Pradžią šventei davęs Vilniaus meras Raimundas Alekna miestiečiams linkėjo puikios šventės, o prekeiviams – gero uždarbio. Žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius žmonėms patarė nusikalti daug pinigų ir patuštinti pinigines.

R. Alekna ir K. Starkevičius pakviesti nusikalti Kaziuko pinigų patys.

Mostas kūju – ir valdžios vyrai savo rankose jau laikė monetas.

Nuo Seimo rūmų iki Tymo turgaus daugiau nei 4 kilometrus nutįsusioje Kaziuko mugėje amatininkai siūlo įsigyti, ką savo rankomis sukūrė ilgais žiemos vakarais. Tiesa, mugėje netrūksta ir masinių kičo dirbinių, kurių tėvynė, tikėtina, visai ne Lietuva.

Kaziuko mugėje vietos atsirado „kermošiniams“ saldainiams, patalynei, kilimams, kitiems su Kaziuko muge nesiejamiems gaminiams.

Oras šventei kol kas palankus, tad Gedimino prospektas jau užtvindytas vilniečių ir miesto svečių. Neaišku, ar mugėje apsilankys šalies vadovai. Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį mugėje žada nesilankyti, o ar čia užsuks savaitgalį, Prezidentūra neatskleidžia.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė planuotą išvyką į mugę atšaukė dėl pasikeitusios darbotvarkės, o premjeras Andrius Kubilius penktadienį su darbo vizitu vieši Suomijoje.

Ispanui – galvosūkis, kas vyksta

Gedimino prospekte DELFI sutiktas ispanas Viktoras prisipažino nelabai suprantantis, kas vyksta. „Nežinau, kokia čia proga, anksčiau tik sekmadieniais tokius turgus matydavau. Smagu apžiūrėti siūlomas prekes, nesu tikras, bet manau, kad tai tipiški lietuviški produktai“, - kalbėjo Viktoras.

Pasak jo, panašios mugės, kuriose siūloma įvairių prekių, maisto produktų, vyksta Ispanijoje. Pagal mainų programą Mykolo Romerio universitete studijuojantis jaunuolis dar nežinojo, ar kažką Kaziuko mugėje įsigis.

DELFI kalbinti tradicinių riestainių pardavėjai teigė esantys patenkinti prekyba. Už vėrinį „barankų“ prašoma 4-5 Lt. Tuo metu brangesnės prekės urmu nešluojamos – dalis pirkėjų tikisi, kad gaminiai bus pigesni paskutinę mugės dieną.

Kaziuko mugė kilusi iš šventojo karalaičio Kazimiero gerbimo procesijų, rengiamų nuo 1604 metų. Šįmet ji rengiama 407-ąjį kartą. Pirmoji pavasario šventė šurmuliuos iki sekmadienio vakaro.