„Vakar baigėsi vienas iš svarbių mūsų bendro partinio gyvenimo etapų – kandidatų į partijos pirmininkus kėlimas. Atidžiai stebėjau vykusias diskusijas, stengiausi išgirsti ir įsiklausyti į visas išsakomas nuomones ir, galiausiai nusprendžiau dalyvauti Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimuose“, - antradienį paskelbtame pareiškime teigia I. Degutienė.

Ji teigia, kad tokį apsisprendimą lėmė ne tik partiečių ir partijos struktūrų pozicija, bet ir noras leisti patiems partijos nariams apsispręsti dėl partijos vadovo demokratiškuose rinkimuose.

„Apsisprendimą dalyvauti TS-LKD pirmininko rinkimuose nulėmė ne tik partiečių, skyrių ir bendruomenių pareikšta pozicija, bet ir mano asmeninis įsitikinimas, kad rinkimai turi būti tikri ir partijos pirmininkas renkamas daugiau negu iš vienos kandidatūros, - teigia I. Degutienė. - Taip pat tikiuosi, kad mano kandidatavimas ne tik suteiks Jums realią galimybę rinktis, bet ir svariai prisidės prie partijos demokratėjimo, atvirumo, įsiklausymo į kitas nuomones bei pagyvins diskusijas apie mūsų tapatybę, puoselėjamas vertybes ir politinius pasirinkimus bei tokių pasirinkimų teisingumą“.

Partijos pirmininko pavaduotoja pabrėžia, kad net ir tapusi partijos pirmininke dės visas pastangas, kad Vyriausybė dirbtų stabiliai.

„Savo pasiūlymus, idėjas ir programą pristatysiu prasidėjus oficialiam kandidatavimo laikui, tačiau jau dabar noriu aiškiai pasakyti, kad kandidatuodama į partijos pirmininkus ar net ir išrinkus mane TS-LKD pirmininke dėsiu visas pastangas, kad Andrius Kubilius ir toliau vadovautų Vyriausybei“, - sako I. Degutienė.

Ji tikisi, kad toks sprendimas sustiprins partiją ir atvers jai naujas perspektyvas bei galimybes.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad mano kandidatavimas sustiprins Tėvynės sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus, atvers naujas perspektyvas ir galimybes, o taip pat dar labiau mus sutelks ir suvienys apie bendras mums visiems politines vertybes ir bendram darbui vardan tos Lietuvos“, - teigia I. Degutienė.

Šiuo metu I. Degutienė yra TS-LKD partijos pirmininko pavaduotoja ir Seimo pirmininkė.

Iš kovos traukiasi kiti kandidatai

DELFI primena, kad iš viso į TS-LKD pirmininkus buvo iškelti 7 kandidatai: dabartinis partijos vadovas Andrius Kubilius, Seimo vadovė I. Degutienė, parlamentaras V. Stundys, taip pat Seimo narys Kęstutis Masiulis, jo kolega Mantas Adomėnas, tautininkų flango atstovas Gintaras Songaila ir Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis.

V.Stundys ir K.Masiulis antradienį BNS sakė atsiimantys savo kandidatūras I.Degutienės naudai.

"Atsisakau tokios idėjos (kandidatuoti - BNS), nes Irena Degutienė sutiko. Aš buvau apsisprendęs nedalyvauti rinkimuose, jeigu I.Degutienė dalyvaus", - teigė K.Masiulis.

Iš rinkimų kovos antradienį pasitraukė ir M.Adomėnas. Partijos kolegoms išsiųstame laiške jis teigė, kad "šiuo mūsų partijai nelengvu ir sudėtingu metu, iškeliančiu neeilinius iššūkius ir reikalaujančiu ypatingos santarvės, partijai turi vadovauti žmogus, turintis išskirtinę patirtį ir autoritetą".

Be to, būtina užtikrinti pradėtų darbų tęstinumą ir "parodyti mūsų, kaip didžiausios Lietuvos politinės jėgos, susitelkimą, vieningumą ir ryžtą".

Kovoti dėl partijos vadovo posto buvo pasiryžęs parlamentaras G.Songaila, tačiau pirmadienio vakarą jo kandidatūrai nepritarė TS-LKD Priežiūros komitetas. Ar jam leisti dalyvauti pirmininko rinkimuose, galutinai spręs TS-LKD prezidiumas antradienio vakarą.

Kol kas apie savo sprendimą nepranešė N.Puteikis.

A.Kubilių parėmė dvigubai daugiau skyrių

A. Kubilių parėmė 36 partijos skyriai, taip pat Jaunimo bendruomenė, partijos Politikos komitetas ir Krikdemų bendrija.

I. Degutienę iškėlė 16 skyrių, Krikščionių demokratų bendrija, Politikos komitetas ir Tautininkų frakcija.

V. Stundžio kandidatūrą palaikė irgi Krikščionių demokratų bendrija ir 5 skyriai, K. Masiulį – 2 skyriai, M. Adomėną – 1 skyrius, N. Puteikį – 2 skyriai, G. Songailą – Tautininkų frakcija.

Tačiau TS-LKD Priežiūros komitetas nerekomendavo pirmininko rinkimuose dalyvauti N. Puteikiui ir G. Songailai. Ginčų pirmadienį kilo ir dėl rekomendacijų M. Adomėnui, kurį Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra pripažinusi pažeidus Seimo Statutą, tačiau vieno balso persvara nutarta šiam politikui jokių rekomendacijų neteikti.

Sutikimą dalyvauti pirmininko rinkimuose, DELFI žiniomis, jau išsakė A. Kubilius, G. Songaila ir N. Puteikis. Kandidatus į pirmininkus antradienį tvirtins partijos prezidiumas, kuris gali atsižvelgti į Priežiūros komiteto nuomonę.