Antradienį vakare vykusioje Vilniaus skyrių sueigos taryboje dabartinis sostinės meras Raimundas Alekna pateikė informaciją apie derybas su galimais koalicijos partneriais. Klausimas balsavimui neteiktas – tuo ypač pasipiktino Seimo narys ir partijos tautininkų frakcijos vadovas Gintaras Songaila.

„Sueigos nariai siūlė, kad būtų apsisprendžiama dėl to – ar pritaria, ar nepritaria sueigos taryba – bet pirmininkas Mantas Adomėnas atsisakė pateikti šitą klausimą balsavimui ir stabdė bet kokias diskusijas tuo klausimu motyvuodamas niekuo“, - pasakojo G. Songaila, pridūręs, kad toks pirmininko elgesys veikiausiai reiškia, jog koalicija Vilniuje ne sueigos tarybos reikalas.

Šeškinės skyriaus pirmininkas Vytautas Sadauskas teigia, jog sueigos tarybos pritarimas vis tiek bus būtinas, mat tokia yra susiformavusi tradicija, nors formaliai sueigos tarybos pritarimo nereikia. „Etika yra etika“, - reziumavo V. Sadauskas, aiškindamas, kam reikia ir sueigos tarybos pritarimo.

R. Alekna savo ruožtu sako, jog pritarimą deryboms gavo iš prezidiumo, esą tam prieš dvi savaites pritarė ir sueigos taryba, nors kiti tarybos nariai to nepatvirtina.

Bendrauti reikia ir su priešais?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Vilniaus skyriai galimos koalicijos su lenkais, rusais, „tvarkiečiais“ ir „darbiečiais“ atžvilgiu nusiteikę skirtingai. Iš kalbintų skyrių pirmininkų paaiškėjo, jog pritarimo minimos sudėties koalicijai tikrai nėra Justiniškių skyriuje, tačiau kiti politikai vingriai aiškino, kad nuomonės yra įvairialypės.

„Na kaip, vienareikšmiškai atsakyti negalima, visi tikrai nepritaria – yra įvairių nuomonių. Vieni yra emocijų pagauti, ypatingai, kai pas mus buvo susirinkimas iškart po rinkimų“, - pasakojo Antakalnio skyriaus pirmininkė Birutė Galinienė, pridūrusi būtinybę su žmonėmis kalbėti, juos įtikinėti. Pašnekovė teigia, jog pati asmeniškai yra nusiteikusi teigiamai koalicijai su lenkais ir kitomis partijomis atžvilgiu, nes į procesą žvelgia „kaip politikė“.

„Galų gale lenkai yra mūsų gyventojai, jų niekur neišsiųsi – nei į Mėnulį, nei niekur. Jie yra, buvo ir bus“, - aiškino B. Galinienė.

Grigiškių skyriaus pirmininkas Juozas Stanėnas teigė, kad jo vadovaujamame skyriuje pritarimas koalicijai su Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir kitomis partijomis „iš principo gal yra“.

Naujosios Vilnios skyriaus vadovas Algimantas Vaitkus sakė, jog jo skyrius į situaciją reaguoja normaliai, o G. Songailos pozicija, pasak pašnekovo, yra keista: „Mes lyg tai manome, kad visos koalicijos galimos ir bendrauti reikia su visais“.

„Jo pozicija tokia įdomi – užsisklęsti kampe ir stovėti, nesišnekėti, nebendrauti su kitais. Vis tiek reikia kalbėtis, reikia bendrauti, net ir su priešu reikia bendrauti“, - pridūrė A. Vaitkus.

Žirmūnų skyriaus pirmininkas Valentinas Morkūnas teigė tikslios savo skyriaus pozicijos dar nežinąs, Senamiesčio skyriaus vadovė Agneta Ladek sakė, jog skyrius nutarė „nesurišti derybininkams rankų“, o Naujamiesčio skyriaus vadovas Alfonsas Vaškevičius aiškino tikslios skyriaus pozicijos išreikšti negalįs, mat šiuo metu vieningos nuomonės nėra – ji gali būti suformuota kiek vėliau.

Savo ruožtu Šeškinės skyriaus pirmininkas V. Sadauskas teigė, jog jo skyriuje „situacija kontraversiška, kaip ir kituose skyriuose“. Jo teigimu, klausimas buvo svarstytas ir prieš dvi savaites, bet liko atviras, mat nebuvo nieko nuspręsta. Pasak V. Sadausko, problema ta, kad partijos vadovai neatskleidžia, kokių vykdomosios valdžios svertų konservatoriai gali tikėtis Vilniuje, nors sakė suprantąs, kad derybos yra neviešas procesas.

Pasipiktino, kad parašus gali tekti raityti partijų pirmininkams

G. Songaila, kuris pats nėra sueigos tarybos narys, taip pat pasipiktino R. Aleknos pateikta informacija, jog galimi koalicijos partneriai paprašė, kad sutartį, jei ji bus pasirašoma, patvirtintų partijų pirmininkai.

„R. Alekna informavo, kad potencialūs partneriai paprašė, kad koalicijos sutartį pasirašytų partijų pirmininkai – tai yra Andrius Kubilius, Valdemaras Tomaševskis, Viktoras Uspaskichas ir Rolandas Paksas. Kaip informavo R. Alekna, jis paklausė, ar A. Kubilius sutiks tą padaryti ir A. Kubilius pasakė, kad nemato jokios problemos ir sutiks. Mano vaizduotę paveikė šita informacija. Tai kas prisiims atsakomybę? Išeina, kad A. Kubilius“, - šiurpo parlamentaras.

Tuo metu pats R. Alekna sako nematąs nieko tragiško, kad sutartį pasirašytų partijų pirmininkai. Paklaustas, ar neironiška, jog A. Kubilius sutinka pasirašyti sutartį su nušalintuoju prezidentu bei „tvarkiečių“ lyderiu R. Paksu, taip pat su už apgaulingos partijos buhalterijos tvarkymą kaltinamu Darbo partijos pirmininku Viktoru Uspaskichu, meras atsakė klausimu: „O kas čia tokio ironiško?“

R. Alekna taip pat pripažino, kad nėra tikras, ar galima koalicijos sutartis bus tikrai pasirašyta, nes derybos nėra baigtos, be to, jis negalįs garantuoti už kitas partijas.

DELFI primena, kad savivaldos rinkimai Vilniuje 12 mandatų lėmė Artūro Zuoko koalicijai, 11 — Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso blokui, 10 – konservatoriams, 8 – Darbo partijai, 5 – socialdemokratams ir 5 – „tvarkiečiams“.