės vadas J. Kronkaitis netgi pagrasino išstosiąs iš partijos, jeigu L. Linkevičius taps A. Kubiliaus patarėju, tačiau pats J. Kronkaitis tai paneigė.

„Tikrai netiesa. Jokio laiško nerašiau, negrasinau išstoti iš partijos. Manau, kad premjeras gali priimti sprendimus, kaip jis mato, bet aš manau, kad premjeras nedaro sau naudos, jeigu ima žmones iš kitų partijų. Juk konservatoriai partijoje turi pilna gerų žmonių, kurie gali būti patarėjais, tai kam imti žmogų, kuris yra LDDP ar Socialdemokratų partijos narys, jų ideologija visiškai skiriasi“, - DELFI yra sakęs J. Kronkaitis.

Socialdemokratas L. Linkevičius iki šiol dirbo nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi Lietuvos misijoje prie NATO, nuo 2000-ųjų iki 2004-ųjų jis ėjo krašto apsaugos ministro pareigas Rolando Pakso ir Algirdo Mykolo Brazausko vadovaujamose vyriausybėse.