Antikorupcijos komisija trečiadienį svarstė Prezidentūros parengtas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas. Jose, be kita ko, siūloma atsisakyti Viešųjų pirkimų tarnybos pavaldumo Ūkio ministerijai. Pagal prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymą, tai turėtų būti valstybės įstaiga, kurios direktorių penkeriems metams finansų ministro teikimu skirtų ir atleistų premjeras.

Dalies Seimo Antikorupcijos komisijos narių nuomone, tai iki galo neužtikrintų įstaigos nepriklausomumo.

"Mes gi turime praktikos, kada jau priklausė Vyriausybei ir kai priklauso ministerijai. Matome, kad ministerija nesusitvarkė, ir tikrai tai buvo vienas iš blogiausių variantų. Vyriausybei irgi, galvočiau, nėra geriausias variantas. Pakeliame kartelę, bet iš tiesų paliekame tą pačią praktiškai tvarką", - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė jos pirmininkas Kęstas Komskis.

Anot jo, beveik visos jėgos struktūros Lietuvoje yra pavaldžios prezidentei, todėl ir šis svarbus sektorius - viešųjų pirkimų priežiūra - turėtų būti tose pačiose rankose.

"Būtų vienos institucijos atsakomybė, nebūtų išsklaidyta atsakomybė, kaip yra dabar", - tvirtino K.Komskis.

Komisijos posėdyje dalyvavusi prezidentės patarėja teisės klausimais Rūta Kaziliūnaitė teigė, kad toks variantas - svarstytinas.

"Seimas, kaip ir Vyriausybė, yra kolegiali institucija, sprendimai priimami balsų dauguma, tai, be abejo, mažina asmeninių asmeninių interesų atstovavimo riziką. Dėl to tai nėra atmestinas variantas", - teigė ji.

Be to, patarėja pabrėžė, kad įstatymo pakeitimai, jeigu bus priimti, nebus taikomi dabartiniam VPT vadovui Žydrūnui Plytnikui.

Antikorupcijos nariai taip pat mano, kad reikėtų atsisakyti reikalavimo, jog VPT vadovu galėtų būti skiriamas tik aukštąjį universitetinį teisininko arba ekonomisto išsilavinimą turintis asmuo.

"Užtektų, kad būtų aukštasis universitetinis išsilavinimas. Ir nekelti specialių reikalavimų, kad tai būtų teisininkas ar ekonomistas. Gerai vadovauti gali ir inžinierius. Dabar į ūkio ministrus siūlo net psichologą. Tegu būna didesnė pasirinkimo laisvė", - sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, Viešųjų pirkimų tarnybos direktorių skiria ir atleidžia ūkio ministras.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Viešųjų pirkimų įstatymo pataisų projektui, kuriame be minėtų pakeitimų dar siūloma viešai skelbti apie visus viešuosius pirkimus, o prieš vykdant viešuosius pirkimus neskelbiamų derybų ar vidaus sandorių būdu, apie juos privalomai informuoti Viešųjų pirkimų tarnybą. Juos būtų gali vykdyti tik gavus šios tarnybos sutikimą.

Viešiesiems pirkimams kasmet valstybė išleidžia apie 10-11 mlrd. litų.