Biržų piliavietės pašonėje gyvenantys žmonės liūdnai juokauja – iki Maskvos ar Berlyno greičiau pėsčiomis nueisi negu su valdininkais susikalbėsi. Esą prieš 12 metų trims sodybų savininkams grąžinta perdaug žemės, nes ji suformuota valstybės saugomoje neprivatizuotinoje kultūros paminklo teritorijoje.


Po paveldosaugininkų kreipimosi į teismą, žemės nuosavybės dokumentai pripažinti negaliojančiais, praneša LTV „Panorama“.

„Kaip aš galiu sutikti? Jeigu čia proseneliai gyveno, tėvai gyveno, ir aš čia gimęs augęs, visą laiką čia buvo mūsų žemė“, – piktinosi Pilies gatvės gyventojas Gytas Korsakas.

„Žemė tuo momentu buvo kažkokia nuosavybė, bet ją gal reikėjo įteisinti. Kai nusipirkau, man iš karto, kai tvarkiau dokumentus, domėjausi, paminklosaugoje sako: „Nepirkite, bus ateity blogai, nugriaus“, – pasakojo Pilies gatvės gyventojas Mykolas Barauskas.

5–6 metrų žemės palei piliavietės gynybinius sutvirtinimus prireikė norint sutvarkyti jos teritoriją. Prieš keletą metų paveldosaugininkai tikina prašę dabar jau panaikintos Panevėžio apskrities viršininko administracijos, kad ši iš naujo suformuotų sklypus, tačiau atsakymų negavę.

„Esminė klaida, kad buvo leista tuos sklypus privatizuoti, prieš tai nesuteikiant normalios informacijos, kad turi būti paveldo leidimas. Dabar situacija sudėtinga, nes žmonės ir mūsų klausia, o mes esame bejėgiai“, – teigė Biržų merė Irutė Varzienė.

„Jeigu teismas panaikino ir 2005 metų tarybos sprendimą, ir nuosavybės atstatymą, tai, manau, turėsime iš naujo daryti, jeigu neprasitęs teismų maratonas“, – sakė Nacionalinės žemės ūkio tarnybos Biržų skyriaus vedėja Aldona Stankevičienė.

Paveldosaugininkai po apeliacinio teismo nutarties jau kreipėsi į registrų centrą dėl gyventojų sklypų išregistravimo.

Žmonės dėl žemės nusavinimo žada skųstis Aukščiausiajam teismui.