„Sveikinu laimėjus prezidento rinkimus. Estija yra artima Lietuvos partnerė ir draugė. Mus vienija bendra istorinė patirtis, bendri interesai ir siekiai. Kartu iškovojusios laisvę, artimos lietuvių ir estų tautos aktyviai dirba kartu, kad Baltijos jūros regionas taptų vienu sparčiausiai augančiu Europoje. Džiaugiuosi, kad galėsime toliau tęsti sėkmingą bendradarbiavimą", - sakė D. Grybauskaitė.

Šiandien neeilinės Estijos Parlamento sesijos metu Prezidentas Tooma s Hendrikas Ilvesas pirmajame rinkimų rate buvo perrinktas antrai kadencijai.

Per 101 vietą turinčio parlamento neeilinę sesiją už 57 metų T.H.Ilvesą balsavo 73 deputatai. Kad būtų išrinktas prezidentu jau pirmame rate, iškeltas kandidatas turėjo surinkti mažiausiai 68 balsus.

Vienintelis T.H.Ilveso varžovas – 47 metų Europos Parlamento narys Indrekas Tarandas - užsitikrino 25 deputatų palaikymą.

Du balsalapiai buvo pripažinti negaliojančiais, o vienas rastas neužpildytas.

Estijos prezidento postas yra daugiausiai reprezentacinis, tačiau šalies vadovas taip pat oficialiai vadovauja ginkluotosioms pajėgoms ir gali paleisti parlamentą bei skelbti naujus rinkimus.