Po pirmadienio Vyriausybės pasitarimo R. Šimašius sakė, kad politikų tokioje darbo grupėje neturėtų būti, nebent Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas galėtų dalyvauti grupės darbe, kad būtų informuotas apie procesą, su kuriuo gali turėti reikalų visas Seimas.

Pasak R. Šimašiaus, darbo grupė bus sudaroma ne pagal žinybiškumą, o pagal intelektinį ir žinių krūvį. „Tai turi būti plati, akademinį ir doktrininį konsensusą galinti pasiūlyti grupė“, - sakė ministras.

Ekspertai turėtų išaiškinti, ar po EŽTT sprendimo reikia keisti Konstituciją, ar galima rasti kitą kelią.

„Išryškėjo Lietuvos teisinės sistemos aspektas – nėra aiškiai nubrėžtas santykis tarp Lietuvos Konstitucijos ir Europos žmogaus teisių pagrindinių laisvių konvencijos, todėl iš Konstitucijos traktuotės išplaukia viena nuostata iš Konvencijos kita dėl priesaikos sulaužymo pasekmių. Ekspertams reikės nemažai pasukti galvą, kaip tuos dalykus suderinti – ar taisyti Konstitucijos tekstą, ar priimti kitus sprendimus“, - po ministrų pasitarimo sakė R. Šimašius.

Per šešis mėnesius Lietuva turi EŽTT informuoti, kokių sprendimų ketina imtis.

Ministras sako, kad reikia nedelsiant suburti darbo grupę, tačiau jai reikia duoti laiko surasti optimaliausią išeitį. „Sprendimus reikia priimti operatyviai, bet tikrai nereikia lėkti kaip akis išdegus, - sakė jis. – Spekuliuoti dabar dėl įvairių variantų būtų per drąsu, nes klausimas yra sudėtingas doktrinos prasme.“

R. Šimašius abejoja, ar būtina sieti problemos sprendimą – įstatymų ar Konstitucijos keitimą - su artėjančiais Seimo rinkimais, siekti įstatymus pataisyti iki 2012 m. rinkimų. „Galima, bet ar tai geriausias kelias, nežinau“, - sakė jis.

Premjeras Andrius Kubilius į klausimą, ar R.Paksas jau galės dalyvauti kituose Seimo rinkimuose, sureagavo kandžia replika: „Kartu su Borisovu?“ Jurijus Borisovas buvo R.Pakso rėmėjas ir patarėjas. Būtent ryšiai su juo sukėlė įtarimų ir iš dalies kainavo postą R.Paksui.

18 val. BTV laidoje "Karštas vakaras" - Seimo nariai S.Pečeliūnas, R.Žemaitaitis, Vyriausybės atstovė EŽT teisme E.Baltutytė, politologai.