Be slovako Vladimiro Mečiaro, šiuose rašiniuose bene dažniausiai minimos lenko Andrzejaus Lepperio (Andžejaus Leperio) ir lietuvio Rolando Pakso pavardės.

Po R. Pakso apkaltos įtakingas lenkų apžvalgininkas, savaitraščio "Polityka" komentatorius Marekas Ostrowskis (Marekas Ostrovskis) rašė, jog R. Paksas yra iš esmės lietuviškas A. Lepperis, tik "kitoje vystymosi stadijoje". Tokie politikai remiasi labiausiai nuskurdusiais ir įpykusiais rinkėjais, atstumtaisiais. "Jie yra vadovėliniai pavyzdžiai pavojingų politikų, apsisupusių turtingais ir korumpuotais žmonėmis, turinčiais keisčiausių ryšių, įtariamų sąsajomis su organizuotais nusikaltėliais (R. Pakso atveju - su įtartinu rusų mafijozu).

Šis politikų tipas naudoja agresyvią politinę retoriką, stumiančią visuomenę į kovą tarp "jų" ir "mūsų", - rašo M. Ostrowskis, - nepaisydami savo turto, jie kritikuoja konkurentų valdžios gyvenimo būdą, kaltina juos grobimu ir piktadarybėmis. Atstumtiesiems jie sako: žiūrėkit, dėl to jūs esate vargšai, bet aš jus praturtinsiu, jei iškelsite mane į valdžią. Šie politikai kalba liaudiška, grubia, net vulgaria kalba. Jie nesišalina žinomų antisemitų ir ksenofobų - išoriškai nuo jų atsiriboja, bet šie dalyvauja jų susitikimuose ir priemonėse".

Prahoje leidžiamas interneto žurnalas "Transitions Online" išsamiau nagrinėja A. Lepperio fenomeną. Leidinys pastebi, kad jis nuėjo ilgą kelią nuo paprasčiausio kaimo mulkio iki pretendento į valdžią. A. Lepperio judėjimo aukštyn nesustabdė nesenas nusišnekėjimas apie Hitlerį, kuris esą "turėjo gerą programą, kol nenusuko į fašizmą".

A. Lepperio vadovauja partijai "Samoobrona" ("Savigyna"), kurią britų žurnalas "Economist" vadina bulves svaidančių valstiečių sąjūdžiu. Partijos interneto tinklalapyje puikuojasi popiežiaus Jono Pauliaus II citata: "Nepriimtina manyti, jog kapitalizmas yra vienintelis sprendimas po komunizmo žlugimo".

A. Lepperis reikalauja, kad pasitrauktų Lenkijos banko valdytojas, "šoko terapijos" reformų architektas. "Transitions Online" rašo, kad A. Lepperis žada mokėti 225 JAV dolerių (650 litų) "socialinę algą" negalintiems tiek uždirbti ir bedarbiams. Pasak dienraščio "Gazeta Wyborcza" korespondento, tokio sprendimo padariniai būtų katastrofiški: žmonės būtų skatinami mesti darbą, o bedarbiams nebūtų reikalo jo ieškoti. "Transitions Online" primena, kad minimalus atlyginimas Lenkijoje yra 200 JAV dolerių (578 litai), pajamų vidurkis: 550 JAV dolerių (1590 litų).

A. Lepperio iškilimą sąlygoja ne tik gyventojų skurdas, bet ir Lenkijos politinio elito krizė, rašo "Transitions Online". Rinkimuose dalyvauja mažai rinkėjų, tarp lenkų paplitusi nepagarba politikams ir konstitucinėms institucijoms. "Samoobrona" lyderis aiškina, kad jo partija niekada nebuvo valdžioje ir todėl nėra korumpuota. Pagrindinę varžovę visuomenės nuomonės apklausose - dešiniąją partiją Pilietinė platforma - A. Lepperis išvadino "vagimis".

Savaitraščio "Polityka" apžvalgininkas M. Ostrowskis tvirtina, esą egzistuoja lenkų-lietuvių "lyginamųjų studijų mokykla", įrodinėjanti, kad labai nesunku palyginti Abiejų Tautų Respublikos dviejų dalių istoriją. "Taip išeina, kad pagal parlamento rinkimus viskas, kas vyksta Lietuvoje, visada dvejais metais lenkia rinkimus Lenkijoje, - rašo M. Ostrowskis, - jie į dešinę - mes į dešinę; jie į kairę - mes į kairę. Dabar šiek tiek kitaip - gal kažkoks prezidentinis laiko poslinkis, bet lietuviško A. Lepperio atvejį turime imti į širdį, atidžiai nagrinėti ir daryti išvadas".