„Pažymoje išdėstytoje medžiagoje nematau jokio spaudimo, tik kietas darbines diskusijas labai svarbiu klausimu. Ministro Gedimino Kazlausko atstovo Tomo Beržinsko paaiškinimas yra tikslus darbinės situacijos apibūdinimas“, - penktadienį išplatintame pranešime teigia A. Kubilius.

Primenama, kad valdančioji koalicija Seime turi trapią daugumą, tad koalicijos partnerės Tautos prisikėlimo partijos parama šiuo metu konservatoriams-krikdemams yra būtina.

DELFI primena, kad ketvirtadienį buvo paviešinta vadinamoji ūkio ministro D. Kreivio „pažyma“, kurioje, be kitų atvejų, pasakojama, kad Viešųjų pirkimų tarnybai patikrinus Aplinkos ministerijai pavaldžios Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros paskelbto konkurso viešąjį pirkimą, buvo nustatyta esminių pažeidimų.

Esą iškart po to Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas ir šios tarnybos Kontrolės skyriaus vedėja buvo iškviesti į Aplinkos ministeriją, po savaitės dėl šio klausimo atvyko Aplinkos ministerijos atstovas, 2010 m. lapkritį Vyriausybės kanceliarijoje inicijuotas dar vienas susitikimas, dar vėliau Ž. Plytnikui kelis kartus skambino G. Kazlausko patarėjas.

Šis atvejis buvo minimas tarp kitų, kur esą ministrą ir Viešųjų pirkimų tarnybos vadovą spaudė socialdemokratai bei statybos įmonė „Panevėžio statybos trestas“.

A. Kubilius išplatintame pranešime teigia, kad aprašyti situaciją dėl daugiabučių namų renovacijos viešinimo konkurso ministro paprašė jis pats.

„Kadangi spaudoje vis pasirodydavo gandų, kad dėl daugiabučių renovacijos viešinimo konkurso tariamai buvo kažkoks spaudimas, ministras pirmininkas A. Kubilius paprašė ūkio ministro D. Kreivio, kad jis savo pažymoje aprašytų ir jam žinomą situaciją, susijusią su daugiabučių viešinimo konkursais“, - rašoma A. Kubiliaus pranešime.

„Mes suvokėme, kad viešinimo programa yra būtina renovacijos programos sėkmės sąlyga. Praėjusiais metais ne vieną kartą „spaudžiau“ ministrą G. Kazlauską, klausdamas, kodėl niekaip nepradedama įgyvendinti viešinimo programa. Pats važiavau apžiūrėti, kaip vyksta daugiabučių renovavimo procesai, kad būtų bent kiek viešinimo“, - cituojamas premjeras.

Tačiau premjeras nepaaiškina, kodėl jis paprašė ministro šią situaciją aprašyti tarp kitų spaudimo D. Kreiviui ir Ž. Plytnikui atvejų, nes tokiu atveju susidaro įspūdis, kad ūkio ministrą bei Viešųjų pirkimų tarnybos vadovą spaudė ir koalicijos partnerė Tautos prisikėlimo partija.

DELFI primena, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi nepasitikėjimą ūkio ministru D. Kreiviu. Anot šalies vadovės, nėra gerai, kai ministras sėdi ant dviejų kėdžių. Taip ji įvertino faktą, jog prieš tapdamas ministru D. Kreivys savo įmonę perdavė motinos globai.

Skandalas kilo, kai spauda paskelbė, kad D. Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdoma bendrovė Specializuota komplektavimo valdyba (SKV) ir bendrovės „Dalsta" bei ir „Bikusta" gavo maždaug 6 mln. Lt Europos Sąjungos lėšų.

Teigiama, kad pernai rugsėjį ūkio ministras pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtinta Europos Sąjungos parama dviem projektams, kurių konkursus laimėjo minėtos bendrovės - Karoliniškių gimnazijos renovacijai skirta daugiau kaip 2,34 mln. Lt, o „Ąžuolyno" mokyklai - 3,64 mln. Lt.