Nerimą kelia automobilių vagystės

2010 metais Kauno apskrities policijos pareigūnai užregistravo 115 915 pranešimų (vidutiniškai 317 per parą) apie teisės aktų pažeidimus.

2005 metais užregistruota beveik 800 nusikaltimų viešose vietose. Pernai šis rodiklis nesiekė 500.

Taip pat tolygiai mažėja avarijose žuvusiųjų skaičius, o neblaivūs vairuotojai padarė 40 proc. mažiau avarijų. Pernai Kauno policijos pareigūnai surengė 429 avaringumą mažinančias akcijas.

2010 metais Kauno apskrityje užregistruota 640 sunkių ir labai sunkių nusikaltimų. Tai yra 174-iais analogiškais nusikaltimais mažiau nei 2009 metais. Lyginant tuos pačius laikotarpius 15 proc. sumažėjo ir nužudymų skaičius. Pernai Kauno apskrityje buvo nužudytas 51 žmogus. Beje, visus nužudymus 2010 metais pavyko ištirti.

Policijos pareigūnai ištyrė 89,5 proc. sunkių ir labai sunkių nusikaltimų. Tačiau kone kas antras plėšimas (ištirta 50,6 proc.) liko neištirtas. Vertinant visą statistiką policijos pareigūnai atskleidė 46,5 proc. nusikaltimų.

„Visų pareigūnų pasiektą rezultatą vertinu teigiamai. Žinoma, galbūt ne viską pavyko atlikti taip, kaip norėjosi - augo vagysčių bei automobilių vagysčių skaičius – bet bendrą rezultatą vertinčiau teigiamai“, - teigė A. Kaminskas.

„Vertinant finansinę situaciją ir pasiektus rezultatus, tai darbą vertinu teigiamai. Taip pat visuomenės apklausos parodė, kad pasitikėjimas Kauno policija auga – rodiklis pasiekė 67 proc. 2007 metais Kauno policija pasitikėjo 46 proc. žmonių, tai matome, kad augimas yra ženklus. Bet kokiu atveju ir nepasitikinčių Kauno policija skaičius yra ne mažas, todėl jį reikia mažinti“, - teigė Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas.

Pernai Kaune bei jo apylinkėse padaugėjo įvairių vagysčių, kurios sudarė beveik pusę (48 proc.) visų užregistruotų nusikaltimų. Taip pat kone trečdaliu (30 proc.) išaugo automobilių vagysčių.

„Galima spėlioti, kad tai lėmė tam tikrų asmenų grįžimas iš įkalinimo įstaigų, iš užsienio valstybių. Tačiau šis didėjimas lyginamas su 2009 metais. Jei imtume pastarųjų 5 metų statistiką, tai anksčiau automobilių vagysčių būdavo kur kas daugiau“, - tikina Kauno policijos vadovas.

Atleis 60 darbuotojų

Kaip vieną iš didžiausių problemų policijos pareigūnai įvardija finansavimą. Dėl lėšų stygiaus vien Kauno apskrityje planuojama atleisti daugiau nei pusšimtį darbuotojų.

„Preliminariais skaičiavimais planuojama, kad bus atleista apie 60 pareigūnų. Tačiau tai nebus vien statutiniai pareigūnai. Labai sudėtinga kalbėti apie žmonių atleidimą, bet tai bus susiję ne su darbinėmis funkcijomis – tai bus ne patruliai, ne tyrėjai. Tai bus daugiau aptarnavimo funkcijas atliekantys darbuotojai. Mums trūksta apie 3 mln. Lt. Tai yra nemenkos lėšos kalbant apie darbo užmokestį. Todėl tokie sprendimai kaip darbuotojų atleidimas yra neišvengiami“, - sakė A. Kaminskas.

Kauno apskrities policijos pareigūnų algoms 2011 metams skirta apie 90 mln. Lt (72 mln. Lt - darbo užmokestis, 18 mln. Lt – mokesčiai „Sodrai“.)

Siūlo daugiau dėmesio skirti žmogui

Kalbėdamas apie didžiausias problemas Kauno apskrities policijoje V. Telyčėnas teigė, kad jos nėra išskirtinės.

Generalinis komisaras įsitikinęs, jog didžiausias policijos dėmesys turi būti skirtas eiliniam žmogui.

„Sugebėjimas padėti žmogui - tai turėtų būti policijos veiklos filosofijos esmė. Policijos klientas turi būti ne nusikaltėlis, o nuo nusikaltėlio nukentėjęs žmogus. Toks darbo principas“, - teigė generalinis komisaras.