„Giliu mano įsitikinimu, tokių dalykų, kai trečiai valstybei įsikišus išduodamas žmogus, įtariamas karo nusikaltimais, ES būti negali. Austrijos elgesys Lietuvos atžvilgiu sukuria pavojingą precedentą, pakertantį ES narių solidarumo ir bendrų vertybių pagrindus. Tuo būdu šis įvykis ir jo baigtis kaip mūsų įsipareigojimo vieni kitiems išbandymas yra svarbūs ne tik Lietuvai, bet ir visai Bendrijai“, - frakcijos kolegoms rašo Leonidas Donskis.

Europarlamentaras ALDE nariams laiške taip pat primena 1991 m. Sausio 13-osios įvykius bei jų svarbą Lietuvos žmonėms, M. Golovatovo vaidmenį juose organizuojant beginklių strateginius nepriklausomos Lietuvos objektus gynusių žmonių puolimą bei po liepos 14-osios kilusią įtampą tarp Lietuvos ir Austrijos, kuomet Vienos oro uoste sulaikytas Michailas Golovatovas nepraėjus nė parai buvo paleistas.

„Šie įvykiai sukėlė didelį atgarsį bei nepasitenkinimą Lietuvoje ir kitose ES šalyse. Neabejojama, kad skubų M. Golovatovo paleidimą lėmė ne teisiniai, o politiniai motyvai, galbūt net Vienos pasidavimas spaudimui iš Maskvos“, - rašoma L. Donskio laiške.

Pasak L. Donskio, šiuo metu, kuomet Europos Parlamento nariai išėję iki rugpjūčio pabaigos besitęsiančių vasaros atostogų, nevyksta nei frakcijų, nei komitetų ar frakcijų posėdžiai, kurių metų galėtų būti priimta pozicija dėl kilusių įtampų ar pateiktas politinis situacijos įvertinimas, išlieka itin svarbu informuoti frakcijos kolegas apie tai, kodėl Austrijos poelgis sukėlė aštrią Lietuvos reakciją ir kodėl šio konflikto pasekmės yra svarbios ne tik dvišaliams Lietuvos ir Austrijos santykiams, bet ir visai ES.

L. Donskis tikisi, kad jo frakcijos kolegos, panaudodami savo autoritetą, savo politinių partijų ES šalyse įtaką bei instrumentus, o taip pat ir atostogų metą, kuomet daugelis europarlamentarų yra savo šalyse, prisidės išreiškiant kitų ES šalių solidarumą bei paramą Lietuvai.

Europos Parlamento Liberalų ir demokratų frakcija „Už Europą“ yra trečioji pagal dydį EP frakcija bei vienija 85 liberalių pažiūrų europarlamentarus iš dvidešimties Europos Sąjungos šalių. Leonidas Donskis yra ALDE biuro narys bei frakcijos koordinatorius EP Žmogaus teisių pakomitetyje.