„Įvertindami visą šitą politinį foną, kad nėra politinio sutarimo Lietuvoje dėl tolimesnio „Lietuvos geležinkelių“ restruktūrizavimo, mes sustabdėme bet kokius veiksmus“, - interviu TV3 laidai „Savaitės komentarai“ sakė E. Masiulis.

Anksčiau abejones dėl vykdomos pertvarkos yra išsakiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurios nuomone, šiuo atveju planuojamas reformas bandoma pridengi Europos Sąjungos direktyvomis, nors iš tiesų tai reiškia tik pradedamą privatizavimo procesą.

„Reformos yra gerai, jeigu jos yra geros. Reformos yra gerai, jeigu jos atneša naudą ekonomikai ir kiekvienam mūsų piliečiui, bet kai reformas norima pridengti neva Europos Sąjungos direktyvų reikalavimais ir kai ši reforma veda didesne dalimi į privatizavimo proceso parengimą, manau, ji iš tiesų yra klaidinanti. Tokia reforma nėra privaloma pagal Europos Sąjungos direktyvas ir tame aš matau didesne dalimi šio sektoriaus paruošimą privatizavimui. Todėl nepalaikysiu“, - yra teigusi prezidentė.

- Jūsų vadovaujamos ministerijos kuruojamų „Lietuvos geležinkelių“ restruktūrizacija sukėlė daug įtarimų prezidentei. Ji įtaria, kad įmonė restruktūrizuojama tam, kad būtų privatizuojama.

- Na, aš tik noriu pasakyti, kad dar 2004 m. tuometinių socialdemokratų buvo priimtas įstatymas, kuris įpareigojo Vyriausybę vykdyti veiksmus, kad būtų atskirtos įmonės. Ir sudarydami šios Vyriausybės programą 2008 m. mes įsirašėme tą nuostatą, kad būtų užtikrintas tęstinumas ir iki galo įgyvendintos Europos Sąjungos direktyvos.

- Bet prezidentė sako, kad Europos Sąjungos direktyvos nereikalauja to, ką jūs darote...

- Na, aš noriu pasakyti, kad įvertindami visą šitą politinį foną, kad nėra politinio sutarimo Lietuvoje dėl tolimesnio „Lietuvos geležinkelių“ restruktūrizavimo, mes sustabdėme bet kokius veiksmus.

- Taip, bet buvo įtarimų... Žinote, politikoje gandai nuo praktikos realiai nesiskiria – pasklinda gandai, o paskui pasirodo, kad tai buvo tiesa. Buvo įtarimų, kad įmonė restruktūrizuojama, nes ruošiama privatizacijai, o vienas iš tų potencialių privatizuotojų yra koncernas „MG Baltic“?

- Tai yra absoliuti netiesa. Aš noriu pasakyti, kad šiuo metu galiojantys įstatymai numato, kad „Lietuvos geležinkeliai“ yra valstybinė akcinė bendrovė. Susisiekimo ministras negali imti ir nuspręsti – privatizuoti įmonę ar ne.

- Su „MG Baltic“ koncernu jūsų partija yra siejama labai glaudžiai. Tiesą pasakius, turbūt yra ir pagrindo. Ar jūs galite pasakyti, kokia suma per 2010-uosius metus ir per savivaldos rinkimus jus parėmė „MG Baltic“ įmonės – tai yra koncernas ir su juo susijusios įmonės?

- Kalbant apie faktus aš noriu pasakyti, kad mūsų rinkiminę kampaniją ir mūsų partiją iš tikrųjų remia įvairūs juridiniai asmenys, tame tarpe yra ir koncernui „MG Baltic“ priklausančių įmonių. Bet sakyti, kad mes esame „MG Baltic“ partija, mano galva, yra netiesa ir aš būčiau pasiruošęs bylinėtis bet kuriame teisme.

- Aš suprantu, kad verslas remia partijas, mes dar pakalbėsime apie tai...

- Dėl sumos aš tikrai nežinau, yra ataskaitos, kurios teikiamos kas ketvirtį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), o tuos finansus tvarko atsakingi partijos pareigūnai. Bet visa informacija yra vieša ir pateikta internete.

- Mūsų skaičiavimais, tai yra mažiausiai 200 tūkst. Lt per skirtingas įmones?

- Na, reikėtų pasižiūrėti ir kitas partijas, pasižiūrėti, ar „MG Baltic“ kompanija neremia kitų partijų. Aš seku situaciją, žiūriu, domiuosi visa vieša informacija, kuri patalpinama VRK puslapyje, ir matau, kad paramą gauna ir kitos partijos.

- Kodėl aš taip klausiu. Yra įmonė „Tamro“, kuri parėmė jūsų partiją praėjusiais metais per savo ir kitas farmacines įmones virš 150 tūkst. Lt, gal ir daugiau, jei tai daroma per smulkesnes įmones. Farmacininkai neslepia, kad rėmė liberalias partija, tarp jų ir jūsų, dėl to, kad kovotumėte prieš antkainių reguliavimą ir vaistų kainų reguliavimą. Dabar aš norėjau paklausti, jeigu „MG Baltic“ koncernas remia virš 200 tūkst. Lt, tai jie taip pat kelia kokius nors uždavinius jums, jūsų partijai ir kitoms partijoms. Tai kokie tie tikslai?

- Aš noriu pasakyti, kad mes, liberalai, visada pasisakome už didesnių galimybių ir geresnių sąlygų sudarymą verslui. Čia nėra jokios paslapties. Mes tą įsipareigojame daryti kiekvienoje rinkiminėje programoje, bet išimtinai visiems, o ne kažkokioms atskiroms grupėms.

Kalbant apie farmacininkus, mes tikrai neturime kažkokių konkrečių instrumentų. Sveikatos apsaugos ministras yra ne mūsų (ministras Raimondas Šukys yra liberalcentristas – DELFI) ir šiuo atveju padaryti sprendimus, kurie darytų įtaką vienos kompanijos būviui palyginus su kitomis kompanijomis, tai tiesiog nėra tokių galimybių. Mano galva, tai yra mitas, kuris sklando jau daug metų – esą politikai už konkrečius sandorius yra remiami.

- Vis tiek negaliu patikėti, kad verslo įmonės – ar didesnės, ar mažesnės – paaukojusios po kelis šimtus tūkstančių per metus niekada nenori su jumis susitikti, pasikalbėti, išsakyti savo problemų ir priminti, kad žinote, mes jums davėme tiek ir tiek pinigų? Kiek kartų, pavyzdžiui, esate susitikęs su „MG Baltic“ koncerno atstovais?

- Aš tikrai nežinau, aš neskaičiuoju...

- Tiek daug kartų, kad net nebeskaičiuojate?

- Aš noriu pasakyti, kad tikrai, matyt, esu susitikęs, bet aš su daug kuo esu susitikęs, taip pat ir kitų koncernų vadovais. Tiesiog darbas įpareigoja susitikti, nes būna renginiai, diskusijos, kuriose dalyvaujama bendrai. Tačiau tikrai noriu pasakyti, kad jokių prašymų, priminimų, kad mes jus rėmėme ir dabar jūs mums čia kažką padarykite, mes nesame tokių dalykų gavę.

- Gerai, bet įmetęs į Liberalų sąjūdžio sąskaitą 200 tūkst. Lt per įvairias įmones, net ne tiesiogiai, iš skirtingų įmonių, kaip kad numato įstatymas, bet tokiu būdu ir pėdos pasimeta smėlyje.. Ar neįgyja teisės paskambinti ministrui?

- Paskambinti ministrui gali visi ir reikia baigti šitoje valstybėje su kažkokiais perdėtais įtarimais arba kai mes pradedame bijoti šešėlio. Aš manau, kad yra visiškai normalu, jei ateina verslas su kažkokiomis iniciatyvomis. Tu, kaip pareigūnas, prisiimi atsakomybę, tu neturi teisės spręsti palankiai vienos kurios grupės atžvilgiu, bet jeigu tu darai sprendimus remdamasis bendra valstybine logika ir kuri palankesnes sąlygas visam Lietuvoje veikiančiam verslui, tai šiuo atveju aš nematau čia jokio nusikaltimo.

O kaip tu gali sužinoti tas bendras verslo problemas nebendraudamas? Aš bendravau su verslu, bendrauju ir bendrausiu, nes mane tai daryti įpareigoja ir einamos pareigos.