"Noriu pasidžiaugti, kad daug žmonių matau. Diena graži, svarbi ir simboliška, ji šiemet skirta apsivalymui ne tik parkuose, bet ir miestuose, prie pat savęs, o tai badymas pirštu kiekvienam iš mūsų - galime tai daryti kasdien, tam nereikia specialių dienų, tiesiog apsivalyti, matyti šiukšles, o, svarbiausia, nemėtyti", - žurnalistams sakė Vilniuje Neries pakrantę tvarkanti prezidentė.

"Turiu mintyje ir simbolines šiukšles, ne tik tikrąsias, visame kame labai verta, ir ne tik kartą per metus, o kasdieną apsivalyti", - pridūrė D.Grybauskaitė.

Klausiama, ar ji skiria dėmesio savo kasdienės aplinkos tvarkymui, šalies vadovė patvirtino rūšiuojanti šiukšles.

Tuo metu siūlymą talkas padaryti privalomas ji vertino skeptiškai ir pabrėžė, jog laikas suprasti, kad aplinką susikuria patys žmonės.

"Žodis "priverstinai" man skamba nelabai priimtinai. Vis tik noriu, kad žmonės suprastų, kad tai jų šalis, jų gyvenamoji vieta. Aplinka priklauso nuo mūsų pačių, nemanyčiau, kad prievarta galima ką nors padaryti. Žmones kviesčiau gerbti save pačius, nes aplinka, kurią susikuriam, priklauso tik nuo mūsų pačių, per prievartą to nepasieksim", - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė aplinką tvarkė šalia Upės ir Maloniosios gatvių sankirtos, netoli Džocharo Dudajevo skvero.

Prie akcijos prisidėjo ir kiti politikai, visuomenės veikėjai. Finansų ministrė Ingrida Šimonytė šeštadienio rytą tvarkė kiemelį prie Finansų ministerijos.

Vilniaus meras Raimundas Alekna kartu su savivaldybės darbuotojais plušo Kalnų parke.

Premjeras Andrius Kubilius ketino tradiciškai tvarkyti Neries pakrantes Antakalnyje, tačiau dėl ligos akcijoje nedalyvavo.

"Premjeras aktyviai dalyvaudavo šioje prasmingoje akcijoje ir nuoširdžiai apgailestauja, kad negalės šiemet. Akcijos dalyviams jis linki sėkmės, jiems pavydėdamas", - BNS premjero sveikinimą "Darom 2011" dalyviams perdavė jo atstovas Virgis Valentinavičius.

Šeštadienio vakarą akcijos organizatoriai teigė, jog ji praėjo sėkmingai.

"Dabar akcijos koordinatoriai tik grįžta iš savo kuruojamų susirinkimo taškų, preliminariais duomenimis, akcija praėjo sėkmingai, nei incidentų, nei "įdomių" radinių, kiek kol kas žinoma, nebuvo", - BNS sakė informaciją apie akciją teikiantis "Darom 2011" atstovas Edmundas Pučkorius.

Jo teigimu, preliminarių duomenų, kiek akcija sutraukė dalyvių, kiek surinkta šiukšlių, kol kas dar nėra. "Kaip jau sakiau, koordinatoriai tik grįžta su duomenų lapais, pavargę, žmonės iš pradžių norės pailsėti, tad duomenis sisteminti pradėsime sekmadienį", - sakė E.Pučkorius.

Šeštadienį į akciją "Darom" susirinkę žmonės buvo raginami ne tik surinkti, bet ir rūšiuoti perdirbamas atliekas.

Šiemet akcijos organizatoriai ragino didžiausią dėmesį atkreipti ne į šiukšlėmis užterštas vietas miestuose, o į nelegalius užmiesčių sąvartynus.

Akcijos organizatoriai planuoja, kad iš visų šiukšlių išvežimo taškų atliekas pavyks išvežti per savaitę.

Akcija "Darom" pirmą kartą surengta 2008 metais Estijos savanorių. Tais pačiais metais Lietuvoje gamtos švarinimo akcijoje dalyvavo keli tūkstančiai savanorių. "Darom 2010" dalyvavo 100 tūkst. savanorių, kurie surinko daugiau kaip 12 tūkst. tonų šiukšlių.

Nuotraukomis iš akcijos su kitais GRYNAS.lt ir DELFI.lt skaitytojais galite pasidalinti jas atsiųsdami adresu grynas@grynas.lt.