Konservatoriams planuoti tokios koalicijos netrukdo nė tai, kad galimi partneriai savo gretose turės buvusį KBG inžinierių bei atstovę, pelniusią ne vieną Rusijos valstybės institucijų apdovanojimą.

„Kai žinai, su kuo bendradarbiauji, rizika sumažėja. Kai žmonės būna daugiau užsislaptinę, nuslėpę savo praeitį, tada yra tam tikra rizika, kad žmogus nėra visiškai laisvas ir jis gali veikti pagal tam tikrus užsakymus. Ir būtų liūdniausia, jeigu užsakymai ateitų iš kitos šalies. Bet šiuo atveju, mes žinome, kas jie per asmenys. Labai gaila, bet, deja, tokia yra realybė“, - DELFI teigė dabartinis Vilniaus meras bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąrašo lyderis Raimundas Alekna.

Primenama, kad po rinkimų paaiškėjo, jog į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą su Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ kandidatų sąrašu pateko buvęs KGB inžinierius Viktoras Balakinas ir ne vieną Rusijos valstybės institucijos apdovanojimą pelniusi Slavų gailestingumo fondo pirmininkė Olga Gorškova.

„Aišku, tokiu atveju visus siūlymus, projektus ar pareiškimus visuomet reiks įvertinti atsargiau, kaip kad praeitoje taryboje buvo su „Fronto“ atstovais, kai matai, jog kažkas vyksta ne visiškai lojaliai dabartinei valstybei – Lietuvai, o tempiasi kažkoks šleifas iš sovietmečio. Tai tada iš tikro yra skaudu, bet gyvenimas parodys. Taip sakant, žmogų visada pažįstame iš jo darbų. Aš tikrai nenoriu kaip nors menkinti iš anksto arba kaip nors priešiškai nusistatyti. Mano pozicija yra tokia – Lietuvoje buvo žmonių, kurie bendradarbiavo, kolaboravo, bet jie yra tarp mūsų, reikia gyventi su tais, žmonėmis, kokie Lietuvoje yra“, - klausiamas, kaip TS-LKD galės bendradarbiauti su lenkų ir rusų bloku, atsakė R. Alekna.

DELFI primena, kad konservatoriai-krikdemai garsėja kaip politinė jėga, nepakančiausiai vertinanti asmenis, kolaboravusius su sovietine sistema.

Pasak dabartinio Vilniaus mero R. Aleknos, pastaruoju metu konservatoriai mąsto apie galimybę bendradarbiauti su lenkais ir rusais bei galbūt „Tvarka ir teisingumu“. Maža to, pasak R. Aleknos, ketinimų protokolą su A. Zuoko puse lyg ir pasirašę „darbiečiai“ dėl bendradarbiavimo sukirto su išlygomis – neva jeigu A.Zuokas nesuformuos daugumos, tai „darbiečiai“ bendradarbiaus su konservatoriais.

„Jeigu lenkų ir rusų koalicija jungiasi prie mūsų, jeigu jungiasi ir jeigu jungiasi „Tvarka ir teisingumas“, tai, akivaizdu, kad kita pusė niekaip nesuformuos tos daugumos, nebent įprastu stiliumi bus bandoma persivilioti po vieną“, - svarstė R. Alekna.

Konservatorius sakė nesąs tikras nei dėl „tvarkiečių“, nei dėl lenkų ir rusų apsisprendimo, tačiau, jo nuomone, „Tvarka ir teisingumas“ nedreifuoja tarp A. Zuoko ir konservatorių.

„Jeigu jie man pasakė, kad jie tarsi apsisprendė, jog juos tenkina, kad mes ateiname į tokią sudėtį (konservatoriai, lenkų ir rusų blokas bei „tvarkiečiai“ - DELFI) ir siekiame padaryti tuos darbus, tai aš įsivaizduoju, kad jiems tai priimtina“, - kalbėjo konservatorių lyderis Vilniuje.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas Gediminas Rudžionis savo ruožtu nesutiko DELFI nei patvirtinti, nei paneigti, kad „tvarkiečiai“ būtų apsisprendę bendradarbiauti arba su konservatoriais, arba su A. Zuoku.

„Mes turime savo programines nuostatas ir jomis vadovaudamiesi dirbame“, - aiškino G. Rudžionis, pridurdamas, kad bendradarbiaus su ta politine jėga, kuri labiau „atitiks vilniečių interesus“.