Ketvirtadienį piketą prie šilumą miestui tiekiančios bendrovės „Vilniaus energija“ valdybos nario Andriaus Janukonio namų rengia leidimo mitinguoti negavęs Socialistinis liaudies frontas (SLF). Anksčiau SLF protestavo prie Vytauto Lansbergio namų, prie kurių yra ir šio europarlamentaro biuras.

„Tai yra absoliutus konstitucinių vertybių nesilaikymas. Negalima taip daryti ir viskas. Kiekvienas žmogus turi teisę turėti savo asmeninę erdvę, nesvarbu, ar jis kažkam patinka, ar nepatinka. Turi turėti būsto neliečiamybę ir visus kitus dalykus“, - DELFI sakė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius.

Tuo tarpu Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius nėra toks kategoriškas, jis sako, kad sunku vienareikšmiškai įvertinti protesto akcijas prie privataus asmens namų.

Pasak jo, Lietuvoje veikia liberali susirinkimų teisė, kurios nedera varžyti, tačiau susirinkimą organizuojantys asmenys turėtų įvertinti būtinybę artėti prie asmens, į kurį nutaikyta kritika, privataus gyvenimo ribos.

Anot H.Mickevičiaus, jeigu tikslas yra iškelti į viešumą didelei grupei žmonių svarbią problemą, tuomet šios teisės ribojimas siaurėja. Tačiau jei susirenkama tik pasakyti, koks blogas yra konkretus asmuo, tuomet teisė riboti tokį susirinkimą yra daug didesnė.

„Taip pat svarbi forma. Viena, jei žmonės tiesiog pastovi su kažkokiais plakatais, kas kita jei žmonių susirenka daug, jie mitinguoja, garsiai kalba, trukdo ne tik tam asmeniui ir jo šeimai, bet ir kaimynams. Jei žmonių grupė susirenka prie namų ir tyliai pastovi, tuomet būtų sudėtinga apkaltinti juos trukdymu privatumui, vaikų trikdymu ir pan.“, - svarstė jis.

Konkrečiu minėtu atveju - A. Janukonis yra Vilniaus gyventojams reikšminga figūra, nes vadovauja įmonei, kuri valdo šilumos ūkį, o tai yra aktualu daugeliui miesto gyventojų. Tačiau kodėl nuspręsta piketuoti prie asmens namų, o ne, pavyzdžiui, įmonės.

„Gal yra racionalus atsakymas – gal negalima prieiti prie biuro, namas be langų ar pan. Jei nėra kitos galimybės, kad tas žmogus juos pamatys ir išgirs, tuomet belieka eiti prie namų“, - sakė H. Mickevičius.

Visiems žinoma, kad prie „Vilniaus energijos“ ir A.Janukonio biuro pastato patekti nėra sudėtinga, tačiau pasak SLF lyderio Algirdo Paleckio, tai jau išbandytos protesto formos.

„Akcijos, kurios pernai buvo darytos prie „Rubicon“ įmonių įvairiuose Vilniaus mikrorajonuose, rezultatų nedavė. Todėl norime parodyti oligarchams, kad liaudies kantrybė turi ribas. Jie patys turi pamatyti, kad tai nėra statistiniai vienetai, o gyvi žmonės, kurie skursta dėl jų veiksmų. Tegul jie mato savo vykdomų veiksmų pasekmes po savo langais. Dar ir dar kartą tegul Janukonis ir visi kiti Lietuvos janukoniai, tiek ir visa visuomenė susimąsto. Gerai būtų, jei padarius mitingą prie įmonės, kažkas pasikeistų, bet nepasikeitė, todėl mes taip ir darome“, - DELFI sakė jis.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovas H. Mickevičius yra kritiškas, kalbėdamas apie kitus atvejus, kai žiniasklaidos veiksmai kelia abejonių - kai kurios televizijos laidos leidžia sau filmuoti privačias asmenų erdves, parodant jų gyvenamas vietas, kartais atskleidžiant ir adresus.

Pasak H.Mickevičiaus, Lietuvos žiniasklaidoje, ypač televizijoje, tokių atvejų yra per daug, o konfliktas tarp žodžio laisvės ir teisės į privataus gyvenimo gerbimą – aštrus.

„Teisė į privataus gyvenimo gerbimą dažnai turėtų nugalėti, tačiau, kita vertus, reikia žiūrėti į konkrečias aplinkybes. Reikia ieškoti balanso“, - sakė jis.