Dabartinis Šilutės miestas buvo įkurtas 1910 metais, prie Šilokarčemos kaimo prijungus Žibus, Cintjoniškius. Tačiau naujai suformuota gyvenvietė dar kurį laiką buvo vadinama Šilokarčema, - Šilutės vardas jai oficialiai buvo suteiktas tik 1923 m.

Pasak parlamentaro, Šilutė - unikalus istorinės Mažosios Lietuvos kampelis su savitu istorijos ir kultūros paveldu, krašto išeivių lig šiol daugiau žinomas senuoju Šilokarčemos vardu. Todėl, jo nuomone, būtų visai gražu sugrąžinti šiam miestui istorinį pavadinimą, kuris rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą buvo paminėtas dar 1511 metais.

R. Žemaitaitis įsitikinęs, kad istorinio vardo sugrąžinimas šių metų Lietuvos kultūros sostinei - Šilutei prisidėtų ir prie turizmo plėtros šiame krašte.

Šilutės muziejaus direktorė istorikė Roza Šikšnienė iš dalies linkusi pritarti šiai Seimo nario iniciatyvai.

"Čia visada buvo Šilokarčema. Net ir po karo žmonių šnekamojoje kalboje dar ilgai buvo vartojamas ne Šilutės pavadinimas, bet Šilokarčema, Žibai ir Verdainė, - paaiškino R. Šikšnienė. - Tačiau su Šilutės vardu jau užaugo ne viena karta, ir daugeliui vietos gyventojų būtų sudėtinga priprasti prie kito miesto pavadinimo. Todėl, mano nuomone, prieš priimant sprendimą dėl vietovardžio pakeitimo, turėtų būti atsižvelgta ir į vietos bendruomenės nuomonę".

Šilutės seniūno pavaduotojas Algirdas Ivanauskas R. Žemaitaičio užmojų dar sykį perkrikštyti miestą vertina pragmatiškai.

"Nėra taip, kad paėmiau ir pakeičiau pavadinimą. Juk būtų keičiamas vietovardis, o tai jau didelis darbas ir dideli pinigai, kurių, deja, mes neturime per daug, - telefonu komentavo A. Ivanauskas. - Antra vertus, visi jau seniai pripratę prie Šilutės vardo, todėl nemanau, kad reikėtų jį keisti".

Panašios nuomonės laikosi ir Šilutės rajono savivaldybės meras Virgilijus Pozingis.

"Su tokiais dalykais negalima skubėti, viską reikia atsakingai pasverti. Galima prigalvoti visokių pasiūlymų, tačiau nevalia pamiršti ir finansinės pusės, - pakeisti vietovardį ne taip jau ir pigu, - dėstė savo mintis V. Pozingis. - Be to, mūsų gyventojai ir įstaigos dėl to patirtų papildomų nepatogumų ir išlaidų, nes keičiantis adresams turės būti pakeisti ir visi registro duomenys. Todėl manau, kad pirmiausia reikia atsiklausti Šilutės visuomenės nuomonės".

Tačiau meras abejoja, ar savivaldybei verta išlaidauti rengiant visuotinę gyventojų apklausą. Jo manymu, bendrą vietos bendruomenės nuomonę galėtų padėti suformuoti rajono tarybos nariai, kuriems tarsi ir priklausytų ne vien tik prieš rinkimus palaikyti ryšį su savo rinkėjais.

Gyventojų apklausai pritaria ir Šilutės vietovardžio keitimo iniciatorius R. Žemaitaitis: "Savivaldybėms yra suteikta teisė organizuoti savo gyventojų apklausas. Todėl manau, kad būtų visiškai teisinga, jeigu Šilutės rajono savivaldybė pirma atsiklaustų visuomenės nuomonės, o tik po to priimtų vienokį ar kitokį sprendimą".