Praėjusią savaitę Dubline lankėsi ir eilėraščius skaitė Aidas Marčėnas, Gintaras Grajauskas, Erika Drungytė ir Domantas Razauskas. Šie poetų skaitymai buvo festivalio "Poezijos pavasaris", dalis.

Poetų teigimu, nors Lietuvos ambasadorius Airijoje V. Purlys aiškiai leido suprasti, kad kažkokie menininkai jam visai neįdomūs, paskui jis pradėjo skelbti apie "lietuviško poezijos žodžio svarbą".

"Grįžęs į Lietuvą perskaičiau ambasados Airijoje pranešimus spaudai, kuriuose sudaromas įspūdis, kad ambasadorius V.Purlys savo rankomis surengė "Poezijos pavasario" skaitymus. Tai netiesa. Drįstu teigti, kad ambasadorius apskritai neprisidėjo prie šių skaitymų organizavimo. Viską padarė lietuvių bendruomenės Dubline atstovai, o V.Purlys nori susirinkti laurus", - teigė D.Razauskas.

Pasak jo, eiliniai emigrantai iš savo kišenės mokėjo už poetų keliones viešuoju transportu, vežiojo menininkus savo mašinomis, siekė, kad šie apie Dubliną ir jame gyvenančius lietuvius susidarytų kuo geresnį įspūdį, o V.Purlys tepasirūpino "keliais gabalėliais sūrio ir pora butelių lietuviško alaus".

"V.Purlys nei savo, nei ambasados vardu nenupirko nė vienos mūsų atvežtos lietuviškos knygos. Ir tai nenuostabu, nes jis akivaizdžiai apie nė vieną iš mūsų nebuvo girdėjęs. Net apie A.Marčėną, kuris yra Nacionalinės premijos laureatas. Suprantu, kad poezija žmogui gali būti neįdomi. Tiesą sakant, daugeliui ji tokia ir yra. Tačiau kam tuomet reikia vaidinti? Kam prisiimti nuopelnus už tai, ko nepadarei?" - pyko poetas.

"Gyvas lietuviškos poezijos žodis yra ypač skambus tiems, kurie nutolę nuo tėvynės, tačiau nori išlikti Lietuvos kultūrinėje erdvėje, šiuo metu gerokai peržengiančioje jos geografines sienas. "Poezijos pavasaris" jau tapo tradiciniu, vienu reikšmingiausių kultūros renginių Airijoje", - po Dubline vykusių skaitymų pranešime spaudai paskelbė V.Purlys.

Tokie ambasadoriaus žodžiai Nacionalinės premijos laureatą A.Marčėną verčia tik rūgščiai šypsotis.

"Svarbiausias kultūros renginys Airijoje... Tik kažkodėl jį rengia ne ambasadorius, o ambasados valytoja. Toks yra faktas", - teigė A.Marčėnas.

Bendravimas su Lietuvos ambasadoriumi Airijoje ir jo žmona vienam žymiausių šalies poetų gero įspūdžio nepaliko.

"Galėčiau pasakyti daugiau, bet nenoriu. Paskui dar teks bylinėtis dėl kokio nors garbės ir orumo įžeidimo", - sakė A.Marčėnas ir patikino, kad visiškai nejuokauja.

Į Lietuvą grįžę poetai pasakojo, kad Dubline bendraudami su vietos lietuvių bendruomenės nariais apie V.Purlį ir jo darbą neišgirdo nė vieno gero žodžio.

Su pačiu V.Purliu savaitgalį susisiekti nepavyko.