Praėjusią kadenciją, per kurią daugumą miesto taryboje turėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai, tokių reorganizacijų vyko ne viena. Per ketverius metus administracijoje darbuotojų sumažėjo nuo beveik tūkstančio iki daugiau nei 700.

Ar nauja reorganizacija bus nukreipta biurokratinei struktūrai mažinti, administracijos direktorius A. Navakauskas ketvirtadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje konkretaus atsakymo dar neturėjo. Tačiau, pasak jo, administracijos reorganizacija bus atlikta kompetentingai ir kvalifikuotai.

"Iš patirties žinau, koks jautrus dalykas yra reorganizacija žmoniškuoju požiūriu. Numatoma reorganizacija nebus "raganų medžioklė" ar reforma dėl reformos. Ji daroma ne tam, kad kažką sujauktume. Lemiamas veiksnys, ar tinka tarnautojas eiti vienas ar kitas pareigas, bus ne partinė priklausomybė, bet tarnautojo kompetencija. Savivaldybės darbuotojai turi būti kompetentingi tam, kad priimti tarybos sprendimai būtų įgyvendinami sparčiai ir skaidriai. Administracijos direktoriaus postas yra politinio pasitikėjimo, tačiau administracija turi dirbti be politikavimo", - kalbėjo A. Navakauskas.

Vos prieš keliolika dienų viešai duotą pažadą nebūti opozicine politine jėga ketvirtadienį pademonstravo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija, kuri nors gavo daugiausiai - 12 - tarybos nario mandatų, bet pralaimėjo kovą dėl realios valdžios. Už naująjį savivaldybės administracijos vadovą balsavo ne tik valdančiosios koalicijos atstovai, bet ir kiti miesto tarybos nariai, iš viso 39. Taryboje - 41 narys.

A. Navakauskas - buvęs valstybės įmonės "Kauno regiono keliai" Kauno kelių tarnybos viršininkas ir susisiekimo ministro patarėjas - per savo turtingą biografiją dirbo ir vadybininku, ir Policijos departamento Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių skyriaus viršininku, yra vadovavęs Šiaulių rajono policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

Politikų "suktų" klausimų apie kompetenciją ir galimybes išvengė ir kandidatai į administracijos direktoriaus pavaduotojus. Nors klausimų apie tai, kaip įsivaizduoja savo būsimą darbą, sulaukė.

Pirmasis prieš miesto tarybos narius stojo iki šiol administracijoje pavaduotoju dirbęs energetikas dr. Ramūnas Gatautis, kurį delegavo Liberalų sąjūdis.

Tarybos narys - judėjimo "Vieningas Kaunas" lyderis Visvaldas Matijošaitis teigė neabejojantis, kad iš Lietuvos energetikos instituto į savivaldybę atėjęs dirbti R. Gatautis turi daug teorinių žinių, tačiau jam kilo klausimas, ar geba jas taikyti praktiškai. Panašus klausimas kilo ir konservatoriui Gediminui Žukauskui, prašiusiam paaiškinti, ką vienas iš savivaldybės administracijos vadovų ruošiasi nuveikti, kad mokesčių už šilumą našta Kauno gyventojams sumažėtų.

Atsakydamas R. Gatautis lyg ir pasidžiaugė, kad jau ne Kaune šilumos kainos didžiausios, palyginus su kitais Lietuvos didžiaisiais miestais. Ir kad nuo trečiadienio šios srities rekordininku tapo Vilnius.

O Kaunui, pasak R. Gataučio, reikia skatinti konkurenciją šilumos gamyboje. Juolab kad 2016-aisiais su tais pajėgumais, kuriuos miestas dabar turi, jis nebeišsivers. Tačiau koncentruotis ties vienu - Petrašiūnų elektrinės rekonstrukcijos projektu, pritaikant ją biokurui, irgi - ne išeitis. Tas projektas Kauno neišgelbės, bet jį vykdyti vis tiek reikia. Juolab kai pasirašyta sutartis dėl bendros veiklos su "Lietuvos energija".

Partijos "Jaunoji Lietuva" deleguotas į savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas verslo administravimo bakalauro diplomą turintis Raimundas Miladauskas žada kuruoti socialinę sritį. Tik kaip tai darys, atvirai sakė dar nežinantis, kol su šia sritimi nesusipažino. Sakė, esąs kompetentingas krepšinio vadybos klausimais, tačiau ir šia tema ne į visus Kauno tarybos politikų klausimus jam sekėsi sklandžiai atsakyti. Pastaruoju metu R. Miladauskas dirbo Panevėžyje vieno krepšinio klubo vadovu, prieš tai buvo Kaune A. Sabonio krepšinio mokyklos direktorius.

Viešajame administravime patirties sukaupęs Darbo partijos deleguotas savivaldybės administratorius Andrius Stankevičius į tarybos narių klausimus atsakinėjo kur kas geriau už savo kolegą iš "Jaunosios Lietuvos". Jo gyvenimo aprašyme, beje, yra įrašas apie socialinių mokslų doktorantūrą. Prieš tai - apie baigtas studijas Kūno kultūros akademijoje ir kuriam laikui po to praėjus, įgytus teisės mokslų bakalauro ir magistro diplomus Vilnius universitete.

A. Stankevičius yra dirbęs Seime ir Kauno savivaldybės įmonėje, buvo valstybinės įmonės Vidaus vandens kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojas teisiniais klausimais, pastaruoju metu - UAB "Morena" teisininkas.