Tarsi zoologijos sodo narve

"Septynios paros be jokio vandens – nei valgį pasigaminti, nei padoriai nusiprausti, nei į tualetą nueiti. O dar kaip tyčia karštos dienos pasitaikė. Turbūt po mėnesio jau galėsiu kraustytis į narvą zoologijos sode, – vakar nelinksmai juokavo Sausio 15-osios gatvės 24 namo gyventojas Vladimiras Ivšinas. – Tačiau baisiausia, kad nežinome, kiek dar būsime priversti gyventi antisanitarinėmis sąlygomis."

Garbaus amžiaus klaipėdiečio vargai prasidėjo, kai virš jo esančiame bute įvyko avarija – kaip spėjama, čia trūko vandens maišytuvai.

Praėjusio ketvirtadienio rytą be vandens pakirdo ne tik V.Ivšinas, bet ir dar trijų butų gyventojai.
Vyrui paskambinus į namą administruojančią bendrovę "Ąžuolyno valda" paaiškėjo tik tiek, jog be civilizacijos malonumų teks gyventi nežinia kiek laiko.

"Man pasakė, kad butas, kuriame įvyko avarija, yra tuščias, o kur šeimininkas, niekas nežino. Ir kol jis nesugrįš, esą nieko negalima padaryti. O jei būsto šeimininkas yra užsienyje, gal jis parvažiuos tik po mėnesio, dviejų? Skambinu į valdas kiekvieną dieną, bet man niekas taip ir negali pasakyti, kiek dar teks kentėti", – guodėsi pašnekovas.

Savaitę be patogumų gyvenantis 80-metis klaipėdietis V.Ivšinas kasdien priverstas tampyti penklitrines vandens talpas. Vytauto Petriko nuotr.

Priverstas misti sumuštiniais

Kasryt iš parduotuvės klaipėdietis parsineša po dvi penklitrines talpas stalo vandens. Vyras prisipažino, jog tokio kiekio vargiai pakanka patenkinti svarbiausiems poreikiams.

"Bet daugiau neturiu jėgų", – atsiduso pašnekovas.

Infarktą patyrusiam 80-mečiui medikai prisakė nenešioti sunkesnių nei 3 kg nešulių bei kontroliuoti kiekvieną savo žingsnį.

"Be to, man, pensininkui, prabanga kasdien išleisti po penkis litus vandeniui, juo labiau kad pusę jo išlieju į tualetą", – prisipažino buvęs jūrininkas.

Nors klaipėdietis turi sūnų, šis retai būna Lietuvoje. Tad vienišas vyras jaučiasi visiškoje aklavietėje.
Kaip prisipažino, jau savaitę priverstas misti sumuštiniais, pyragėliais, arbata ir pienu, nes rimtesniam maistui pasigaminti tektų išnaudoti daug vandens.

Nebegali maitinti kūdikio

Į nepavydėtiną situaciją guodėsi papuolusi ir V.Ivšino kaimynė Sigita.

"Visą savaitę su mėnesio kūdikiu sėdžiu be vandens – nei vaiko išmaudyti, nei rūbelių išskalbti, esu priversta prašytis pas draugus. Bet juk žmonėms irgi viskas kainuoja. Per tas dienas patyriau tiek streso, kad prapuolė pienas, nebeturiu kuo maitinti vaiko", – per ašaras kalbėjo moteris.

Pašnekovė mano, jog taip ilgai be vandens likę žmonės tapo "Ąžuolyno valdos" neveiklumo įkaitais.

"Antradienį buvau ten nuėjusi, užsirašė mano telefoną, buto numerį. Bet jie nieko nedaro ir nesuka sau dėl to galvos, atseit negali įeiti į butą", – dėstė jauna moteris.

Pašnekovė spėjo, jog reikalai iš vietos nejuda dėl to, kad į keblią situaciją papuolę žmonės gyvena buvusiame bendrabutyje.

"Veikiausiai yra toks požiūris, kad čia gyvena degradavę ar degraduojantys žmonės. Tačiau tokiuose namuose ne visi sugedę ir supuvę", – teigė Sigita.

Reikia teismo leidimo

"Tikiu, kad tokia situacija mieste ne pirma ir ne paskutinė, nejaugi nieko neįmanoma padaryti? Kai valdose paklausiau, o jei tame bute būtų kilęs gaisras, atsakė, kad tai išskirtinis atvejis, gaisrininkai būtų kaip nors susitvarkę. O gyventi savaitę be vandens – ne išskirtinis atvejis?" – retoriškai klausė V.Ivšinas.

"Ąžuolyno valdos" atstovas Vilius Mackonis dievagojosi, kad įmonės darbuotojai padarė viską, kas nuo jų priklauso, – būsto šeimininkės ieškojo įvairiais kanalais, vaikštinėjo į jos namus, bendravo su kaimynais, o neseniai net kreipėsi pagalbos į miesto radijo stotį.

Pasak V.Mackonio, patekti į būstą ir pašalinti gedimą be šeimininkės žinios reikia teismo leidimo.
Esą jam gauti tektų užtrukti penkias darbo dienas, o per tą laiką žmonės paprastai ir atsiranda.

Kaltas atostogų metas?

V.Mackonis teigė, jog būsto šeimininkei neatsiradus nei pirmosiomis dienomis, nei savaitgalį tokiu teismo leidimu neskubėta pasirūpinti todėl, kad dabar atostogų metas.

"Būna, kad žmonės atostogauja, būna išvykę į sodus ar panašiai. Todėl užtrunka laiko, kol sugrįžta namo ar pavyksta surasti giminaičius", – dėstė "Ąžuolyno valdos" atstovas.

Galima tik spėlioti, kiek dar laiko įmonės darbuotojai būtų bandę gyventojų kantrybę.
Vos sužinojęs, kad šia istorija ėmė domėtis "Klaipėda", V.Mackonis vakar pasirūpino išplatinti kreipimąsi į vietos žiniasklaidą apie tai, kad ieškoma būsto šeimininkė Elena Pocienė arba jos giminaičiai.

Jei šiandien moteris ar jos artimieji neatsilieps, "Ažuolyno valda" ketina kreiptis į teismą leidimo patekti į butą.

V.Mackonis vylėsi, kad jį gauti pavyks anksčiau nei per penkias dienas.